Kako pripremiti dijete za vrtić

Odlazak u vrtić je veliki, ali i uzbudljiv korak u životu svakog djeteta. Prvi odlazak u vrtić može biti stresan i strahovit, kako za roditelje, tako i za dijete, posebno ako je riječ o najstarijem djetetu i ako prvi put šaljete jedno od svoje djece u vrtić. Međutim, ukoliko napravite određene korake kako biste pripremili i sebe i dijete na ovo novo iskustvo, mogli biste izbjeći nelagodne trenutke. U nastavku možete pronaći nekoliko korisnih savjeta, koji vam mogu pomoći da prvi odlazak djeteta u vrtić bude lijepo iskustvo za sve.

Pričajte o tome ranije

Razgovarajte sa djetetom o vrtiću, prije nego što dođe vrijeme da ga odvedete tamo. Pričajte mu o svim pozitivnim i lijepim stvarima koje će ga čekati u vrtiću. Međutim, pažljivo slušajte šta on ima reći. Pomozite mu da stekne osjećaj sigurnosti i sreće zbog odlaska.

Tražite najbolji vrtić

Vi najbolje poznajete vaše dijete, tako da znate šta je najbolje za njega. Raspitajte se o vrtićima i izaberite onaj koji bi njemu najviše odgovarao. Upoznajte ga sa vaspitačicom. kako bi mu prvi odlazak bio što lakši. Dobro bio bilo kada biste se upoznali da roditeljima čija djeca idu u vrtić. Tako biste mogli nešto više saznati o vrtiću, te kako su njihovi mališani proveli prvi dan u vrtiću i koliko vremena je njima bilo potrebno da se naviknu na novo okruženje.

Upoznajte dijete sa kolegama

Ukoliko je moguće, bilo bi dobro da organizujete zabavu za djecu. Tako će vaše dijete upoznati svoje male kolege i možda već tada pronaći najboljeg prijatelja. Raspitajte se ko od djece živi u vašoj neposrednoj blizini i napravite malu zabavu za roditelje i djecu.

Stvarajte mu navike

Nekoliko sedmica prije samog odlaska u vrtić, navikavajte vaše dijete da legne na vrijeme, kako mu rano buđenje ne bi predstavljao veliki problem. Također ga navikavajte da se odmah obuče, jede i opere zube. Kupite mu rusak koji će koristiti samo za vrtić. Neka u njega stavlja užinu koju će nositi ili pak svoju omiljenu igračku.

Vježbajte svakodnevne aktivnosti

S obzirom da ste vi uvijek bili tu za dijete i pomagali mu, veoma je moguće da se neće najbolje snalaziti u vrtiću i da će mu odvajanje teško pasti. Ono što trebate uraditi jeste navići ga da bude samostalnije. Odlazak u toalet za dijete, nerijetko, predstavlja najveći problem. Naučite ga kako da ide u toalet samo, međutim, ako je vaše dijete još suviše malo da bi moglo samo otići u toalet, porazgovarajte sa vaspitačicom. Također biste ga trebali naučiti da se samo oblači ili obuje svoje cipele.

Dajte mu vremena

Budite strpljivi sa djetetom. Sigurno je to da ćete imati dobrih i loših dana, ali morate biti pribrani i smireni.