Kako pomoći bebi kada joj je začepljen nos

{loadposition ad2}

Ta mala draga bića teško podnose prehladu. Posebno kada je im je dobro začepljen nosić. Bebe ne znaju same izbaciti nakupljeni sekret tako da im vi možete pomocina sljedeće načine:

  1. Da bi vašem čedu olakšali spavanje uzdignite mu uzglavlje tako što cete ispod dušeka umetnuti manji jastuk, urolani peškir, dekicu ili nešto drugo.
  2. Prostorije redovno provjetravajte jer suh vazduh još više pojacava lucenje sekreta. Ukoliko imate grijanje  na radijator postavite vlažan peškir sa kapljicom nekog etericnog ulja. Možete koju kap etericnog ulja ukapati i na bebinu posteljinu.
  3. Bebici čistite nosić tako što cete joj ukapati ili fiziološku otopinu, topao sljezov ili kamilicin čaj. Nakon toga sekret izbacite pumpicom.
  4. Dobar trik u brisanju nosića su i vlažne maramice. Ukoliko beba ne dozvoljava da koristite pumpicu onda joj brišite nosic vlažnim maramicama ili mekanom gazom. Takode, predio ispod nosica mažite adekvatnom kremom  jer on može da bude nadražen od stalnog brisanja. 
  5. U sobi u kojoj beba spava možete postaviti i vecu šerpu kamilice. Ovo ce joj takode olakšati disanje.
  6. Redovno je naparavajte na razlicite nacine: držite bebu iznad šerpe sa kamilicom, u kupatilu nakon što ste par minuta držali otvorenu vrucu vodu ili iznad šerše sa fiziološkim rastvorom (prokuhana 1l vode i kašika mordske soli).Veoma je bitno da beba  dok je prehladena pije mnogo tecnosti, da unosi mnogo C vitamina (kroz voce i povrce). Ukoliko je beba vec prešla na cvrstu hranu onda joj smanjite unos mllijeka dok je prehladena. Mlijeko još više postice lucenje sekreta. Ukoliko ipak iskljucivo dojite bebu onda joj pojacate kolicinu podoja.

Problem zacepljenog nosica može da traje i 10 dana. Ukoliko ništa od navedenog ne doprinese da bebica lakše diše i vi osjetite da se lošije osjeća otiđite pedijatru, posebno ako sve to traje duže vrijeme i ako se pojave još neki simptomi: kašalj, temperatura i dr. Najvažnije je da vi bude smireni da bi mogli što bolje funkcionisati. Mazite bebu jer joj vaša ljubav pomaže da sve mnogo lakše podnese. Ako se vaša beba kašlje, to je siguran znak da trebate posjetiti doktora.