Kako rastopiti čokoladu

{loadposition ad2}
Topljenje čokolade nekada može da bude jako komplikovano. Iako se na prvi pogled čini jednostavno ipak se često pokaže da to nije tako. Najteže je odrediti pravu temperaturu i vrijeme topljenja. Postoje tri načina topljenja čokolade. Prvi način jeste topljenje čkolade u mikrovalnoj pećnici, drugi je tradicionalni način topljenja čokolade koji se na našim prostorima najviše upotrebljava, a to je topljenje čokolade na pari. Treći način topljenja čokolade je pomoću tečnosti… U ovom tekstu opisaćemo sva tri načina topljenja čokolade. Prije nego što počnemo dobro je da se upoznamo sa osnovnim smjernicama kojih se trebamo pridržavati bez obzira na koji način topljenja čokolade se odlučimo.

  • Pobrinite se da čokoladu iskomadate na male djelove jednake veličine kako bi osigurali ravnomjerno topljenje čokolade. Nikada ne pokušavajte topiti velike dijelove čokolade koji nisu isjeckani.
  • Izbjegavajte svaki kontakt čokolade sa vodom prije nego što je počnete topiti. Svaki kontakt čokolade sa vodom, makar to bilo i samo nekoliko kapi, otežaće vam proces, jer će komadići čokolade početi da se lijepe između sebe.
  • Potrudite se da zdjele u kojima ćete topiti čokoladu budu potpuno suhe i čiste.
  • Uvijek topite čokoladu na niskim temperaturama. Čokoladu nikada ne smijemo pregrijati i izložiti je većim temperaturama.
  • Promiješajte čokoladu onda kada se na rubovima zdjele počne topiti.
  • Čokolada zadržava svoj oblik kada se počne topiti. Jedini pravi način da saznamo da li se istopila jeste da promiješamo. Nemojte se oslanjati na oblik i na osnovu oblika komadića zaključivati da li se čokolada istopila ili ne.

Topljenje čokolade u mikrovalnoj pećnici

Topljenje čokolade u mikrovalnoj pećnici je jedan od najčistijih i najbržih metoda. Najteže je izabrati odgovarajuće posude u kojima ćemo topiti čokoladu.  Idealno je da koristite sigurnosnu mikrovalnu zdjelu koja ostaje hladna ili tek malčice topla nakon nekoliko minuta u mikrovalnoj. Ako je zdjela prevruća, to je onda i znak da je vaša čokolada pregrijana. Ukoliko vam se ovo desi odmah uzmite nekoliko kockica neistopljene čokolade i dodajte u smjesu te počnite miješati dok se i oni ne istope. 

Poželjno je da topite svoju čokoladu koristeći niska podešavanja mikrovalne pečnice. Idealno bi bilo da koristit 50% snage vaše mikrovalne.  Na toj temperaturi ćete izbjeći mogućnost da zapalite ili pregrijete čokoladu.  Ako vaša  mirkovalna nema ova podešavanja onda trebate čokoladu topiti iz više puta. Znači topite 30sec i potom promiješate, pa iznova dok ne bude gotovo. Isto tako ukoliko vaša mikrovalna nema motor koji može okretati zdjelu, onda to morate raditi sami između miješanja i svakog novog izlaganja čokolade mikrovalnim talasima.

Teško je odrediti tačno vrijeme koje je potrebno da se čokolada istopi u mikrovalnoj pećnici. To zavisi od mnogo faktora kao što su snaga vaše mikrovalne, količina čokolade, pa čak i sam sastav čokolade. Ugrubo se može reći da vam je za 100 grama čokolade potrebno oko 1 min, za 800 grama oko 3 minute i za 1kg oko 3.5 minuta i oko 4 minuta za 4kg. Mirkovalnu namjetite na period od 30s do 1 min i miješajte te okrećite zdjelu u svakom novom vraćanju. Završite grijanje kada je većina, ali ne i sva čokolada istopljena. Potom miješajte neprekidno dok sva čokolada ne postane istopljena, glatka i sjajna.

Topljenje čokolade na pari

Ovo je tradicionalna metoda i ona koja se najčešće upotrebljava. Svi veliki majstori poslastičarstva predlažu ovu metodu topljenja čokolade. Za ovu metodu su nam potrebne dvije posude. Jedna veća i druga manja koja može da uđe u veću posudu, ne cijelim dijelom nego samo manjom površinom dna. Ovakve specijalne posude možete naći da kupite posebno za ove namjene. Ukoliko ih nemate onda improvizujte sa svojim posudama dok ne nađete one koje odgovaraju. U donju posudu stavite vodu i stavite je na laganu vatru. U gornjoj posudi koja stoji na vrhu ove stavite čokoladu. Para će lagano i nježno da zagrijava gornju posudu i lagano će da topi čokoladu. Dno gornje posude ne smije da dodiruje vodu u donjoj posudi. Ako topite veće količine čokolade počnite sa 1/3 i topite korak po korak. Kada istopite prvu treći dodajite polako ostalu neistopljenu čokoladu. Kada se čokolada počne topiti lagano miješajte plastičnom kašikom. Kada je sve istopljeno izgleda kao jedinstvena glatka, sjajna masa.

Topljenje čokolade sa tekućinama

Mnogi recepti zahtijevaju da čokoladu topite pomoću drugih tekćina kao što su mlijeko, voda, ili neki liker. Ovo je jako praktičan način topljenja jer osigurava jer se ovako čokolada teže pregrije. Uvijek se držite recepta prilikom ovog načina topljenja čokolade. Dodajte onoliko tekućine koliko vam vaš recept propisuje. Manjak ili višak tekućine može prouzrokovati probleme. Nikada nemojte dodavati hladnu tekućinu. Tekućina sa sobne temperature samo hladi čokoladu i tako nećete uspjeti istopiti čokoladu. Uvijek dodajite toplu tekućinu. Nemojte otići ni ukrajnost pa sipati kipuću tekućinu, nego uvijek umjereno zagrijanu. Kada dodate tekućinu u količinu čokolade koja vam je potrebna, ostavite to nek odstoji nekoliko minuta, potom sve miješajte dok se masa potpuno ne sjedini. Možete korisiti ručnu mješalicu ili električnu.Ukoliko koristite elktrične miksere ili blendere, koristite ih na najmanjim brzinama. Topljenje čokolade vam treba za razne deserte, pa pogledajte neke od njih da bi isprobali ove savjete. Pročitajte, na primjer, kako se pravi Švarcvald torta.

Iako je čokolada jako zdrava namirnica za koju su dokazana mnoga ljekovita svojsta pogotovo kada je u pitanju psiha čovjeka, mnogi od nas ne mogu sebi priuštiti to zadovoljstvo jer je čokolada veoma kalorična namirnica. Za vas preporučujemo da pogledate namirnice koje pomažu u skidanju kilograma.