Kako tumačiti snove

Čim se zakorači u magični i fantastični svijet snova pravila realnosi tada prestaju da važe. U snovima možete ići gdje god poželite, možete biti bilo ko i činiti baš sve što poželite. Kada spavamo nalik smo putnicima u vozu koji se kreće, nismo u mogućnosti da kontrolišemo svoje aktivnosti niti da biramo okruženje. Snovi imaju snagu da ujedine tijelo, mozak i duh, te kroz to obezbjeđuju nam pogled u lično unutrašnje stanje.

Ponekad se snovi mogu shvatiti u kontekstu potisnutih misli, jer nam snivanje omogućava izlazak na vidjelo misli i osjećanja koje smo potisnuli tokom dana. Kada smo u posebnoj zoni sna, oslobađamo se svih stega i ponašamo se onako kako se ne bismo ponašali u budnom stanju. Vizije i ideje često se javljaju u snovima, tako da nisu rijetki slučajevi da umjetnici od posebnog glasa iz svojih snova naprave djela kojima se kasnije divimo. U snovima čovjek nalazi inspiraciju i rješenja na svakodnevna pitanja jer u njima imamo pogled na svijet iz drugačije perspektive. Prije nego što skoknete na neki sanovnik, saznajte nešto više o svijetu snova.

Kratak istorijski pregled

Od davnina snovi su bili predmet istraživanja, u periodu starih Grka i Rimljana snovi su bili shvaćeni religiozno. Smatralo se da su snovi poruka od boga ili mrtvih, al ii otkrivanje budućnosti te su u snovima tražili i dobijali savjet kako nastaviti dalje. Aristotel je vjerovao da su snovi rezultat psiholoških funkcija mozga, a u tumačenju snova postojala je mogućnost da se otkrije bolest koja muči čovjek i sazna početak terapije. Mnogi vladali tih i narednih vremena imali su uvijek u svojoj blizini tumača snova kako bi mogli da znaju u svakom trenutku na koje mjesto je otisao njihov duh i zašto. Istočnjački narodi vjeruju da pri snivanju duša napušta tijelo i odlazi na neko drugo mjesto, zbog toga čovjek treba prirodno da se budi, a nikako naglo i iznenada kako se duša ne bi vratila u tijelo. Iz toga razloga Kinezi su veoma oprezni po pitanju alarma na satovima. Kroz tamni srednji vijek snovi su bili viđeni kao izvor zla i iskušenja koja đavo postavlja ljudima.Zakoračite u misteriozni svijet snova

Krajem 19. vijeka djela Sigmunda Frojda označila su ponovno vraćanje na izučavanje snova i potrebu za tumačenje istih.

Mehanizam snova

Dok sanjamo, naše tijelo prolazi kroz značajne promjene. Adrenalin raste, krvni pritisak se poveća i srce brže kuca. Snovi se javljaju tokom faze spavanja koja se skraćeno naziva REM (u prevodu sa engleskog jezika ova skraćenica znači brzo pomjeranje očnih jabučica), javlja se u četvrtom stepenu spavanja i zauzima 15-20% vašeg noćnog odmora. Od trenutka kada zaspite treba od 30 do 90 minuta da prođe prije no što počnete nešto sanjati. Tokom četiri ciklusa koje prođete dok spavate u REM fazu možete ući 4-7 puta tokom jedne noći. U REM fazi vaš krvi pritisak i otkucaji srca se izuzetno povećaju i ubrzaju, te izgleda kao da vaše tijelo prolazi kroz velike napore, ali je u stvari prilično suprotno. Tijelo je, u toj fazi, potpuno nepokretno a mišići su popuno opušteni. U nauci takvo stanje poznato je kao ‘REM paraliza’.

Vrste snova

Kako biste mogli da tumačite snove, možda je najbolje da vidite koje sve vrste snova postoje.

Dnevni san.

U dnevnim dremkama moguće je sanjati i ukoliko spavanje traje duže može se otići u viši nivo fantazije. Lažno buđenje snovi. Da li vam se nekada desilo da ste ustali, obavili jutarnju rutinu i spremili se za svakodnevne obaveze i u nekom trenutku postali svjesni da ste se tek maloprije probudili. To je ta vrsta sna.

Lucidni snovi.

Ova vrsta snova se dešava kada shvatite da sanjate i najčešće sebi kažete „mora da sanjam, ovo je samo san”. Većina sanjara se uspije probuditi, dok neki ostanu zarobljeni u tim snovima.

Noćne more-košmari.

Nakon ovih snova probudimo se uplašeni, prestravljeni, neraspoloženi.

Košmarni snovi

često su reakcija na trauma iz života i izdvajaju se u posebnu grupu post-traumatskih stanja. Postoje i one noćne more koje su rezultat ignorisanja situacija u kojima se osoba nalazi tokom života. Kroz noćne more vas podsvjest upozorava da se suočite sa situacijom i obratite pažnju na stvari na koje do tada niste obraćali.

Snovi koji se ponavljaju.

Ovi snovi se ponavljaju s tim da postoje mala odsupanja u varijacijama na temu. Ovi sni mogu biti pozitivni ali su najčešće u negativnom kontekstu. Smatra se da se ovi snovi javljaju usljed nekog neriješenog problema, a nakon razrješenja ovi snovi nestaju. Iscjeljujući snovi. Poruka koja se javi u snovima i donosi način, recept kako riješiti neki problem ili bolest, javlja se u iscjeljujućim snovima. Tijelo je u mogućnosti da komunicira sa mozgom kroz snove i na taj način riješi i pomogne pri raznim vrstama bolesti.

Proročki snovi.

Vidjeti u budućnost, dobiti neko predskazanje uvijek je interesovalo čovjeka. Kako se te vizije mogu desiti u snovima objašnjava se na veoma jednostavan način. Čovjek se trudi da na javi otkrije i riješi sve nedoumice kako bi mu budućnost bila što jednostavnija, ali tek u snovima, tokom relaksacije, sve slike uspiju da se spoje i dobije se čitava, veća slika i naravno, razrješenje i smjernica kako nastaviti. Podvrsta su tzv. signal snovi koji donose rješenje za konkretan problem na javi.

Epski snovi.

Poznati kao Veliki snovi, Kozmički snovi, su tako složeni da se prosto ne mogu zanemariti. Ovi snovi donose mnogo detalja, simbola koji ostaju u vašem pamćenju nekoliko godina ako ne i cijeli život. Nakon što se probudite poslije ovih snova osjećate se da ste otkrili nešto magično i prelijepo o sebi i svijetu koji vas okružuje.

Snovi koji se nastavljuju.

Često se dešava da neki snovi se javljaju iz noći u noć ali tako što se otkriva dio po dio, i nastavljaju se na san iz prethodne noći. Ovi snovi na principu puzli mogu da pomognu pri rješavanju problema.

Zajednički snovi.

Ovi snovi se najčešće dešava kod osoba koje su veoma bliske, mogu biti planirani ili spontani, a svakako idu ka istom cilju i građenju povjerenja među njima. Ova vrsta snova najmanje je istražena ali samo dokazuje veliku misaonu povezanost među ljudima.

Postoji toliko stvari i detalja koji zagospodare u vašim snovima a na vama je da obratite pažnju na svaku činjenicu, razdvojite do najsitnijih dijelova, te duboko i iskreno sagledate u kojoj životnoj situaciji se trenutno nalazite. Svaki simbol dio je jedne velike slike koju vam vaša podsvjest pokušava vam otkriti, zato pažljivo bilježite u posebni tefter sve snove kojih se sjećate i razmišljajte kako utiču i kakva osjećanja bude u vama.