Kako sačuvati bjelinu veša

Nekada davno za rublje  i odjeću najbitnije je bilo da su čisti i bijeli. Uvijek su bake govorile nosi ono što imaš, ne kiti se tuđim perjem a posebno važno je bilo da je to na tebi oprano, čisto i bijelo.

Vremenom, robne marke i njihova obilježja postala su mjerilo svega. Uporedo sa tim razvijala se industija deterdženata i omekšivača sa kojima lako možete otputovati u bilo koje krajeve svijeta i osjetiti miris najsvježijih krajeva. Danas, u bilo kojoj prodavnici pronaćiće te ogromne rafe sa velikim brojem različitih sredstava pomoću kojih će vaš veš da ponovo oživi, zamiriše kao sa modnih revija i uz sve to ostane u bojama kakvih pamtite po kupovini novih odjevnih stvari.

Kako u tolikom izboru pomoćnih sredstava za izvanredno pranje iznaći onaj idealan za kućni budžet a da i pored svega toga vaš veš odiše svježinom i bjelinom? Kako osvježiti bijeli veš koji je počeo da poprima žute nijanse od stajanja i mašinskog pranja?  

Prvi  i po meni najvažniji savjet jeste pravilno i stalno održavanje sprave koju koristite za pranje tj. veš mašine. Pratite uputstva koja ste dobili po kupovini o tome kako održavati filter veš mašine. Filter je smješten u onaj kvadratni dio u donjem uglu mašine i tebao bi se čistiti svakih šest mjeseci ili čak češće ukoliko svakodnevno uključujete mašinu za pranje jer se u tom dijelu nakupljaju vlakna, prašina, papirni dijelovi. Filter se otvori, pumpa odšarafi, zatim izvuče i očisti od svih naslaga tamne boje i ne baš ugodnog mirisa. Prije no što to krenete da činite, prinesite lavor ukoliko se slučajno nakupila voda kako ne biste stvorili manju poplavu i što više posla nametnuli sami sebi.

Koji prašak  odabrati i kako pravilno korisititi?

Najbitnije je da izabete prašak koji je podešen za ručno i mašinsko pranje i takođe da vodite računa za koje temperature je podešen.
Ipak, pored svih mjera predostrožnosti zna se desiti da veš požuti. Šta učiniti po tom pitanju?

1. Uzmite sapun koji je u službi bijeljenja veša i istrljajte ga po stvarima, te ostavite da odstoji nekih pola sata u mlakastoj vodi. To vrijeme od pola sata može trajatio i nešto duže ukoliko vidite da se ne dešavaju drastične promjene.

2. Nakon toga, veš se malo ručno ispere i ukoliko nemate vremena, izbacite otkuvavanje, ili ubacite na mašinsko pranje koje podrazumjeva visoke temperature. U onaj dio vaše mašine gdje je odvojen prostor za omekšivač stavite malo neke tečnosti čija je osnovna  uloga bijeljenje.
Nekada davno, prije 4 decenije , u upotrebi je bila teget masa naziva  vešplav koja se stavljala u posljednju vodu ispiranja nakon čega je veš bio identičan bjelini snijega.

Posebno je teško pravilno oprati bijele zavjese kao statusni simbol svih domaćica. Osnovno pravilo kojim se trebate voditi kada je u pitanju  pranje zavjesa je to da ih ne smijete miješati sa ostatkom veša niti sušiti u veš mašini. Pošto uklonite sve kvačice sa zavjese, napunite samo 1/3 bubnja zavjesama i perite na 30 stepeni koje je namjenjeno za osjetljiv veš. Dodajte malo više vode nego što bi trebalo, zatim prašak sa Sodom bikarbonom i odmah po pranju stavljajte na sušenje. Bićete oduševljeni rezultatom.

Uz ove savjete svaki odjevni predmet osježiće se i vi, kao domaćice, bićete veoma zadovoljne rezultatima.