Kako pripremiti kuću ili stan za psa

Ako ste se odlučili da u vaš dom uđe štence, prije njegovog dovođenja u kuću, treba da odradite neke pripreme koje će osigurati siguran i udoban dom vašem novom članu porodice.

 1.  Odrediti mjesto u kući gdje će biti postavljen krevetić za štence. Mjesto treba da je toplo ali ne previše, nikako blizu izvora toplote (radijatora, peći…), paziti da nema prevelikog strujanja vazduha, nepoželjno je staviti štence blizu ulaznih vrata. U trgovinama možete kupiti korpu za vaše štence koja je na jednoj strani urezana tako da štence moze bez problema da ulazi i izlazi iz nje ili da sami napravite krevetić od kartonske kutije. Poslužiće vam bilo koja malo šira kutija tako da obezbijedite dovoljno prostora, ali ne previše visoka kojoj ćete jednu stranu isjeći od 4 do 5cm od dna. U korpu ili kutiju položite toplu prostirku od materijala koji je lak za održavanje, kao što je peškir ili dekica a koji će vašem štencetu stvoriti osjećaj sigurnosti i topline. Posebno prvih dana kad dođe u vaš dom, topla košarica i vaša pažnja će štencu ublažiti odvajanje od majke.
 2. Obezbijediti dvije zdjelice, jednu za hranu jednu za vodu. Pri odabiru posudica treba izbjegavati plastične, mada su jeftinije, jer su nestabilne i previše lake tako da vaše štence može lako da ih prevrne. Najbolje su metalne koje su teške a po rubu dna imaju gumu koja sprječava klizanje na bilo kojoj podlozi i samim tim sigurnije su za vašeg ljubimca. Ako niste sigurni zbog razlike u cijeni za koju da se odlučite najbolje je da uradite sami test u radnji gdje ih kupujete. Postavite jednu plastičnu i jednu metalnu zdjelicu i simultirajte ponašanje vašeg psića (pomijerajte zdjelice lijevo, desno, izvršite pritisak na ivicu…) i odluka će sama doći.

  Za dragocjene trenutke koji nam priuštaju
 3. Za štenca se koristi isključivo Junior hrana do 16 ili 18 mjeseca kad se prelazi na Adult hranu. Na tržistu se nalazi veliki broj proizvođača pseće hrane. Pri izboru hrane može vam pomoći savjet veterinara, iskustvo vaših poznanika ili savjet prodavača u radnji. Međutim poželjno je prvo kupiti manje pakovanje ili ako postoji mogućnost vaganu hranu, pa tek ako se svidi vašem ljubimcu kupiti veliko ekonomično pakovanje.
 4. Nabavite puno starih novina koje će vam trebati u velikim količinama dok se vaše stence ne nauči na kom mjestu treba vršiti nuždu. Papir poredajte na više mjesta, ali ne u neposrednoj blizini korpe jer je rijedak slučaj da će stence izvršiti nuždu u svom krevetiću. Papir takođe može biti i zaštita od klizanja ako se pas drži na skliskoj površini kao što je keramika, laminat…
 5. Štenad su kao mala djeca sve im je nepoznato i stalno istražuju a to rade njuškanjem i grickanjem. Zato im je neophodno obezbijediti njihove igračke za grickanje. Pri odabiru treba paziti da budu od materijala koje štence neće moći raskomadati i progutati neki dio, najbolje su od gume . Može se kupiti i kost od suhe prirodne kože .
 6. Četkom za pse potebno je isčešljavati dlaku da bi ona imala lijep i zdrav sjaj, a samim tim masira se i koža. U ponudi se može pronaći veliki broj raznih četki, rukavica za masažu.
 7.  Za pse postoje posebni šamponi , s tim da treba izbjegavati često kupanje šteneta.
 8. Nabavite ogrlicu i povodac i već od prvih dana ulaska u vaš dom počnite da privikavate štence prvo na ogrlicu a poslije i na povodac.
 9. I na kraju, ali jako bitno, izabrati veterinara kod koga ćete redovno da vodite vaše štene i koji će pratiti njegov rast i razvoj.

Najinteresantnije je ipak razmisliti odabiru vrste psa i izboru imena za pse. Imati ljubimca je dosta slično kao kada imate dijete. Oni zahtjevaju puno pažnje i njege, ali za one koji vole životinje, zadovoljsvo je neopisivo.