Kako smršati jedući lubenicu (lubenica dijeta)

Dok sjedite u hladu i uživate u slasnim kriškama lubenice pročitajte ovaj članak i otkrijte sve prednosti ovog povrća. Da, dobro ste pročitali, lubenica nam dolazi iz porodice bundeva pa je, samim tim, povrće. Zahvaljujući svom slatkom ukusu, u ishrani se koristi kao voće. Ne samo što vas tokom vrelih, ljetnih dana osvježava, ovo povrće vam pomaže i da smršate te snizite visok krvni pritisak. Sigurna sam da će vam nakon ovog saznanja, lubenica biti još sladja i ukusnija.

U sastavu lubenice najviše ima vode, čak 90% i upravo je to ono na šta vam želimo ukazati. Velike količine vode koju budete unosili jedući lubenicu podsticaće vas na mokrenje a na taj način će otići i vaši kilogrami. Zato se za lubenicu i kaže da je prirodni diuretik. Podsticanjem izlučivanja mokraće iz organizma dovodi i do povećanog izlučivanja soli, naročito natrijum hlorida. Zato je lubenica, zahvaljujući svom sastavu, idealna za mršavljenje i detoksikaciju. Koristi se u liječenju i prevenciju bolesti bubrega.

Lubenica je bogata i vitaminima A, C i B6, kalijumom i mineralima. U svome sastavu nema holesterola tako da ne sadrži masnoću.

Osim toga, lubenica sadrži likopen, za koji su istraživanja potvrdila da je najjači antioksidans koji se još nalazi u paradajzu, mrkvi i drugom crvenom povrću.

Ova dijeta savako će obradovati sve ljubitelje slatkiša jer će svoju strast za slatkišima moći zadovoljiti jedući lubenicu. Kao što znate, lubenica je slatkog ukusa i ima malo kalorija te tako predstavlja idealnu zamjenu za visokokalorične dezerte. Osobe koje drže lubenica dijetu izgubiće na težini kroz gubljenje vode i mišićne mase. Oni koji imaju višak masnoće u tjelu ne bi trebali da drže ovu dijetu jer ona nije adekvatna za njih i svakako da bi trebali da se pridržavaju ovog savjeta.

 

Lubenica dijeta traje svega pet dana. Smatra se da se u tom periodu može izgubiti i do dva kilograma. Nakon pet dana dijete, treba napraviti pauzu u trajanju od sedam dana a nakon toga dijeta se može ponoviti. Preporučuje se da uz dijetu pijete osam čaša vode, čaja ili svježeg soka dnevno.

Ne samo što će te se osjećati lakše, uz pomoć ove dijete možete regulisati i hipertenziju, odnosno povišeni krvni pritisak. Ovakav učinak lubenica će imati kod onih sa blago povišenim krvnim pritiskom spečavajući da se njihov pritisak razvije u hipertenziju većih razmjera i tako im donese brojne zdravstvne probleme.

Nutricionisti savjetuju da je lubenicu najbolje jesti u periodu od 17 do 18 časova jer se u tom periodu izlučuju hormoni i enzimi koji će nam pomoći da sve hranjive i zdrave sastojke lubenice, naš organizam, iskoristi u potpunosti. Ono što, svakako, neće obradovati istinske ljubitelje lubenice je to da je preporučena dnevna doza lubenice 120 grama.

I za kraj nekoliko savjeta prilikom kupovine lubenice. I ako je njeno porijeko iz dalekih, tropskih krajeva Afrike, naše tržište se lubenicama snabdjeva iz Makedonije i Grčke.

Lubenice mogu biti muške i ženske. Smatra se da su ženske lubenice slađe i ukusnije pa vam savjetujemo da kupujete baš te. Prepoznaćete ih po širem cvjetiću koji se nalazi na suprotnoj strani od peteljke. Vodite računa kada kupujete da izaberete zrelu lubenicu. To će te otkriti kuckanjem po njoj. Zvuk koji pri tome čujete ne smije zvučati kao da dolazi iz neke šupljine. Birajte lubenice tamne, mat boje, zelenih i bijelih šara. Izbjegavajte one lubenice koje na sebi imaju dvije nijanse zelene boje. Slatka lubenica na vrhu peteljke treba da ima jasan prsten. Odaberite svoju lubenicu, uživajte u njenim čarima i istovremeno brinite o svom zdravlju.