Kako uništiti krtice

Krtice su mali sisari, koji žive u podzemnim jazbinama i kopaju veliku mrežu tunela u potrazi za hranom. Hrane se crvima, glistama i larvama koje uništavaju travnjake. Njihovi tuneli, kada dopru do površine tla, postaju brežuljci od blata i prljavštine, koji ne samo da ružno izgledaju, već i uništavaju vaš vrt. Uništavanje krtica je neophodno kako biste sprečili da vaš vrt izgleda kao podzemni tunel i kako biste zaštitili vaš vrt i njegovu faunu. U nastavku pročitajte neke od uobičajenih načina uništavanja ovih „dosadnih“malih sisavaca.

Zamka za krtice

Zamkom za krtice ćete se najefikasnije rešiti istih. Obujte duboke, gumene čizme i izgazite sve vidljive gomile blata u vašem travnjaku, kako biste izravnali tlo. Sledece jutro proverite travnjak, kako biste proverili da li su se brežuljci ponovo formirali. Krtice kopaju tunele samo na mestima gde su im potrebni, pa ćete dobiti orentaciju u kojem području travnjaka su ovi mali sisavci najaktivniji.

Odredite veličinu zamke i iskopajte dovoljno veliku rupu oko nasipa blata. Napnite mehanizam zamke tako što sastavite gornje krajeve klešta. Potom, preko njih prebacite žičani osigurač i ubacite ga u rupu.

Spustite zamku za krtice u rupu koju ste iskopali, vodite računa da opruga bude paralelna sa smerom kretanja krtice.

Nakon toga, nagrnite zemlju preko zamke ali ostavite kanal prohodan. Zamke za krtice rade na principu da krtica prilikom prolaska kroz kanal aktivira zamku tako što zakači pločicu koja oslobađa osigurač od žice. Nakon toga, klešta se zazvaraju i hvataju krticu u zamku.

Kada uklanjate mrtvu krticu iz zamke, obavezno nosite rukavice.

Uništavanje krtica mlazom vode

Krtice možete uništiti mlazom vode, tako da iskopate rupu oko jazbine, ubacite u nju šlauf za navodnjavanje i odvrnite vodu na dvadeset minuta.

Kanal od šljunka kao barijera

Iskopajte kanal širok između 20 do 30 cm i dubok od 60 do 76 cm oko područja travnjaka ili zemljišta koje želite zaštititi od krtica. Napunite kanal šljunkom i pokrijte zemljom.

Uništavanje krtica mišolovkom

Mišolovka također može pomoći u uništavanju krtica. Nabavitezamku za miševe, krtice su otprilike iste veličine kao miševi, i zaista ih je moguće uništiti pomoću zamke za miševe.

Uništavanje krtica ricunisovim uljem

Nabavite ricinusovo ulje i naspite ga u jazbine/tunele krtica. Ricinusovo ulje odbija krtice, jer negativno utiče na njihovo zdravlje i one će bežati od mesta gdje ste nasuli ovo ulje.