Kako podesiti wireless router

Ukoliko posjedujete laptop i želite da ste konektovani na internet u svim dijelovima stana ili kuće onda morate da kupite ruter. Kupovinom rutera niste obavili sav posao, jer ruter se mora podesiti da bi se vi mogli nakaciti i surfati webom. Da biste podesili ruter mnogi čak traže i po 30 KM za to a cijena wireless rutera TP-LINK WR743ND je inace 38,50 KM pa vi sad razmislite da li se to isplati. To me je i navelo da napišem ovaj post u kome cu detaljno da vam objasnim kako se to radi .

Ruter služi za povezivanje računarskih mreža. Na našem jeziku ruter se prevodi kao mrežni usmjerivač. Njegova funkcija je da za svaki paket odredi putanju do koje paket ide i da je je proslijedi.

Podešavanje rutera TP-LINK WR743ND

  • Prvo što treba da uradimo je da ukljucimo ruter u struju, LAN  kabal ukljucimo u WAN port rutera i u LAN na laptopu. Ukljucimo laptop i pretražimo wireless mrežu, da vidimo šta nam se nudi. Među svim ponuđenim mrežama trebalo bi da se pojavi i naš ruter tj.  TP-LINK WR743.
  • Onda idemo na network podešavanja u laptopu  Network and Sharing center /Change Adapter settings/Local area connections  i  kliknemo na TCP/IPv4 i onda klik na Use the following IP. Tu se ukuca 192.168.1.5 ( umjesto 5 moze bilo koji broj) u subnet samo klik i na OK.
  • Sada otvorite bilo koji browser i  ukucajte 192.168.1.1 i username je admin password  je admin. Ušli ste  u podešavanja  rutera.
  • Klik na Network/Wan / WAN Connection Type i  tu izaberete PPPoE. Upišete svoj username  i password od vaseg interneta. U WAN Connection Mode izabrati Connect Automatically i na Connect i sve to sačuvati klikom Save .
  • Sada idemo na Wireless Settings i pod SSID: upisujemo naziv mreže. Ukoliko želite da zaštite vašu mrežu idite na Wireless Security i izaberite WPA-PSK/WPA2-PSK  .

To vam je sav posao oko podešavanja rutera. Ukoliko budete pratili moje savjete za podešavanje rutera uvjerena sam da ćete uspjeti a i ukoliko vam zatreba pomoć slobodno se javite. Ovdje možete naći kako podesiti Access Point uređaj.