Kako složiti knjige na polici

U gotovo svim kućama i stanovima postoje police za knjige. Neki ih drže samo kao ukras, a neki jednostavno ne mogu zamisliti život bez njih. Naravno, bilo bi dobro da pripadate ovoj drugoj kategoriji koja ipak drži i do sadržaja koji je u knjigama, a ne samo do njihovog izgleda. U ovom tekstu ćete naći nekoliko savjeta o organizovanju lične biblioteke prema nekim određenim kriterijumima. Na vama je samo da odaberete neki od njih.

Principi kojih se treba držati prilikom organizovanja privatne biblioteke

  1. Najčešći način katalogizovanja privatnih biblioteka jeste po prezimenu, ili imenu autora. Na taj način mnogi slažu svoje knjige. Princip je prost. Dovoljno je da se pridržavamo abecede ili azbuke, te svakoj knjizi nađemo njeno mjesto prema prvim slovima prezimena njenog autora. Ovo je jako praktičan način, jer je na taj način lako pronaći knjigu koju tražimo. Praktično je i na ivice polica dodati slova, kao što to možemo vidjeti u gotovo svim bibliotekama.
  2. Ukoliko nam zbog nečega ovaj princip ne odgovara, te lakše možda pamtimo naslove knjiga od imena autora, možemo se odlučiti da abcedno ili azbučno knjige složimo prema prvim riječima njihovih naslova.

    Bez sistema teško se snaći, pogotovo u većim bibliotekama…
  3. Neki se odlučuju da knjige slažu prema žanrovima kojima oni pripadaju. Pa ako mnogi u svojim privatnim bibliotekama knjige razdvajaju na one koje se bave naučnim radom, knjige o samopomoći, beletristiku itd. Ovdje se mogu izdvojiti i mnoge potkategorije, pa knjige u recimo oblasti beletristike mogu se slagati prema žanrovima npr naučna fantastika, klasici, krimi romani, ljubavni romani i sl.
  4. Knjige možemo slagati i prema zemlji iz koje autori dolaze. Ukoliko imamo veliku privatnu biblioteku, ovo može biti jako dobar način katalogizovanja. Ako ne želimo svakoj zemlji dati posebno mjesto na polici, onda možemo prosto sve autore podijeliti na strane i domaće.
  5. Ovo je možda najbolje i najpreciznije rješenje. Ono uključuje kombinaciju ovoga što smo do sada naveli. Npr možemo da rasporedimo knjige po žanrovima, pa onda unutar žanra abecedno autore ili naslove itd.
  6. Nažalost kod većine privatnih biblioteka knjige su složene prema boji i visini. Ovo možda jeste estetski kriterijum, ali ruku na srce, oni kod koji su knjige ovako uredno raspoređene, rijetko ih i upotrebljavaju.

Katalogizovanje i organizovanje je poprilično individulna stvar. Svi smo mi različiti i na različit način pamtimo određene stvari, i na različit način se prisjećamo gdje smo nešto ostavili. Kao generalan savjet možemo samo izdvojiti da nađete onaj način koji najbolje odgovara vama i vašoj ličnosti te da organizujete svoju biblioteku tako da se vi u njoj najlakše snalazite. I za kraj, ukoliko ste jedni od onih koji nemaju police za knjige, razmislite o tome kako da ih što prije ugradite. Na taj način ćete ako ništa bar uštedjeti prostor.