Kako reagovati na dječije ispade bijesa

Ukoliko ste roditelj znate na šta mislimo kada kažemo dječji ispadi bijesa. Tada su nam naša mala stvorena sve samo ne dražesna. Njihovo ponašanje može nas izbaciti iz takta te se i sami nađemo u stanju bijesa i razdraženosti. U tom slučaju nikako ne možemo da pomognemo svom djetetu da se smiri. Prvo trebamo smiriti sebe.

Bijes je nepredvidiva i snažna disfunkcionalna emocije koja upravlja kako odraslom osobom tako i djetetom. Da li su dječji plač, bijes, inat samo faza u njihovom odrastanju ili je to problem koji postoji konstantno u njihovoj prirodi sa kojim se moramo ozbilno pozabaviti, pomoćićemo vam da otkrijete u narednom tekstu.

Dijete je samo dijete

Prvo i osnovno čega moramo biti svjesni jeste da je naše dijete samo dijete. To znači da nije zrelo i ne može da se ponaša uvijek onako kako mi to od njega očekujemo. Roditelji vole da kažu kako je njihovo dijete pristojno, vaspitano a onda to isto dijete odjednom počne da plače, histeriše, baca se na pod, udara rukama ili nogama od pod, ne sluša ono što mu se govori i sl. Neka djeca su sklonija ispadima bijesa a neka ne. Pol nema nikakve veze sa tim.

To je sasvim normalna faza u njegovom odrastanju. Ono uči kako treba da se ponaša i veliku ulogu u tome imaju upravo njegovi roditelji. Učenje po modelu je veoma bitno što nas opet vraća na početak, prvo moramo da naučimo sami da se ophodimo i ovladamo vlastiti bijes kako bi naše dijete naučilo to od nas. Ne trebamo naglo i burno reagovati na djetetove ispade bijesa.

Svoje napade bijesa dijete može ispoljiti u prodavnici, parku, vrtiću zahtjevajući da se ispune njegovi prohtjevi. To svakako može biti jako neugodno za roditelje posebno one kojima je bitno mišljenje okoline. Zapamtite da je vaše dijete mnogo bitnije od toga i da trebate postupiti na najbolji način a ne onako kako bi okolina očekivala od vas. U tom slučaju ne smijete popustiti njegovim prohtevima ukoliko traži nešto što je nerazumno. Veoma je važno da od malih nogu dijete zna da ne može dobiti sve što poželi Budite strpljivi i smireni koliko god dijete nedolično se ponašalo. Pokušajte razgovarati sa djetetom i smiriti ga. Tek onda kada dijete shvati da na taj način ne može ostvariti ono što je naumilo vi ste odradili veliki posao u njegovom odgoju.

Ograničite djetetu pravo izbora

Pedagozi i psiholozi savjetuju da djetetu suzite izbor prilikom odlučivanja. Tako, ako je vaše dijete naviklo da bira šta će obući, odaberite dvije stvari i ponudite mu da bira između njih. Ukoliko dopuštate vašem dijetetu da bira, vi zapravo podkrepljujete njegovo uvjerenje da sve mora biti po njegovom. Veliku ulogu u prevazilaženju toga igra strpljenje. Navike se teško mijenjaju. Ne zaboravite ipak da je djetinjstvo najvažnija faza vaspitanja i da mnoge stvari možete još uvijek promjeniti. Naučite svoje dijete da vi odlučujete o tome kuda ići, šta jesti, šta kupiti i sl. Zapravo, ovo bi značilo da naučite svoje dijete da radi i stavari koje ne voli a samim tim ga pripremate za život. Svakako da ne trebate dijete u potpunosti isključiti jer je važno da se i ono osjeća kao da učestvuje u dnevnim aktivnostima ali kao što smo rekli, ograničite mu pravo izbora.

Uzrast djeteta kao uzrok bijesa

Psiholozi prave razliku između uzrasta djeteta, te prema tome, dijete do tri godine najčešća ima napade bijesa jer iz nekog razloga nisu zadovoljene njegove biloške potrebe. Pri tome se misli da je gladno, žedno, da mu je vruće, hladno, da se upiškilo ili ukakilo. Nedostatak onoga što mu je potrebno stvara osjetljivost kod djeteta a samim tim i burno reagovanje.

U tom periodu djeca još uvijek uče da govore tako da im je teško verbalno izraziti ono što žele ili osjećaju. Često su njihova shvatanja mnogo razvijenija od sposobnosti da ih izraze i to stvara frustraciju koja se manifestuje plačom i histerijom djeteta. Vremenom, kako se govorne sposobnosti djece poboljšavaju i bijes neće biti tako čest.

Djeca starija od tri godine burno reaguju kada im se ne ispune prohtjevi koje imaju. U tom trenutku oni su frustrirani i počinju da plaču, vrište i ponašaju se ne prihvatljivo. Djeca ne mogu da shvate da njihove želje nekada nisu realne i da ih nije moguće ostvariti. Tada, svojim izlivom bijesa, dijete štiti svoje samopouzdanje.

Djeca mogu loše reagovati i u slučaju kada ne znaju da iskažu svoje emocije i neprijatna osjećanja sa kojima su još mali da se nose i izađu na kraj.

Kako reagovati u kritičnom momentu

Plač, bijes i nedolično ponašanje su način na koji vaše dijete privlači pažnju. Negativna pažnja svakako mu više odgovara od nikakve pažnje. Zato naučite da negativne pojave ignorišete ali vodite računa da se dijete ne osjeća zanemareno. Neka djeca su posebno osjetljiva nakon izljeva bijesa, obično kad znaju da nisu bila u pravu.

Pohvalite dijete kada se smiri, zagrlite ga ali nikako mu nemojte kupovati darove i nagrađivati ga zbog toga. Stariju djecu možete izolovati, šaljući ih u sobu, kupatilo, ćošak da se smire i potom dođu u društvo ili kod vas. Prilikom nedoličnog ponašanja, dijeca mogu biti agresivna, udarati, ujedati ili bacati stvari uokolo te tako nauditi sebi ili okolini. U tom slučaju, čvrsto držite svoje dijete dok kritična faza ne prođe. Vodite računa da se dijete ne povredi ili da ne povriji druge oko sebe.

Nastojte djetetu odvući pažnju od stvari koje znate da će ga frustrirati. Ne vodite ga u prodavnicu, šetnju ukoliko znate da je umorno ili pospano. Ne dozvoljavajte mu da radi ono što ne smije i budite uporni u tome. U toj igri nerava u kome se dijete histerično ponaša a vi želite da to što prije prestane, budite smireni, jaki i izdržljivi. Trajne rezultate postići će te samo na taj način. Nikada nemojte zaboraviti da ste vi roditelj.

Ukoliko su izljevi bijesa česti, predugo traju, potiču negativne emocije i kod vas i kod djeteta, ako je dijete starije od četiri godine ili ako niste zadovoljni svojim postupcima u tom momentu savjetujemo vam da potražite pomoć psihologa ili pedijatra. Pedijatar može ustanoviti i neke fizičke nedostatke koji mogu biti uzrok bijesa poput problema sa sluhom, vidim, sporo učenje i sl. Zapamtite, izljevi bijesa najčešće nisu razlog za brigu i uglavnom se smiruju sami od sebe.

Razgovor je ključan u odgoju i vaspitanju. Veoma je važno da razgovarate sa svojim djetetom o tome šta ga je naljutilo i kako možete otkloniti uzroke ljutnje. Nemojte ga forsirati na razgovor ako ne želi da priča. Sačekajte da vam se dijete samo otvori. Zagrlite svoje dijete i budite uz njega. Roditeljstvo traži mnogo strpljenja ali će vam ono uvijek biti uzvraćeno ljubavlju. Potrudite se da provodite kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom kako se ne bi osjećalo zapostavljeno. Igrajte se sa svojim djetetom, smijte, vozite biciklo, šetajte parkom. Uživajte gledajući vaše dijete kako raste i pomozite mu u tome.