Kako povećati mišićnu masu

Tajna za povećanje mišićne mase je u pravilnoj prehrani. Ono što većina onih koji žele povećati mišićnu masu ne shvataju jeste to da je ključ u konzumiranju organske hrane. 85% željenih rezultata je u pravilnoj prehrani, ne u vežbama. Zapravo, nužno je pravilno izbalansirati pravilnu prehranu i vežbanje. U nastavku pročitajte jednostavne korake koji će vas dovesti do željenih rezultata i garantovano povećati mišićnu masu.

Jedite pet puta na dan

Od krucijalne važnosti jeste da jedete pet puta dnevno, svaka 2.5 do 3 sata. Na ovaj način ćete održavati vaš metabolizam aktivnim i podstaći rast mišićne mase.

Obavezan unos proteina

Konzumirajte hranu bogatu proteinima. Proteini i amino kiseline su temeljni gradivni blokovi mišića i neophodno ih je konzumirati kako bismo održali pozitivnu ravnotežu nitrogena, to jeste, ravnotežu koja je neophodna za rast nove mišićne mase. Evo nekoliko namirnica koje su najbogatije proteinima: ćurka, riba, sir, govedina, jaja, grašak i ostalo mahunasto povrće, jogurt i mlijeko.

Konzumiranje dva litra vode dnevno

Kako bi se izgradila nova mišićna masa, nužno je pomoći telu da eliminiše otpad. Voda pomaže u topljenju masnoća i u izgradnji nove mišićne mase

Povećajte unos kalorija

Nužno je jesti organsku hranu kako biste povećali mišićnu masu. Prosečnom muškarcu potrebno je 2200 kalorija dnevno, dok je ženama potrebno znatno manje, oko 1300 kalorija dnevno. Kako biste povećali vašu mišićnu masu, morate dodati minimum 1000 kalorija, dakle 3200 kalorija dnevno za muškarce i 2300 kalorija za žene.

Dizanje tegova i vežbanje

Dizanje tegova je odličan način da povećate mišićne mase. Osim toga, radite vežbe poput čučnjeva, dizanja na vratilu i vežbi sa utezima. Ove vežbe pomažu telu da izgradi mišićnu masu. Nemojte preterivati prilikom vežbanja i pravite redovne pauze. Svaku vežbu ponovite maksimalno 12 puta uzastopno.

Redovno spavajte

Spavajte osam sati dnevno. Bez ikakve sumnje, san je ključan u obnavljanju i rastu mišićne mase. Sedam do osam sati dnevno je optimalno za rast mišićne mase.

Smanjite stres

Bez obzira na uzrok stresa, uradite sve što je u vašoj moći da se relaksirate. Stres nije dobar za zdravlje općenito i između ostalog stres podstiče lučenje hormona kortizola, koji pomaže telu da stvori masne naslage.

Upozorenje

Vaša sposobnost da povećate mišićnu masu može ovisiti o vašem spolu i o genetici. Neki ljudi su genetski predodređeni da jednostavno i brzo izgrade mišićnu masu. S druge strane, neki moraju eksperimentirati sa hranom i načinima treniranja kako bi otkrili šta im pomaže da povećaju svoju mišićnu masu.

Za kraj, pogledajte video {youtube}KZGSV7P_JGE{/youtube}