Recept – karbonara (carbonara) špageti

Za sve one koji vole miris i okus slanine jedan jednostavan i brz recept za pripemu ručka ili večere. Špageti sa slaninom i jajima ili po originalnom nazivu carbonara (čita se karbonara) je italijansko jelo. Jelo je bogato i sasvim je dovoljno kao glavno jelo ili u manjim količinama kao toplo predjelo.

Za dvije osobe vam je potrebno oko 100 g presovane slanine, nikako sušena jer ima prejak miris koji prevlada sve druge sastojke, jedno jaje, ribani parmezan, špagete, maslinovo ulje.

Isijecite slaninu na sitne kockice i stavite u manju šerpicu. Prelijete slaninu maslinovim uljem, dovoljno da se slanina dobro potopi ali ne previše pošto će zagrijavanjem i sama slanina da pusti masnoću. Pustite da na laganoj temperaturi sve krčka jedno 10 minuta. Slanina ne smije biti hrskava, kao kad se prži treba da zadrži svoju mekoću i masu. Ko voli malo ljutu hranu moze da doda malo suhe čili paprike koju će kasnije da izvadi kad slanina bude spremna, da neko ne bi doživio neprijatno iskustvo ili da stavi nekoliko kapi pikantnog ulja. Pikantno ulje možete vrlo jednostavno pripremiti sami. U praznu staklenu bočicu od nekog začina, koja ima na vrhu rupice(npr. bočice od bibera) ubacite isitnjene suhe čili papričice i nekoliko cijelih. Bočicu potom napunite do vrha maslinovim uljem i sačekate nekoliko dana da ulje dobije pikantnost a poslije ga možete koristiti mjesecima. Rupice na vrhu bočice će spriječiti da sjemenke ili komadići paprike dospiju u vaše jelo.

U drugu duboku šerpu stavimo vodu i so da prokuha a potom kuhamo špagete. Obično za jednu osobu ide od 80 do 100g u zavisnosti da li se jede samo ovo ili ješ neko jelo. Voda treba da bude dovoljno slana da bi špagete dobile dobar ukus a i iz razloga što se u umak ne dodaje so, zbog sastojaka koji su sami po sebi slani. Špageti i tjestenina uopšte zbog lakše probavljivosti se kuhaju uvijek malo tvrđe.

Dok se špagete kuhaju u tanjiru umutite jedno jaje. Kad dobijete kompaktnu kremastu masu dodajte malo naribanog parmezana.

U kuhane i iscijeđene špagete sipajte slaninu i dobro izmiješajte sa dvije viljuške. Možda vam se učini da ima previše istopljene masnoće, ali ne brinite to će se sve spojiti u divan umak.

Smjesu od umućenog jajeta i parmezana polako jednom rukom dodajete dok drugom miješate špagete da se smjesa sastavi i ujednači. Pošto mnogo ljudi ne voli okus sirovog jajeta u ustima, u smjesu jajeta i parmezana možete dodati i kašiku dvije vrhnja za kuhanje ali ne puno.

Vaša karbonara je spremna za serviranje. Pošto parmezana nije nikad mnogo, po želji se može dodati i na servirane špagete u tanjiru.

Nadam se da ćete uživati u ovom ukusnom i lakom za napraviti jelu.