Kako se opustiti uz jogu

Joga je put do zdravlja, relaksacije i unutarnje sreće. Kroz jogu sistematično čistimo tijelo i duh. Nadalje, kroz jogu doživljavamo duševni mir i dobijamo nevjerovatnu energiju. Kako biste se opustili uz jogu, evo šta vam je činiti.

Pronađite pravu tehniku

Joga ima razne tehnike i cilj je pronaći pravu tehniku za sebe. Joga ima tehnike za tijelo i za um. Važno je praktikovati jogu na način koja odgovara vama kao pojedincu. Ukoliko osjećate fizičku bol radeći određene tehnike, izbjegavajte ih.

Lezite na leđa

Lezite na leđa i ispružite desnu nogu. Podižite ispruženu desnu nogu otprilike jedan minut, tako da usmjeravate nožne prste prema glavi. Glava treba da bude položena na čvrstoj podlozi. Meditirajte sa desnom nogom. Zatim, ispružite lijevu nogu i podignite je koliko god možete i usmjerite nožne prste lijeve noge prema glavi. Meditirajte jedan minut na lijevoj nozi. Ruke držite ispružene i opuštene sa strane.

Podignite obje noge u tromi položaj. Usmjerite nožne prste prema glavi.

Usmjerite glavu prema stopalima. Dok ovo radite, mislite na riječ „Svjetlost“.

Duboko udahnite. Meditirajte jednu minutu u ovom položaju.

Napravite položaj svijeće

Ispravite obje noge i dignite ih u zrak (kao na slici). Duboko dišite jedan minut, opuštajući tijelo.

Zauzmite tromi položaj i ispravite noge

Nakon što završite sa položajem svijeće, ponovo zauzmite tromi položaj tijela i ispravite noge. Ruke stavite na trbuh i nježnim pokretima pomjerajte stopala. Pokušajte isključiti mozak i na jedan minut fokusirajte se samo na vaš trbuh.

Lezite na stomak

Sada, lezite na stomak. Ruke ispružite uz tijelo, a glavu i ramena podignite koliko god možete, kao što je prikazano na slici. Duboko dišite i ponovo se skoncentrišite na riječ „Svjetlost“.

Naslonite glavu na čvrstu podlogu i naizmjenično podižite noge

Ležeći na stomaku, spustite glavu na čvrstu podlogu i podignite desnu nogu u zrak, koliko god možete. Meditirajte jedan minut na desnoj nozi. Zatim, podignite lijevu nogu u zrak i skoncentrišite se na nju, opuštajući se.

Podignite gornji dio tijela i glavu u položaj kobre

Pritisnite rukama o pod. Podignite gornji dio tijela i glavu u položaj kobre (kao što je prikazano na slici). Podignite obje noge i približite stopala što bliže glavi. Udišite duboko i zadržite ovaj položaj jedan minut. Ponovo se skoncentrišite na riječ „Svjetlost“.

Lezite na leđa, opustite glavu i stavite ruke na trbuh

Nakon što legnete na leđa, opustite glavu i stavite ruku na trbuh, nježnim pokretima pomjerajte karlicu u lijevu i desnu stranu nekoliko puta naizmjenično.

Ispravite leđa, podignite glavu i opuštajte stomak. Položite ruke u krilo.

  • Opuštajte glavu, cijelo tijelo – noge, ruke, ramena, dlanove. Duboko dišite i skoncentrišite se na riječ „Svjetlost“.
  • Zamislite malu zvijezdu i razmišlajte o riječi „Planeta Zemlja“. Onda, zamislite kako se zvijezda kreće po nebu, oko vašeg tijela i kroz njega. Zamišljajte mantru „Zvijezda, Zvijezda, Zvijezda“.
  • Kružnim pokretima nježno trljajte vaš stomak.

Lezite ili sjedite u vama udoban položaj

Lezite ili sjedite u položaj koji vam odgovara i nježno pomjerajte stopala. Na trenutak, pokušajte zaustavite sve misli. Zatim se potpuno opustite.

Neka vaše misli budu pozitivne. Prihvatite stvari onakvima kakve jesu. Skoncentrišite se na vaše ciljeve. Sve što radite, radite u ime ljubavi, mira i sreće.

Dodatni savjeti i upozorenja

  • Korisna i pametna strategija pomoću koje ćete „otjerati“ negativnu enrgiju jeste strategija pravljenja malih pauza. Važno je izbjegavati stres na poslu i sačuvati duševni mir. Kada radite u opuštenoj atmosferi i kada niste napeti i anksiozni, sačuvaćete mnogo energije i razmišljaćete pozitivno. Razmislite o tome da smanjite broj radnih sati. Razmislite zašto radite toliko i da li vam je toliko rada dnevno zaista potrebno. Dajte sebi oduška i opustite se.
  • Hranite se zdravo. Osobe koje konzumiraju hranu koja sadrži manje kalorija, a ima veliku nutritivnu vrijednost žive zdravije i duže.
  • Ne pretjerujte sa jogom. Joga ima za cilj da vas opusti, a ne suprotno. Stoga, meditirajte u svakom od položaja maksimalno tri minute. Preporučuje se meditiranje u svakom pojedinačnom položaju u rasponu od jedne do tri minute. Dok meditirate, pokušajte ne razmišljati o vašim problemima i brigama. Skoncentrišite se na pozitivne misli i dopustite vašem tijelu i umu da se opuste.
  • Obavezno pravite pauze između različitih vježbi i tehnika.

Za kraj, pogledajte video.

{youtube}cJQ9fKvmsu8{/youtube}