Kako postati snažna i nezavisna žena

Činjenica je da mnogi pogrešno poistovjećuju pojam feminizma sa pojmom snažne i nezavisne žene. Biti snažna i nezavisna žena znači predstaviti sebe u najboljem svjetlu, bez obzira na vaš karakter i bez pritiska i pokušaja da se uklopite u određeni obrazac i kalup koji vam je nametnut, samo zato sto ste žena. U nastavku koji slijedi pročitajte nekoliko savjeta koji će vas naučiti kako da budete ono što jeste, bez pritiska od određenih stereotipa koje nam je društvo nametnulo.

Manite se „ženske“ ljubomore

Ukoliko se poredite sa drugim ženama, prestanite. S jedne strane, nema ništa loše u tome da imate uzor u nekome, ali konstantno poređenje sa drugima i ljubomora će naštetiti samo vama. Ljubomora je donekle normalna ili prirodna, ali, živimo u društvu koje konstantno potiče ljubomoru među ženama kroz bezbrojne reklame i filmove, u kojima se nameću nerealni standardi ljepote. Rezultat toga su milioni žena koje se osjećaju nesigurno i nepoželjno i koje se ne osjećaju dobro u svojoj koži.

Prvi korak u prevazilaženju ovog tipa štetne ljubomore jeste da razmislite o tome na što ste ustvari ljubomorni. Ukoliko osjećate ljubomoru prema fotošopiranim zvijezdama i manekenkama, podsjetite sebe da su te žene plaćene da tako izgledaju i da mnoge od njih žive nezdravim načinom života da bi izgledale tako. S druge strane, moć fotošopa je takva da prosječnu djevojku pretvara u ljepoticu. Tu su naravno i specijalna kozmetika i svjetla, koja ih čine nerealno savršenima.

Naravno, niko nije savršen i svaka žena ima svoje atribute, neke se mogu pohvaliti grudima, druge vitkim nogama, treće nevjerovatnim očima i tako dalje. Naglašavajte i ponosite se vašim atributima, umjesto da patite radi onoga što nemate.

Nemojte očajavati ako niste u vezi

Mnoge djevojke padaju u očaj kada nisu u vezi, međutim, da biste mogli voljeti nekoga drugog, morate zaista naučiti voljeti sebe. S druge strane, ništa nije vječno i (na žalost) često i naizgled savršene veze pucaju. Ono što je važno jeste da budete dovoljno jake da prebrodite prekide veze ili razvod braka. Morate biti jake zbog sebe, ne radi bilo koga drugog, jer, i ako vas, ne daj Bože, svi iznevjere, nemojte iznevjeriti same sebe. Nikada.

Ne morate nužno pratiti zadnje modne trendove

Možete, naravno, ako to sebi možete priuštiti i ako vas to čini sretnom. S druge strane, biti nezavisna žena znači oblačiti se onako kako vi želite, bez obzira na trendove i mišljenja drugih. Koristite modu kao način da izrazite vaše raspoloženje, vaš lični modni ukus i vašu kreativnost. Postoji razlog zašto dizajneri koriste gotovo anoreksične modele na svojim pistama, nije baš da su sve odjevne kombinacije na pariškim sedmicama mode nosive i da odgovaraju prosječnoj ženi.

Naravno, nema ništa loše u praćenju mode, ali nemojte se tjerati da pratite trendovi koji vam se ne sviđaju i da nosite odjeću koja ne laska vašem tijelu, samo zato što je „in“.

Ne dajte se seksualno iskoristiti

Svaka žena će, barem jednom, sresti muškarca koji će htjeti da je seksualno iskoristi. Bitno je prepoznati namjere takvih muškaraca i znati kako se postaviti. Na žalost, društvo je naučilo žene da se stide i srame priznati da su seksualno iskorištene. Na ovaj način, žene čine uslugu takvim muškarcima i nesvjesno im šalju poruku da nema ništa loše u tome. Ukoliko ste upoznati sa slučajem seksualnog iskorištavanja, prijavite isto. Isto tako, izbjegavajte mračne ulice i nesigurne dijelove grada. Uvijek sa sobom nosite mobilni telefon, za svaki slučaj.

Educirajte se

Edukacija je neophodna u izgradnji uspješne karijere, a donosi još jednu prednost, poštovanje drugih. Ne govorim isključivo o formalnoj edukaciji, koja je primarna. Pratite politička dešavanja, razvoj nauke i tehnologije, čitajte knjige, učite novi jezik, gledajte dokumentarce i tako dalje.

Naučite se zauzeti za sebe

Kako vas drugi ne bi koristili, morate naučiti da se borite za sebe i da se zauzmete za sebe. Morate se naučiti zauzeti za sebe u svakom aspektu vašeg socijalnog života. Bukvalno. Nemojte dozvoliti NIKOME da se izvuče nakon što vam učini nešto loše. Dajte mu do znanja da se na taj način ne mogu ophoditi sa vama. Ukoliko ne naučite da se borite za sebe, cijeli život ćete imati probleme sa ljudima koji će pokušati da vas iskoriste, na razne načine.

Vodite računa o svom tijelu

Lična snaga manifestuje se fizički, mentalno i emocionalno. Stoga, vodite računa o vašem tijelu i izgledu. Vježbajte barem sat dnevno. Ne morate biti olimpijski šampion kako biste bili u dobroj formi, jednostavno izvedite psa u šetnju ili se provozajte na biciklu. Ovo će poboljšati vaše cjelokupno zdravlje, vaše raspoloženje i podići vaš nivo energije. Hranite se zdravo, vaša svakodnevna prehrana trebala bi da se sastoji od voća, povrća, hrane bogate proteinima i mliječnih proizvoda. Izbjegavajte punomasnu hranu i šećere.

Vodite računa o finansijama

Ukoliko želite biti istinski neovisne, ne smijete finansijski ovisiti o drugim ljudima. Racionalno trošite novac i uskladite ga sa vašim primanjima. Odredite prioritete pri kupovini i zapamite da su hrana, odjeća i krov nad glavom prioriteti. Skupa odjeća, koncerti i putovanja su poželjni, ali, živimo u vremenu u kojem su isti luksuz, za većinu ljudi. Naučite razlikovate prioritete od luksuza.