Kako vaspitati dijete

Kako vaspitati dijete

Svi mi smo prošli fazu djetinjstva u kojoj su nas naši roditelji ucili pravilima ponasanja. Bilo je momenata i kada smo radili neke stvari koje nismo smjeli. Psovali,galamili,protivrijecili roditeljima i ostalo. Neki su dobijali i batine a neki su bolje prošli. Sve je to faza djetinjstva u kome ucimo mnoge stvari.

Roditelji djeci predstavljaju ogledni model ponašanja tj. djeca vas kopiraju. Ukoliko želite da vam se dijete lijepo ponaša i pristojno izražava onda se i vi morate tako ponašati. Ne postoji džabe stara izreka  “Kakav otac takav sin” ili “Kakva majka takva kćerka” ! Postoji mnogo nacina da na lijep način vaspitavate dijete. U ovom postu izložićemo par savjeta .

Treba izbjegavati da galamite i da vredjate dijete vec mu na fin način saopštite da neke stvari djeca jednostavno ne smiju da rade. Ukoliko dijete udarite objasnite mu zašto ste to uradili, da je uradio nešto što je opasno po njega i da se to više ne smije ponavljati. E sad druga je stvar ako roditelj za svaku sitnicu tuče dijete. To se nikako ne smije dešavati.
Djeca treba da osjećaju ljubav svojih roditelja, da se osjećaju voljenima i onda kad su zgrešili nešto. Na taj način osjećaju  se sigurno.
Djeca do 3 god ne znaju šta je dobro a šta loše. Tako da njih ne treba ni kaznjavati. Dok djeca od 3-11 godina bi se trebala kažnjavati oduzimanjem igračke ili zabranom gledanja crtanog filma ali ne sa nekom strogom kaznom koje bi dijete psihički maltretiralo.
Budite primjer za vaše dijete, pristojno razgovarajte sa komšijama, prijateljima,rodjacima.Pricajte djeci da ne otimaju igracke od druge djece jer bi isto ta djeca njima mogla uzimati igračke pa kako bi se oni osjećali u tom trenutku.
Da uvijek saslušaju sagovornika, da ne upadaju u riječ. Kada se djeca savjetuju većina roditelja savjetuje da igračke dijele sa drugom djecom. E sad u tom dijelu treba djeci objasniti da postoje neke stvari koje se ne dijele sa ostalom djecom zbog higijene. A to su; sladoled, žvake, jabuka, banana, sendvici i ostala ishrana.
Treba im dati do znanja da se stariji moraju poštovati a takodje im dati i primjer da bi shvatili.