Kako se brinuti o mačkama

    Mačke su idealni ljubimci za većinu ljudi. Imaju jako dobar karakter, nježno ponašanje i neodoljiv izgled. Međutim, iako su slatke, briga o mačkama nije uvijek tako jednostavna, posebno ukoliko nemate nikakvo prethodno znanje o njima. U nastavku možete pročitati neke općenite savjete koje će vam pomoći da vaš ljubimac bude sretan i zdrav.

  • Ukoliko nemate mačku, a spremni ste investirati novac u novog kućnog ljubimca, onda se morate raspitati o vrstama mačaka, kako biste znali koja odgovara vašem domu i životnom stilu. Uradite neka istraživanja i raspitajte se o njezi koju joj morate pružiti.
  • Naučite svoju mačku nekim osnovim pravilima kojih se mora pridržavati unurat vašeg životnog prostora. Nemojte dozvoliti da u vašem domu radi što god ona poželi. Ovo je prvo što morate uraditi nakon što je kupite. Ukoliko želite da bude dio vašeg života, učenje je neizbježno. Trenirajte svoje ljubimce, ali ne pretjerujte. Nemojte biti suviše strogi prema njima, ako neke stvari ne mogu uraditi ili ukoliko ne mogu pratiti sve vaše intrukcije. Sa njima morate biti veoma strpljivi.
  • Hranite je hranom predviđenom za nju i njenu vrstu. Izbjegavajte da je hranite čokoladom. Ona najćešće izaziva samo probleme. Morate voditi računa da jede kvalitetnu i zdravu hranu. Prirodna hrana je najbolja, pa se ne dvoumite da joj dajete jabuke, kruške ili banane. Važno je napomenuti da one budu sitno izrezane, kako bi ih one mogli jesti.
  • Mačke imaju jednu jako dobru osobinu, same se sređuju. Međutim, i pored toga morate ih, najmanje jednom sedmično, češljati četkom. Morate voditi računa da na sebi nema buhe ili druge parazite koji negativno utiču na njeno, ali i na vaše zdravlje. Kako biste je naučili na češljanje, radite to dok je još mlada, u suprotnom teško će se na to navići. Ukoliko ima dugu dlaku, onda koristite četku sa finim metalnim vlasima. Važno je napomenuti da u češljanju ne pretjerujete. Nemojte je suviše često češljati, posebno tokom jeseni i zime. Za vrijeme proljeća, kada počinju vrućine, češljajte je tri puta sedmično.
  • Svake godine je vodite na pregled kod veterinara. To je bitno za njeno zdravlje.
  • Ukoliko želite ja joj čistite zube, onda četkica mora biti mekana. Čistite joj zube otprilike trideset sekundi. Nemojte čistiti unutrašnjost usta.

Upozorenje!

  • Morate biti veoma oprezni sa novom mačkom, jer bi vas mogla ugristi.
  • Nemojte zlostavljati mačke, kao ni bilo koje ostale kućne ljubimce. Nije etično i kažnjivo je zakonom.