Kako razvedriti nekoga ko je tužan

Svi smo ponekad tužni. Razvedriti nekoga znači saslušati ga, suosjećati sa onim kroz što osoba prolazi i pomoći, po mogućnosti. Evo kako nekoliko savjeta kako razvedriti tužnu osobu.

  • Saslušajte tužnog prijatelja ili člana porodice. U većini slučajeva, tužne i >rastresene osobe zapravo ne traže odgovor, već žele da ih se sasluša. Bez obzira koliko ste zainteresovani za problem, pravite se da razumijete i da vam je stalo. Ponudite osmijeh i rame za plakanje. Nemojte dozvoliti da se osoba osjeća kao da vam je na teretu.
  • Postavljajte relevantna pitanja o tome kako se osoba osjeća, podstaknite je da vam se otvori. Evo neka od klasičnih pitanja koja možete postaviti: „Kako se osjećaš?“, „Da li ti se ovo ikada prije desilo?“, „Da li postoji neko relevantan ko ti može pomoći?“, „Kako ja mogu pomoći?“, itd.
  • Suosjećajte sa tužnom osobom i podjelite slično iskustvo, kroz koje ste i sami prošli, ukoliko mislite da bi to moglo pomoći. Sve lekcije koje ste vi naučili mogu biti korisne i poučne.
  • Nemojte nužno davati savjet, ako ga osoba ne traži. Zapamtite, rijetko postoji jednostavan i savršen način da se riješi problem. Ponudite vaš način riješavanja problema, ali naglasite joj da to nije jedini način. Počnite sa „možda“, „moguće“ ili „mogao bi“, na taj način štitite sebe i osobu sa kojom razgovarate.
  • Pokušajte biti što iskreniji, najgore što možete uraditi nekome u labilnom stanju jeste lagati ga. Bez obzira na ozbiljnost situacije, budite što iskreniji, ma koliko god bi istina mogla boljeti.
  • Budite optimistični i vedri. Optimizam može biti prelazan, ako ga pravilno upotrijebite. Pesimistične osobe veoma često negativno utiču na ljude svojim stavom, a upravo to je ono što vaš prijatelj ne želi.
  • Razvedrite osobu poklonom. Sjetite se nečega što bi je moglo obradovati i poklonite to. Poklon ne mora koštati gomilu novca da bi imao uticaj. Često su mali znaci pažnje najljepši i najviše znače.
  • Pokušajte nasmijati osobu koja je tužna. Ispričajte joj vic ili neku smiješnu priču, kako biste izmamili osmijeh na njeno lice. Ponudite joj da zajedno pregledate neku komediju, koja bi je mogla opustiti.
  • Pokušajte osobi skrenuti misli sa onoga što je tišti. Izvedite je u šetnju u prirodu ili na lijepu večeru.

Najvažnije je da tužnoj osobi pokažete da vam je stalo i da uvijek može računati na vas. Pomažite koliko možete i trudite se da to radite sa osmijehom.