Kako uhvatiti miša u kući

Ako imate miša u kući, a ne znate kako da ga se rešite, ovaj članak je upravo za vas. Njegovo prisustvo najbolje ćete primetiti po izmetu i iseckanim kesama sa hranom u vašim ormarićima. Postoje raznorazne zamke za hvatanje miševa, od jeftinih i konvencionalnih drvenih zamki do onih kvalitetnijih i boljeg dizajna. U nastavku pročitajte nekoliko načina hvatanja ovog malog glodavca.

Hvatanje miša pomoću mišolovki sa oprugom

Postavite nekoliko mišolovki sa oprugom na mesta gde ste primetili aktivnost miša. Pročitajte upute i pažljivo postavite zamku. Kikiriki maslac je odličan mamac – miš ga neće moći ukrasti i odneti na drugo mesto, nego će morati lizati puter sa zamke. Miševi također vole sir i čokoladu. Najjeftinije drvene mišolovke mogu biti opasne prilikom rukovanja, tako da se savetuju one malo skuplje i kvalitetnije.

Hvatanje miša pomoću lepljive kutije

Drugi način da uhvatite miša je pomoću lepljive kutije. Na lepljivu kutiju dodajte nekoliko komadića hrane koju miševi vole i zalepite je na lepljivi dio kutije. Kada miš dođe po hranu, ostaće zalepljen na površini kutije. Isto tako možete na komad kartona naneti lepilo, dodati hranu i čekati da se miš uhvati na zamku. Ipak, lepljive kutije su bolja ideja, jer nećete gledati u miša koji polako umire. Nedostatak ove metode jeste da je proces dug, za razliku od metode hvatanja miša pomoću mišolovke.

Hvatanje miša pomoću „žive zamke“

Živa zamka je izbor kada ne planirate i ne želite ubiti miša, nego ga uhvatiti i premestiti daleko od vašeg doma. Možete napraviti vlastite „žive zamke“ pomoću čaše i kovanice. Stavite malo hrane ispod čaše ili šolje i podbočite je kovanicom. Miš će verovatno oboriti novčić u pokušaju da se dokopa hrane. Prebacite miša na komadu kartona i odnesite ga daleko od svog doma. Ovaj način je ujedno i najhumaniji od svih, mada kućni miševi ne vole živeti u divljni.

Uklanjanje miša otrovom za glodavce

Otrov za glodavce je učinkovito sredstvo za uklanjanje štetočina. Nakon što miš proguta ovaj otrov, smrt se javlja u roku od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Nedostatak ovog načina uklanjanja miša jeste ta da miš ne umire odmah, sposoban je da puže i vrlo lako se može sakriti u zidove vašeg doma, odakle ga nećete jednostavno ukloniti.

  • Upozorenje: Ukoliko se svi načini hvatanja miša pokažu neuspešnim ili ukoliko u vašem domu primetite invaziju miševa, nemojte oklevati da pozovete profesionalce, koji su obučeni da vas reše ovog problema.