Kako prekinuti vezu (raskinuti) sa djevokom ili sa dečkom (momkom)

Prestali ste da gajite osjećanja prema vašem dečku? On vas ne tretira na način na koji vi zaslužujete? Ili ste jednostavno došči do zasićenja u vezi? Želite prekinut vezu, a ne znate na koji način? Pročitajte ovaj članak, koji će vam dati nekoliko ideja kako da prekinte s dečkom, a da pritom ne povrijedite njegova osjećanja.

Budite sigurni u svoju odluku

Ukoliko zaista želite ostaviti svog dečka, preispitajte razloge zašto to radite. Ukoliko ste imali svađu, radi koje vas je doveo do ruba živaca, nemojte reći nešto što bi moglo okončati vezu, koja možda nije trebala da se završi. Budite sigurni da se nećete kajati poslije, kako ne biste uništili nešto posebno. Ukoliko nemate dovljno jake razloge za prekid veze, razmislite još jednom.

Razmislite što ćete mu reći

Ako ste čvrsti u namjeri da prekinete s dečkom, razmislite što ćete mu reći i na koji način. Emocionalna priprema za prekid je najteži dio svakog prekida.

Izaberite mjesto i vrijeme

Izaberite privatno i mirno mjesto za prekid. Nemojte prekidati sa njim preko telefona ili sms poruka. Nazovite ga i recite mu kako se trebate naći i razgovarati o nečemu važnom. Recite mu to u lice i izbjegavajte prekide na javnim mjestima.

Recite mu razloge za prekid

Iskreno mu recite kako ne možete ostati u vezi i kako smatrate kako je to najbolje za oboje. Objasnite svoje razloge, ali pazite da ne krivite samo njega za prekid. Nakon što mu objasnite svoje razloge, dajte mu šansu da kaže što ima. Ukoliko primjetite da postaje bijesan, vi pokušajte ostati smireni, ponovite svoje razloge i još jednom mu ponovite šta je dovelo do okončanja veze.

Vodite računa o njegovim osjećanjima

Budimo iskreni, niko ne voli biti ostavljen. Be obzira na to što mu imate reći, birajte riječi i pokušajte da ne povrijedite njegova osjećanja. Ne želite stvarati neprijatelje.

Ne popuštajte pod pritiskom

Ako imate razloge da prekinete vezu sa vašim dečkom i čvrsto ste sigurni u svoju odluku, nemojte popustiti pod pritiskom. On će vjerovatno pokušati da na sve načine promijeni vaše mišljenje. Recite mu kako nema smisla da pokušate promijeniti nešto što se promijeniti ne može. Nemojte psovati i nazivati ga pogrdnim imenima. Za kraj, postavite sebi sljedeće pitanje – da li biste bili sretniji sami, nego u vezi sa osobom koju želite ostaviti? Ukoliko zaista mislite da je tako, onda je bolje da ne zavaravate sebe, a ni njega. I zapamtite, nekada je bolje bit sam, nego sa bilo kim.

Kako prekinuti vezu sa djevojkom

Postoji mnogo načina na koji možete prekinuti vezu sa djevojkom i nijedan od njih nije jednostavan, osim kukavičkog načina prekida veze preko telefona ili sms poruke. Ukoliko ste u vezi, koja je iz bilo kojeg razloga izgubila smisao, nekada je najbolje okončati je i nastaviti dalje. Ako smatrate da više nikada nećete biti sretni u sadašnjoj vezi ili ako smišljate način kako da prekinete vezu sa vašom djevojkom, a ne znate kako – ovo je pravi članak za vas. Prekidi nikada nisu jednostavni, bez obzira na to da li ste muškarac ili žena i uvijek će onaj koji je ostavljen ostati povrijeđen, postiđen i nerijetko, pasti u depresiju. Ukoliko vam je još uvijek stalo do vaše djevojke, onda se potrudite da spasite vezu. Ali, ako ste uzalud pokušavali i samo ste dodatno isfrustrirani ste što ste još uvijek u nesretnoj ili nesređenoj vezi, onda je najbolje da skupite hrabrost i učinite neizbježno. Naši savjeti vam mogu pomoći u tome.

  •  Objasnite joj zašto prekidate vezu. Nesumnjivo je da će vas pitati; ZAŠTO? Prema tome, unaprijed smislite što ćete joj reći i kažite joj razloge za svoju odluku. Svaka rečenica bi trebala početi sa „JA“, a ne sa „TI“. „Ti“ zvuči iznimno okrivljujuće.
  • Budite jasni, iskreni i otvoreni. Niko ne želi da bude ostavljen na hladan način. Odluka da prekinete vezu je, u većini slučajeva, teška sama po sebi, prema tome objasnite joj razloge za svoju odluku iskreno, pažljivo i otvoreno, i pazite da je ne krivite za sve.
  • Pozovite je i recite kako se morate naći kako biste razgovarali, ali nemojte joj reći o čemu. Izaberite mirno i privatno mjesto za prekid. Ona će sigurno reagovati i ne želite praviti dramu na javnom mjestu.
  • Ukoliko ste čvrsti u svojoj odluci, nemojte je mijenjati pod njenim pritiskom. Ona će vjerovatno pokušati da vas odgovori od prekida na sve načine.
  • Budite spremni na njene moguće reakcije. Poznajete je, možete predvidjeti kako će reagovati. Bez obzira na njenu reakciju, ostanite hladni i prisebni.
  • Dozvolite joj da kaže šta ima, bez obzira što ćete možda nakon prekida postati stranci i okretati glavu jedno od drugog, pokažite joj poštovanje i pustite je da ispriča svoju priču.
  • Prekidi veza preko telefona ili sms poruke su kukavički i nikada nisu dobar način da okončate vezu, bez obzira na dužinu njenog trajanja.
  • Nakon prekida, pustite je da ode prva. Već ste je ostavili jednom, ne mora vas gledati kako odlazite.