Kako usporiti starenje

Svakim danom smo sve stariji i ne postoji čarobna formula koja će vratiti godine koje su iza nas. Srećom, postoje stvari koje možemo uraditi da znatno usporimo proces starenja i uživamo u odrasloj dobi. Svi smo kao djeca jedva čekali da ostarimo, da se naš glas čuje i da napravimo neku promjenu u svijetu. Ali, starenje sa sobom donosi mnogo pritiska – školovanje, karijera, plaćanje računa, odluke – sve su to stvari o kojima kao djeca nismo razmišljali. Jednostavno, kako starimo, na nama je sve veća odgovornost. Kako god, ništa nas ne priprema na drugi vid procesa – proces starenja, koji se ispoljava u vidu bora, dodatnih kilograma, artritisa, umora itd. U nastavku pročitajte korisne savjete kako da usporite i ublažite proces starenja.

 

Usporite starenje konzumiranjem preporučene dnevne količine vode

Naši preci nisu imali drugo piće osim vode. Danas, postoji bezbroj različitih vrsta pića. Jedini problem je taj što većina tih pića sadrži hemikalije koje su izuzetno štetne za naše zdravlje. Jedan od najsigurnijih načina da usporite proces starenja jeste da organizam očistite od toksina, koje stvaraju raznorazna pića. Izbjegavajte gazirana pića, zamijenite kafu domaćim čajem i ono najvažnije, konzumirajte preporučenu dnevnu količinu vode (2 litra dnevno). Konzumiranjem dnevne preporučene količine vode imaćete više energije, a vaša koža i lice će se podmladiti.

Usporite starenje zdravim načinom života i pravilnom ishranom

Ukoliko se hranite zdravo, usporićete proces starenja, bolje ćete se osjećati i imaćete znatno više energije. Jedite što više voća i povrća i izbjegavajte brzu hranu. Ukoliko pušite, prestanite.

Usporite proces starenja redovnim vježbanjem

Kako biste usporili proces starenja, nužno je da vježbate barem tri puta sedmično. Ne morate se učlaniti u teretanu. Možete vježbati kod kuće, džogirati u parku i šetati ujutro vikendima. Ma koliko ste zauzeti, ne zaboravite vježbati. Vježbanjem ćete imati više energije, živjeti duže i usporiti proces starenja.

 

Usporite proces starenja redovnim spavanjem (6 sati dnevno)

 

Danas smo svi toliko prebukirani obavezama, da ponekad zaboravljamo da je najvažnija stvar na svijetu redovan san. Imajte na umu da se mišići razvijaju dok spavamo, ne kada smo budni. Spavajte minimum 6 sati dnevno.

 

I na kraju, kao što sam spomenula ranije, život odraslih osoba je stresan, sa svim odgovornostima koje imamo. Nemojte sve prezbiljno shvatati, dajte sebi oduška i uživajte. Smijite se, pozivajte prijatelje kod sebe za vikend i uživajte sa partnerom. Uštedite novac i putujte, otkrivajte nova mjesta i nove kulture. Život je zaista prekratak da bismo sebi dozvolili da smo konstantno pod stresom.