Kako se riješiti neugodnog mirisa iz frižidera

Već neko vrijeme osjećate neprijatan miris iz kuhinje, tačnije iz frižidera, ali niste sigurni o čemu se radi. Izbacili ste hranu kojoj je istekao rok, otopili i očistili frižider mada i dalje taj neki neobični miris širi se ponosno vašom kuhinjom. Kako se riješiti neugodnih mirisa i na koji način organizovati hranu u frižideru kako bi se upšte ti mirisi izbjegli? Prvo što trebate da uradite jeste da izdvojite svega pola sata vašeg vremena i pratite korake u testu ispod. No, prije nego započnete čišćenje obratite pažnju na ova upozorenja:

1. Nikada ne perite toplom vodom staklene police u frižideru, čak iako su neko vrijeme stojala na sobnoj temepraturu jer ipak može doći do štećenja.

2. Prilikom pranja same unutrašnje površine frižidera, ne koristite tečnosti koje u sebi sadrže jaku hemiju poput abrazivne pošto ćete na taj način izgrebati površinu.

Šta će vam trebati za čišćenje frižidera?

 • Sapun i voda
 • Sundjer ili krpa
 • Soda bikarbona ili kafeni talog
 • Plastična posuda
 • Sirće
 • Limun
 • Zobene pahuljice

1. Ugasite frižider iz struje, to je prvo i osnovno za početak. Odmah izvadite sve stvari iz frižidera, vodeći računa da im obezbijedite ogovarajuće mjesto i uz put riješite se svih namirnica kojima je istekao rok ili , naprosto, koje nisu za upotrebu.

2. U plastičnu posudu/lavor pomiješajte sodu bikarbonu sa mlakom vodom. Stavite oko 1 i ½ supenu kašiku sode na 2l vode.U tu smjesu dodajte nekoliko kapi sirćeta, koje će uništiti bakterije. Naravno, kako biste uklonili neželjeni miris, vrijeme je da dodate limunovog soka. Pored toga što je dobar za uklanjanje nečistoća, osvježiće prostor svojim mirisom.

3. Uklonite sve pokretljive dijelove frižidera i započnite ispiranje te nakon toga čišćenje ovom smjesom. Naravno, iznutra frižider čistite tako da obratite pažnju na sve sitne detalje i pukotine u koje umije da se uvuče prljavština i vremenom tako taložena ispušta razne mirise.

3. Ako vaš frižider ima donji pokretni dio koji ustvari skuplja kapljice, sada je došlo na red da i njega izvučete i obrišete.

4.  Pošto se uklonili nečistoće i osvježili prostor, vrijeme je da se vrate namirnice na svoje mjesto. Kako biste osigurali da vam se ponovo ne osjeća taj neugodni miris, u plastičnu posudu istresite malo zobenih pahuljica ili sakupite kafenog taloga te ostavite nezatvorene posude u jednom uglu frižidera. Ove namirnce imaju tu mogućnost da prikupe neugodne mirise, a da ih ne šire. Talog od kafe i pahuljice ne moraju čitavu vječnost biti u frižideru nego svega nekoliko dana.

Posebni savjeti koji se odnose na održavanje hrane u frižideru:

 • Vodite računa da bacate hranu koja tek malo počinje da poprima neugodan miris
 • Nakon što očistite frižider, možete nekoliko minuta ostaviti frižider otvoren da se izrači
 • Koliko god je to moguće čuvajte hranu u posebnim činijama koje su uvijek pokrivene. Iako nemate toliko posuda koliko vam treba, improvizujte sa folijama tako danapravite vakum.Sav uložen trud sada isplatiće vam se i odraziti na vaše zdravlje. Jer nije samo bitno koju hranu unosimo nego i kako je održavamo.
 • Ukoliko se nikako ne možete na ovaj način riješiti neugodnih mirisa, pokušajte sa nešto jačom aromom a naš prijedlog jeste ekstrakt vanile.

Poslije ovog napora, uživajte svaki put kada poželite nešto da uzmete iz frižidera!