Kako popraviti koroziju na automobilu

{loadposition ad2}

Kao i mnogi na ovim prostorima vozim auto koje ima poprilican broj godina na svojim leđima. U pitanju je Golf II iz 1985 diesel. Kao i mnogi susreo sam se sa problemom rđe koja se pojavila na limariji. To je veoma čest problem na starijim automobilima koje većina nas vozi.Šta uraditi i na koji način sam riješiti ovaj problem rđe i propadanja limarije? Evo procedure koju bi trebalo pratiti. Cilj je riješiti se rđe i zaustaviti propadanje dalje propadanje karoserije.

1. korak – Procijeniti situaciju i omogućiti sebi dovoljno prostora za nesmetan rad.

U mom slučaju rđa se pojavila na blatobranu. Mislio sam prvo da skinem čitav blatobran, ali sam odustao znajući da ću morati mnogo rasklapati na prednjem dijelu vozila. umjesto toga podigao sam auto i skinuo točak. Skinuo sam  plastični branik. Tako sam obezbijedio dovoljan prostor da mogu nesmetano da pristupim dijelovima koji su zarđali.

3. korak – Skinuti boju sa oštećenih dijelova

Prva stvar koju sam uradio jeste uklanjanje boje sa mjesta koja su zarđala. Koristio sam  brusilicu promjera 4 1 / 2″. Veoma pažljivo skidao sam boju i rđu dok se nije pojavio zdrav metal.

Napomena: Prije brušenja i skidanja boje prekrijete sve što ne želite da zaprašite.

4. korak – Još malo brušenja

Dakle, nastavljamo sa brušenjem na svim mjestima na kojima imamo tragove rđanja. Usput prekrivamo najlonom ili nečim sl. sve one dijelove koje ne želimo da uprljamo prašinom ili bojom kasnije.

5. korak – Priprema za farbanje

Ovdje sam završio sve one dijelove koje nisam prekrio i još jednom provjerio sve. Otišao sam do lokalnih prodavnica i posavjetovao se prodavcima. Našao sam boje koje su mi bile prihvatljive cijenom i kvalitetom.Uzeo sam temeljac u koji ide na goli metal i koji je zapravo podloga za sprej koji sam izabrao i koji je odgovarao boji moga auta.

Slijedio sam uputstva sa poleđine boja koje sam kupio. Pomješao sam vodu i sapun za auta i oprao mjesta koja sam morao farbati. Ošmirglao sam tzv finim šmirglom (šmirgl papir) sva mjesta koja sam morao farbati. Prekrio sam sve ljepljivom trakom i sa tri sloja novinskog papira, sve ono na što bih mogao proliti farbu. I eto konačno sam spreman za samo finale.

6. korak – Prva boja – temeljac – finalno lakiranje

Temeljac koji se nanosi kao podloga nužan je da bi se boja mogla lijepo i ravnomjernoi kasnije nanijeti na oštećene dijelove. Ja sam temeljac nanijeo u tri sloja i radio sam veoma polako da bi sve bilo ravnomjerno raspoređeno i da ne bih imao grubih površina. Između svakog sloja potrebno je čekati po nekoliko minuta. Kada sam to završio ostavio sam preko noći da se dobro osuši prije nego što nastavim sa finalnom bojom u spreju. Ujutro sam nanio još 5 tankih slojeva boje u spreju i ostavio još 24 sata prije nego što sam skinuo traku i novine.

Sve je ispalo veoma lijepo i mjesta na kojima je bila rđa sada su izgledala kao zakrpe. Nije ispalo kao što bi to uradio profesionalac za mnogo više novca, ali je izgledalo veoma uredno i što je najvažnije spriječio sam dalje širenje korozije i dalje propadanje karoserije.

7. korak – Pranje i poliranje

Nakon što je boja “odležala” još 24h, oprao sam i ispolirao auto da bih mu vratio sjaj. Na kraju sve je ispalo veoma dobro.

Cjelokupna popravka me koštala manje od 15e i nekoliko sati rada. Da sam to radio u profesionalnim radionicama ne bih uspio bez najmanje 150e.

Uštedio sam novac i proveo ugodno vrijeme što je možda i najbolji dio.

{loadposition ad1}