Kako ukrasiti saksiju

Ako ste jedna ili jedan od onih koja/i ne voli bacati stare stvari ova ideja biće odlično riješenje za vas. Možete zadržati vaše stare stvari a mi ćemo vam reći kako da ih praktično iskoristite. Ukoliko imate stare šerpe, posude od tvrđe plastike ili pak zemljane vaze koje izgledaju kao da ih je pregazilo vrijeme, naši savjeti pomoćiće vam da im udahntete novi život u kome će ove oronule posude biti ponosni čuvari šarenog cvijeća. Pa hajde onda da što prije počnemo.

Predlažem da prvo počnemo od čišćenja prašine koja vam se vremenom nakupila na šerpama ili saksijama koje ste godinama držali na tavanima ili u šupama. Ukoliko postoje neravnine ili tragovi ranijeg bojenja, dobro ih je otklonite čeličnom četkom i šmirgl papirom.

Nakon čišćenja slijedi bojenje. Odaberite kombinaciju boja koju najviše volite i obojite svoju saksiju. Predlažem da koristite univerzalne farbe ili sprejeve. Ako koristite farbu, imate više mogućnosti i kombinacija dok je upotreba boje u spreju jednostavnija i brže se suši.

Ukoliko imate više predmeta koje želite ofarbati a želite različite boje predlažem da kupite farbe samo u osnovnim bojama i njihovom kombinacijom dobijete ostale nijanse. Za one koji su to zaboravili, da se prisjetimo, osnovne boje bi bile crvena, plava i žuta a dobro je imati i crnu i bijelu boju kako bi kombinacijom sa drugim bojama dobili svjetlije ili tamnije varijante. Kominacijom žute i crvene boje dobićete narandžastu, crvene i plave ljubičastu a plave i žute zelenu. Poigrajte se sa bojama i pustite maštu da vlada sa vama. Zapamtite da ne možete progiješiti jer boje uvijek možete prefarbati a za manje greške koristite razredjivač kako bi otklonili mrlje. Ono što je jako bitno jeste da vodite računa da su vam četke kojima nanosite boju uvijek budu čiste kako ne bi došlo do mješanja boja. Možete koristiti i više četaka, različitih debljina.

Ukoliko koristite više boja, prvo nanesite osnovnu boju a potom pričekajte da se osuši, zatim nanosite naredne boje ali vodite računa da se ne razliju i ne mješaju sa ostalima, osim ako vam to nije cilj. Uvijek treba pricekati da se boja osuši.

Dovoljno je dan ili dva, zavisno od slojeva boje ili površine koju bojite da se kompletna obojena površina osuši. Sada sledi još zanimlijviji dio. Uzmite šljokice, kristalčiće, kamenčiće, školjkice koje ste vredno skupljali na ljetovanjima i poljepite ih po svojim saksijama. Kao ljepilo dobro je da koristite bezbojni ili bijeli silikon. Postupak i sami znate, premažite površinu silikonom i redajte svoje ukrase onako kako želite. Na kraju možete sve posuti sitnim pjeskom kako bi popunili šupljine između kamečnića i školjkica. Vjerujem da će te dobiti zanimljive kombinacije i maštovite saksije. Potražite inspiraciju u prirodi, suncu, moru, svemu onome što vas okružuje. Možete napraviti i male mozaike od komadića stakla ili polomljenih keramičkih pločica koje ste prethodno obojili. I još jedan savjet za kraj, najbolje je da svoje maštovite pokuse izvodite van kuće, obučeni u staru gardarobu.

Važno je da u onome što radite pronadjete zadovoljstvo i uživanje.