Kako predstaviti sebe

Recimo da idete na važan razgovor na posao ili da prisustvujete važnom socijalnom događaju, na kojem će svi biti maksimalno sređeni i uglađeni. Ono što je najvažnije u oba slučaja je znati predstaviti sebe u najboljem svetlu i ostaviti dobar dojam. Opustite se i pročitajte članak, koji sam pripremila za vas. Saveti koji slede pomoći će vam da se naučite predstaviti i pravilno komunicirati sa ljudima.

  • Razmislite o tome kakvu sliku o sebi želite predstaviti drugima, da ste samouvereni i glamurozni?, da imate stila i da ste obrazovani? itd.
  • Obratite pažnju na vašu higijenu, nanesite vaš omiljeni parfem, napravite frizuru. Devojkama preporučujem da se našminkaju u skladu sa prigodom, naprave odgovarajuću frizuru i da vode računa o higijeni ruku.
  • Budite samouvereni, ispravite se i zabacite ramena unazad. Hodajte i pričajte samouvereno. Neka vaše lice odražava smirenost i zrači samopouzdanjem. Sve ovo će privući mnogo pogleda i na ovaj način ćete ostaviti dobar dojam na druge. Moram li naglašavati, ne možemo utecati na ono što ljudi misle o nama, ali od nas ovisi kako ćemo se predstaviti.
  • Važno je stecati nova poznanstva. Kada ste na nekom društvenom događaju nemojte se uistručavati da upoznate nove ljude. Jednostavo se predstavite, a potom započnite neobavezan razgovor. Naravno, ponovo je najbitnije da ste samouvereni. Nikada ne znate, možda na večeri ili okupljanju kniževnog društva steknete novog prijatelja.
  • Uputite kompliment o izgledu ili odeći. Nemojte preterivati sa delenjem komplimenata i budite umereni, ali, na taj način ćete ostaviti dobar dojam na druge.
  • Održavajte kontakt očima. Kontakt očima je pokazatelj da ste zaintersovani za razgovor, a pored toga, ovo je jedan od načina da pokažete svoju samouverenost. Ukoliko se ne osećate ugodno dok gledate ljude u oči za vreme razgovora, onda definitivno nemate dovoljno samopuzdanja.
  • Ne zaboravite se smejati. Smehom se najbolje probija led, on privlači ljude, govori o vama da ste otvorena i prijatna osoba, sa kojom je zadovoljstvo razgovarati. Naravno, količina i način smeha ovisi o situaciji u kojoj se nalazite. Nećete se valjati od smeha na razgovoru za posao, ali možete se povremeno osmehnuti.

Dodatni saveti

  • Za vreme upoznavanja i razgovora važno je biti smiren, ne pokazivati nervozu i ostaviti dojam smirene osobe. Čak i ako niste zaista takvi kakvim se predstavljate, glumite da vas nije briga.
  • Uvek se trudite da upoznate što veći broj ljudi. Nemojte zaboraviti da je čovek bogat onoliko koliko ima prijatelja u svom životu.