Kako ublažiti zubobolju kod kuće

Probuditi se usred noći sa zuboboljom je grozno iskustvo koje smo vjerovatno svi prošli, prije ili kasnije. Zubobolja je veoma čest zdravstveni problem koji se, u većini slučajeva, pojavi bez ikakvog upozorenja. Mada je doktor jedini koji može izliječiti izvor problema, postoje stvari koje možete uraditi sami kako biste trenutno ublažili bol, prije nego posjetite zubara.

Slana voda

To je ono što zasigurno imamo u svom domu. U toplu vodu dodajte kašikicu soli i izmiješajte. Isperite usnu šupljinu i ispljunite. Ponovite postupak nekoliko puta, za što bolji efekat.

Alkohol

Isperite usnu šupljinu pićem koje sadrži veliki procenat alkohola. Ovo će pomoći da trenutno ublažite zubobolju. Naravno ako poslije toga ispljunite ili progutajte, bilo kako bilo sigurno ćete uticati da bol se umanji, pogotovo ako progutate nekoliko čašica rakije. Ne zaboravimo one kaubojske filmove gdje alkohol koriste i kao ansteziju i kao sredstvo za čišćenje rana.

Bijeli luk

Uzmite pola glavice bijelog luka, izmrvite je i stavite u unutrašnjost obraza. Možete također dodati sol i izmiješati ga sa češnjakom. Dokazano je da bijeli djeluje poput nekih antibiotika, a na miris se ne obazirite. Bolje da mirišete po bijelom luku nego da trpite bolove. Naravno bijeli luk je i odlično sredstvo protiv vampira.

Soba bikarbona

Uzmite pamučnu krpu i namočite je u vodu, u koju ste dodali kašiku sode bikarbone. Isperite usnu šupljinu i trenutno ćete olakšati zubobolju. Ovo poput rakije nemojte progutati, nego ispljunite.

Jabukovo ili vinsko sirće

Umočite pamučnu krpu u jabukovo ili vinsko sirće i držite krpu na obrazu. Ovo je jedan od najstarijih kućnih recepata za olakšanje boli zuba. Jabukovo sirće je odličan antiseptik i ubija brojne bakterije, tako da može uticati na smanjenje infekcije i upale. O ljekovitim svojstvima prirodnog jabukovog sirćeta već smo pisali.

Crveni luk

Isijecite komad svježeg crvenog luka i držite ga u ustima. Bitno je naglasiti da luk treba biti friško isječen. Crveni luk ubija mikrobe u ustima i dovoljno ga je žvakati tri minute. Malo suza neće biti na odmet.

Čaj

Napravite šoljicu čaja, a zatim kesicu od čaja držite u ustima. Pazite da ne pocijepate kesicu. Tanini u čaju će otupjeti bol zuba. Ukoliko kesicu pocijepate isperite usta vodom.

Kockice leda

Pokrijte kockice leda krpom ili peškirom i stavite krpu na obraz. Ukoliko ovo ne bude djelovalo, probajte staviti na obraz nešto toplo. Led može da pomogne kod otoka slično kao i sportske povrede.

Krastavac

Isijecite svježi krastavac i kriške držite na obrazu. Ukoliko je krastavac stajao u frižideru, ostavite ga da se ugrije na sobnu temperaturu. Možete također posoliti krastavac za bolji učinak.

Paradajz

Isijecite svježi paradajz i uklonite ljusku. Posolite ga i stavite na bolno mjesto. Ostavite da djeluje neko vrijeme i nadajte se najboljem.

Zapamtite, svi navedeni načini ublažavanja zubobolje samo će trenutno djelovati. Ako vas boli zub, postoji razlog za to i morate posjetiti zubara čim prije. Ispiranje usta slanom vodom ili jabukovim sirćetom jeste dobra ideja da se trenutno riješite boli, ali ne smijete prolongirati odlazak profesionalcu. Zubobolju pogoršava konzumiranje prehladne ili pretople hrane i pića. Osnovni uzrok propadanja zuba je pretjerano konzumiranje slatkiša, ugljikohidrata i šećera. Redovno pranje i čišćenje zuba koncem ključno je u prevenciji kvarenja zuba i zubobolja. Propadanje zuba i infekcija desni može se spriječiti pravilnom ishranom. Smanjite unos šećera, unosite u organizam svježe voće i povrće.