Kako se spakovati za put na more

Ljeto vas mami da putujete, uživate, istražujete ali onaj manje zanimljiv dio svega toga jesu same pripreme za putovanje. Sigurno vam se više puta dešavalo da ste otišli na more a sve vrijeme ste proveli noseći samo jednu odjevnu kombinaciju.Pažljivo pročitajte naše savjete i neka vam oni budu zvijezda vodilja u pakvanju i spremanju na more.

Kažu da je dobra organizacija već pola odrađenog posla i nema razloga da ne vjerujemo u to. Zato vrijeme je da uzmete papir i olovku i počnete planirati. Napravite tabelu za svaki dan koji planirate provesti na moru. Svaku kolonu podijelite na dva dijela. U gornjem dijelu napišite šta bi mogli da nosite taj dan na plažu ili u šetnju i razgledanje grada. U donjem dijelu kolone napišite ono što želite nositi to veče, bilo da idete u šetnju, na sladoled, izlet kraj mora ili u noćni klub. Vodite računa da u oba slučaja odaberete po jednu kombinaciju. Idite redom sve dok ne popunite sve rubrike. Tako će te dobiti tačan broj odjevnih kombinacija koje vam trebaju. Naravno, na moru ne morate nužno da se vodite tabelom koju ste osmislili.

Nadam se da se još niste počeli pakovati jer našim savjetima ovdje nije kraj. Ukoliko smatrate da će te ponijeti previše stvari ili jednostavno ne želite previše da se zamarate sa raznim kombinacijama, pozovite maštu u pomoć. Odaberite svoj omiljeni komad gardarobe. Recimo da je to šorc jer je praktičan i nose ga i muškarci i žene. Uskladite sa njim nekoliko majica koje možete nositi u dnevnoj i večernjoj varijanti. Na primjer, na plaži je dovoljno da ga nosite samo uz bikini i japanke u sličnoj boji, za šetnju obucite lanenu tuniku koja će vam biti ugodna za nošenje. Za večernju varijantu uz svoj omiljeni šorc možete obući neobičan topić i sandale. Muškarci mogu obući laganu pamučnu majicu ili lanenu košulju.

Sada kada imate već jednu kombinaciju, kreirajte sljedeću. Neka pakovanje bude uvertira za dobar provod na moru.

Imajte na umu da na moru nećete ostati čitav život i da vam mnogo stvari jednostavno ne trebaju. Za one stvari koje čuvate za more smatrajući ih adekvatnim samo za tu priliku, svakako ponesite ali samo onda ako ste sigurni da će te ih zaista i nostiti. Garderobu koju samo prebacujete po ormaru a sada mislite da bi vam dobro došla na moru, jednostavno odbacite. Sigurno postoji razlog zašto je niste nosili do tada a on neće nestati ni na moru. Takvu garderobu najboje je da poklonite drugarici, sesti ili da je bacite.

Osim garderobe moramo obratiti pažnju i na obuću. Jedne japanke ili papuče za plažu i jedne udobne sandale za šetnju jednostavnog dizajna i boje kako bi mogle da se uklope uz više odjevnih kombinacija, biće sasvim dovoljne. Možete odabrati i japanke koje će te nositi na plažu i u šetnju. Za sve one djevojke koje vole provod na visokim štiklama možda je dobro da se sada spuste na zemlju i opuste. Ako im je to ipak strano, jedan par štikli neće zauzeti puno mjesta.

Obavezno uz sebe ponesite i nešto čime bi se mogli zagrnuti u slučaju da vas na moru iznenadi bura ili kiša. Sigurno ne želite da se vratite kući sa prehladom.

Ako ste mislile, drage dame, da smo zaboravili na ono što najviše volite, varate se. U vašem koferu se mora naći mjesta za torbicu, komad nakita i šminku. Ranija modna pravila nalagala su da se torbica uskladi sa obućom, međutim, danas nije tako. Torbicu možete uskladiti i sa šnalom u kosi, majicom ili šorcem. Dovoljno je da ponesete jednu torbicu i nekoliko detalja koje možete mjenjati na njoj, poput broša ili marame te je tako prilagoditi svakoj odjevnoj kombinaciji. Nemojte nositi previše šminke. Dopustite svojoj koži da se odmara baš kao što to činite i vi. Od nakita izaberite onaj sa morskim detaljima koji ste kupili prošle godine ili ste dobili na poklon. Svakako nemojte pretjerivati. Odaberite samo jedan komad nakita. Ljeto je vrijeme radosti i razigranosti, poigrajte se i vi sa bojama vašeg nakita.

Sve što ste stavili na spisak i planirate da nosite izdvojite na krevet. Ono što je potrebno ispeglajte i uredno složite kako se ne bi pogužvalo. Sada imate sve što vam je potrebno. Ono što ste stavili u kofer, označite na vašem spisku. Spisak sačuvajte jer će vam dobro doći kada se budete pakovali u povratku. Tako nećete imati problema sa tim da li ste nešto zaboravili.

Važno je da na vaš spisak unesete i sledeće stvari koje su vam neophodne. Tu su u prvom redu dokumenti za putovanje, novac, kartice, rezervacije i sl. Obavezno ponesite mini apoteku koju će činiti hanzaplast, lijek protiv temperature, dijareje, krema protiv opekotina i ujeda insekata. Svakako je neizostavna i oprema za plažu, kupaći, naočale, šeširić ili kačket, peškiri i prostirke, krema za sunčanje. I na kraju, ne zaboravite da spakujete dobro raspoloženje, ono je ipak presudno.