Kako se brinuti o ribicama u akvarijumu – savjeti i trikovi

U poređenju sa ostalim kućnim ljubimcima, voditi brigu o ribama u akvarijumu je relativno lako i ne iziskuje mnogo odvojenog vremena. Zapravo, vjerovatno će vam duže trebati da pročitate ovaj članak, nego dnevnog vremena koje ćete morati izdvojiti za brigu o ribicama. Donosimo vam neophodne savjete o tome kako ćete u akvarijumu stvoriti optimalne uvjete za život riba.

Osvjetljenje

Osim ukoliko u akvarijumu imate biljke, svjetlo u akvarijumu ne mora biti upaljeno, osim kada ih hranite ili posmatrate. Svjetlo koje osvjetljava prostoriju je sasvim dovoljno da održi ribe aktivnim tokom dana a ukoliko predugo držite upaljeno svjetlo u akvarijumu, rizikujete rast algi u njemu. Mnogi koji imaju akvarijume kod kuće ostavljaju upaljeno svjetlo u njemu po nekoliko sati. Električni tajmer, koji se pali i gasi u intervalima, je jeftin način da kontrolišete svjetlost u akvarijumu.

Hranjenje ribica

Ribice bi se trebale hraniti dva do tri puta dnevno, ali svako hranjenje treba da bude u količini koju ribe mogu pojesti za dvije ili tri minute. Početnici često pretjeruju sa hranjenjem riba, pa pazite da se i vama ne dogodi isto – vjerovatno biste ih mogli nahraniti i do deset puta dnevno, ali samo jedna prevelika porcija u tri dana je dovoljna da napravi problem. Hrana koju ribe ne pojedu će zagaditi vodu u akvarijumu, udebljati ribice i može dovesti do bolesti riba, bez problema. Proteini, masti, ugljikohidrati i vitamini četiri su glavna sastojka za prehranu riba. Hranu za ribe možete nabaviti u svim većim tržnim lancima.

Posmatranje riba

Važno je izdvojiti par minuta dnevno za promatranje riba u akvarijumu. Da li je svaka riba jela hranu koju ste im dali? Možda su neke ribice izbirljive, a možda ima i onih koje napadaju druge ribe? Da li sve plivaju i ponašaju se normalno? Trebaće vam malo iskustva da odredite šta je „normalno“ za svaku ribu, ali dnevno posmatranje će vam donijeti iskustvo. I na kraju, ima li znakova diskoloracije, bijelih tačkica i ostalih znakova bolesti? Što prije prije uočite znakove infekcije ili bolesti kod ribe ribe, veće su šanse za uspješno ozdravljenje.

Provjerite opremu

Redovno provjeravajte pumpu za vodu, filter i grijače na akvarijumu. Neka provjeravanje termometra postane dio vaše dnevne rutine. Promjene u temperaturi vode uzrokuju stres kod riba , koji može dovesti do bolesti. Redovno provjeravajte da je sva oprema uključena i ispravna – par odvojenih sekundi dnevno mogu vas dijeliti od katastrofe.