Kako prevazići strah – savjeti i metode

Strah koči uspjeh. Svi imamo svoje strahove – bojimo se zmija, zatvorenog prostora, mraka, visine, grmljavine…Međutim, većina ljudskih strahova proizvod su ljudske imaginacije ili su nerealni. Ali, kako prepoznati kada je strah opravdan i kako prevazići strahove? Pročitajte ovaj članak i saznajte.

Analizirajte strah

Da li vam ono čega se bojite može nauditi? Ukoliko ne može, nemate se čega bojati. Ako se nalazite na vrhu nebodera visokog 15 spratova, normalno je da osjećate strah. Taj strah je racionalan i logičan i upozorava vas da ste u potencijalno opasnoj situaciji. Međutim, postoje neracionalni strahovi koji nemaju logičnu osnovu, kao što su strah od gužve, strah od letenja, strah od zatvorenog prostora i ostali. Ovakvi strahovi najčešće su posljedica loše situacije koja nam se nekada desila i koja je ostala u podsvijesti i stvorila neracionalne strahove.

Postepeno prevazilaženje straha

Pokušajte postepeno prevazilaziti svoje strahove. Ako se bojite paukova, nemojte se odmah suočiti sa pravim paucima. Podsjetite se da imate neracionalnu fobiju i suočite se sa nacrtanim paukom, obojenim najšarenijim bojama. Kada postignete to da gledate u nacrtanog pauka, bez straha –krenite sa slikama pravih paukova. Zatim pokušajte uklanjati mrtve pauke. Postepeno ćete sticati samopouzdanje i naučiti da možete kontrolisati vašu fobiju, i na kraju nećete osjećati arahnofobiju, osim u ekstremnim okolnostima.

Gledajte šta drugi rade

Na primjer, ukoliko imate strah od visine i bojite se vožnje na roler kosteru, pogledajte oko sebe i ocijenite starosnu dob ostalih ljudi koji se vozaju. Ako nemate prepreke zdravstvene prirode i imate dovoljno godina, možete se voziti na roler kosteru, bez straha da se povrijedite.

Direktno se suočite sa strahom

Još jedna metoda, koja se pokazala uspješnom, je direktno suočavanje sa vašim strahom. Ukoliko se bojite bezopasnog pauka, približite mu se. Ukoliko znate da vam pauk ne može nauditi, onda morate shvatite da se bezrazložno bojite i samo se bojite izgleda pauka ili nečega što vam se ne može desiti. Uzmite malog pauka i držite ga u ruci. Ukoliko patite od arahnofobije (strah od pauka), ovo može biti veoma nezgodno iskustvo, ali nemojte posustati. Držite bezopasnog pauka u ruci, sve dok vas ne prođe ružan osjećaj. Uradite ovo više puta. Ukoliko imate fobiju od mase ili fobiju od odlaska na mjesto koje ne volite, otiđite tamo sa prijateljem ili sami prošetajte, uvjeravajući se da vam se ništa loše ne može desiti.

U slučaju raciononalnog straha, poduzmite mjere opreza i ne paničite

U situacijama kada se bojite nečega, što vam zaista može naškoditi, nijedan od prethodnih savjeta i metoda, nije preporučljiv. U slučajevima racionalnog i opravdanog straha, najvažnije je poduzeti mjere opreza, skloniti se na sigurno i ne paničiti. Smirite se i uvjerite sebe kako je vaš strah bezopasan i kako vam se ništa ne može desiti, sve dok poduzimate mjere opreza.

Kontrolišite se

Vi možete kontrolisati vaše misli. Neka vaše misli budu pozitivne i svaki put kada se prepadnete nečega, odlučite da ćete se prestati bojati – ne dopustite da vas opsjedaju crne misli i mislite na nešto pozitivno.

Metode u slučaju nerealnih strahova

  • Metoda zaboravljanja: Recite svojim prijateljima za vaše strahove i istaknite imkako ne želite da pričaju o tome.
  • Metoda direktnog suočavanja: Ovu metodu smo objasnili na primjeru suočavanja sa bezopasnim paukom. Međutim, ukoliko imate preveliki strah od suočavanja, nemojte se suočiti sami sa vašom fobijom – povedite prijatelja ili člana porodice.
  • Zabavna metoda: Isprintajte sliku pauka ili čega se već bojite. Udarajte je, šarajte po njoj – uradite bilo šta zbog čega ćete se bolje osjećati i recite sebi da ste veći od svog straha.