Kako uštediti gorivo

Cena goriva raste u proseku… Gorivo skuplje za… Očekuje nas poskupljenje namirnica, struje i naravno goriva… Ovo su neke od rečenica koje spadaju u vrstu ‘u snu se ne snile’, ali nažalost, iako niko ne zna zašto, izgleda da se ni jedan dnevnik danas ne može zamisliti bez njih. Omiljene u medijima, omrznute u narodu, jeziva i mračna noćna mora svakog vozača. Bilo kako bilo sve su češće pa koliko god mi negodovali moramo smišljati razne načine da ih kako- tako prebrodimo.

Savjeti za štednju goriva

Sada ću vam dati par proverenih saveta kako bi mogli smanjiti potrošnju goriva i uštedeti neki dinar koji je svakako, uvek dobrodošao.

  1. Naravno prvi i najosnovniji način je ne tako česta vožnja. Svi znamo koliko ponekad zna biti teško samo se dovući do kola, a da ne govorim o daljoj vožnji do marketa, zubara ili do škole na roditeljski. E pa ako želite da uštedite, moraćete da se rešite te navike. Na čestim kratkim vožnjama se izvuče mnogo više goriva nego što bi bilo potrebno za jednu prilično dugu vožnju. Zato ako ne morate da idete van grada, niste u velikoj žurbi, i ne prevozite nigde nekog ili nešto, izvucite iz podruma stari zaboravljeni bicikl ili jednostavno prošetajte, pored velike uštede osećaćete se i mnogo bolje.Prestanite ubacivati novac u rezervoar i uštedite
  2. Klima. Na ovaj luksuz se uopšte nije teško navići, ali trebali bi da znate da snaga motora u automobilu pokreće kompresor vašeg klima uređaja, samim tim i potrošnja goriva je veća. Tako da ako baš ne možete da prestanete sa korišćenjem klime, onda bi bilo dobro da pokušate da je svedete na minimum. Leti izbegavajte parkiranje na suncu, hladite se ventilacijom.
  3. Gasite motor kada stojite! Negde sam čuo da automobil koji se često pali troši više goriva, pa ako stojite u mestu malo duže treba ostaviti auto upaljen. Zabluda! Velika većina vozila pri paljenju potroši onoliko goriva koliko bi potrošila i za nekih pola minuta rada u mestu. Tako da, na vama je da procenite. Moj savet, gasite i na semaforu!
  4. Još jedna veoma bitna ali i ne tako omiljena stavka je tehnička ispravnost. Iako vam redovna provera vašeg vozila oduzima vreme, i naravno novac, nikako je ne smete zanemariti. Prvenstveno radi vaše bezbednosti, a tu je i štednja. Tehnički ispravno vozilo troši čak i do 15% manje goriva! Zato kompletno stanje motora, kočnice, gume, filter za vazduh, ulje, sve proveravajte i održavajte. Vozilo će trajati duže, a brige finansijske prirode malo manje.
  5. Nežnija vožnja. Trudite se da tokom vožnje ne mučite auto a ni sebe. Što znači bez nerviranja, vozite ravnomerno i glatko, izbegavajte velike i nagle promene brzine, obratite pažnju na kočenje. Svaki nagli trzaj kočnice vam je kao da ste prosuli gorivo, bespotrebno. Uz malo truda videćete da nije toliko teško zaobići gore navedeno. Ovakva vožnja vam donosi uštedu od 15 do 20%.
  6. Teži automobil- veća potrošnja. Izbacite bespotrebne stvari iz gepeka, skinite krovne nosače ako ih ne koristite, olakšajte svoj auto. Zapamtite najviše se uštedi na malim stvarima! Takođe trudite se da vam prozori budu spušteni samo pri laganoj vožnji, jer čim se vozilo kreće brže otvoreni prozori remete njegovu aerodinamičnost i samim tim povećavaju potrošnju.
  7. Ako imate prijatelja sa kojim radite a živi u blizini, dogovorite zajedničke vožnje na posao. Menjajte automobil na dan ili sedmicu, tako ćete uštedeti ne samo na gorivu već i na njegovom održavanju.

Izbegavajte ‘ler’ vožnju, posebno na nizbrdici! Pored toga što je jeko opasna i nemarna, nikakav je vid štednje. I stari i novi automobili neutralni stepen prenosa tumače kao rad u mestu. Iako se motor ne pokreće preko točkova, ipak troši gorivo. Zato iskoristite neki od navedenih načina štednje, disciplinujte se i vaš budžet će to osetiti. Ovo je samo jedan od članaka iz naše serije posvećene štednji. Pogledajte i kako uštediti struju.