Kako se prenosi HIV

SIDA je skraćenica za sindrom stečenog nedostatka imuniteta, a uzrokuje je virus HIV. Imunološki sistem osoba zaraženih HIV-om u nemogućnosti je da se bori protiv virusa, zaraza i bolesti. U nastavku pročitajte kako se prenosi ovaj smrtonosni virus.

HIV se prenosi na više načina. Jedan od načina da se zarazite ovim virusom jeste da spavate s kim stignete, bez zaštite. Dakle, virus se prenosi vaginalnim, oralnim i nezaštićenim analnim spolnim odnosom sa zaraženim partnerom. Prenosnici virusa HIV-a spolnim putem su sperma i vaginalni sekret. Čak i najmanja količina ovih tečnosti može preneti virus. Rizik od zaraze ovim virusom imaju svi koji imaju spolni odnos bez zaštite, a šanse su znatno povećane onima koji već imaju neku drugu spolno prenosivu bolest. HIV se može preneti sa dečka na devojku, sa devojku na devojku, sa momka na drugog momka. Prema tome, znate šta vam je činiti.

HIV se također prenosi putem krvi, korištenjem tuđeg pribora za ubrizgavanje droge i tetoviranjem zaraženim iglama. Zaražene igle mogu također uzrokovati hepatitis i mnoga druga ozbiljna zdravstvena stanja. Iskreno se nadam da među vama nema onih kojima su igle potrebne radi ubrizgavanja droge, a za vas koji razmišljate o tetoviranju, vodite računa gde ćete to uraditi.

Nadalje, virus HIV-a se može preneti sa zaražene majke na dete za vreme trudnoće, prilikom poroda ili za vreme dojenja. Trudnice bi se trebale testirati na HIV, jer one koje primaju terapiju imaju mnogo manju šansu da prenesu ovaj virus svojoj deci. Deca, čije su majke zaražene HIV-om, primaju određene lekove kako bi se pokušala sprečiti infekcija.

Kako se zaštititi

Kažu da je najbolji način da se zaštitite od virusa HIV-a da nemate spolne odnose. Isto tako, da ne biste rizikovali rak kože, nemojte ići na more. Šalu na stranu, prilikom seksualnih odnosa koristite odgovarajuću zaštitu. Za one koji su imali seksualne odnose bez zaštite ili (ne daj Bože) delili iglu sa nekim drugim, preporučuje se testiranje na virus HIV-a. Isto tako, ukoliko nepravilno koristite kondome, postoji opasnost od prenosa ovog virusa. Pitati nekoga da li je zaražen HIV-om je u najmanju ruku neumesno, a i teško da ćete dobiti pravi odgovor. Moguće je da se osoba srami zbog činjenice da ima SIDU ili ni sama ne zna da je zaražena. Osobe koje boluju od SIDE mogu godinama izgledati zdravo i ipak preneti virus na druge.

Kako se virus NE može preneti

Virus HIV-a ne može se preneti poljupcima, dodirima i zagrljajima. Nadalje, ne možete se zaraziti kihanjem i kašljanjem zaražene osobe. Korištenjem toaleta i zajedničkog pribora za jelo također ne možete dobiti virus.