Kako smanjiti rizik od sportskih povreda?

Bavljenje sportom i raznim fizčkim aktivnostima je zabavno i pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje, ali ako niste dovoljno pažljivi, rizikujete potencijalno opasne povrede. Ukoliko se budite pridržavali naših sedam jednostavnih principa dok ste aktivni, možete spriječiti brojne sportske povrede. Postoje mnoge svari koje možete uraditi kao biste smanjili rizik od povreda u bilo kojem sportu i bilo kojoj fizičkoj aktivnosti kojom se bavite.

Naučite pravila i pridržavajte ih se

Ovisno od toga kojim sportom ili fizičkom aktivnošću se bavite, pobrinite se da naučite sva pravila i propise vezana za tu vrstu sporta i fizčke aktivnosti. Na internetu možete pronaći mnoštvo sportskih pravilnika. Poštivajući pravila ne samo da promovišetefair play u sportu, nego i uveliko smanjujete rizik da ozbiljnije povrijedite sebe, ali i druge.

Nosite zaštitnu opremu

Bez obzira da li se sportom bavite aktivno, profesionalno ili rekreativno sa prijateljima, trebali biste uvijek nositi zaštitnu opremu. Nošenje adekvatne zaštitne opreme uveliko će smanjiti šansu za povredu.

Provjerite sportsku opremu i ne rizikujte nenošenjem iste

Prije korištenja sportske opreme, uvijek provjerite da li je oprema ispravna i sigurna za korištenje. Nemate sportsku opremu? Ne rizikujte. Štitnici i kacige zasigurno nisu najljepši modni dodaci, ali dizajnirani su tako da zaštite vaše tijelo i smanje šansu od ozljeda. Uvijek koristite zaštitnu sportsku opremu, to je jedan od najboljih načina da spriječite povrede prilikom bavljenja sportom i fizičkim aktivnostima.

Zagrijte se

Ne možemo dovoljno naglasiti prednosti i važnost zagrijavanja, netom prije bavljenja sportom ili fizičkim aktivnostima. Nikada, ali baš nikada nemojte sebi dozvoliti da se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću dok je tijelo ohlađeno. Par čučnjeva i kardio vježbi će biti sasvim dovoljno da zagrijete tijelo.

Ne iscrpljujte tijelo

Nemojte previše zamarati tijelo. Ukoliko predugo radite vježbe rastezanja, velikim intezitetom, rizikujete upalu i istezanje mišića. Ako vam se desi da prilikom zagrijavanja ili prilikom bavljenja sportom osjetite bol, smjesta prestanite i odmorite. Ukoliko bol ne prestane nakon što predahnete, bilo bi najbolje da posjetite ljekara.

Dovedite se u formu

Skoro se uvijek možete baviti sportom kojim želite, barem na početničkom nivou, ali ukoliko se želite natjecati, onda je bolje da popravite svoju fizičku spremu. Ukoliko niste dovoljno fizički spremni da se bavite sportom ili da obavljate neku fizičku aktivnost, imate velike šanse za povredu.

Redovno vježbajte

Kako biste tijelo održali u zadovoljavajućem fizičkom stanju, neophodno je da vježbate redovno. Čak i kratke vježbe, koje radite redovno, smajuju rizik od povreda.