Kako poboljšati pamćenje i koncetraciju

Da li se zapitate kako ne možete da se sjetite imena neke važne osobe, šta ste radili juče u podne ili koji je zadnji film koji ste gledali u kinu, a možete da se sjetite nekih drugih, sitnih događaja ili detalja koji vam se čine daleko ne bitniji za vaš život? Problemi sa pamćenjem nisu uvijek ozbiljan znak da nešto nije uredu niti moraju imati organsku osnovu, ali svakako su znak usporavanja moždane aktivnosti (što se dešava prilikom starenja) i može često da nas izbaci iz takta.

Moramo biti svjesni da na ovu mentalnu funkciju možemo uticati istrajnim i sistematičnim radom, kao što to činimo za svoje tijelo redovno radeći rekreativne vježbe (fitnes, trening, dzoging, pješačenje itd.).

Ukoliko skupite hrabrosti i priznate sebi da možete uticati na svoje prirodne procese, kao što je pamćenje, onda pratite bar neke od sledećih savjeta:

  • Ma koliko zvučalo banalno, kiseonik igra značajnu ulogu u radu mozga koji se prenosi protokom krvi. Ovo pospješujete redovnim kretanjem, laganim, dubokim disanjem (joga disanje) na svježem vazduhu.
  •  Unošenjem dovoljno B vitamina koji pomaže da se obnavlja tkivo mozga. Ovaj vitamin se unosi jedenjem banana, mesa, a posebno ćuretine, integralnih žitarica, koštunjavog voća i sjemenki, badema, i dr. Naravno, ne znači da trebate jesti svaki dan kilogram banana, dovoljno je da taj kilogram ravnomjerno rasporedite između dnevnih obroka tokom sedmice.
  • Voda čini 85% mozga i stoga je neophodno da unosimo što više tečnosti (8 čaša dnevno) da ne bi došlo do dehidratacije. Gubitkom tečnosti lakše nastaje umor , a samim tim i pad sveukupnih psihofizičkih sposobnosti čovjeka.

Savjetujemo vam da eksperimentišete u kuhinji, što unosi dodatnu zabavu u vaš svakodnevni život. Na primjer, možete kombinovati mliječne proizvode , različite žitarice, banane i med i napraviti sjajnu poslasticu kako za vaš stomak, tako i za mozak. Što se tiče nejestivih savjeta  … mentalnu kondiciju, a pogotovo koncentraciju i pamćenje možete efikasno povećati i pamćenjem cijele liste za nabavku (pokušajte otići u sedmični šoping bez ikakvog podsjetnika šta sve treba da kupite), redovnim rješavanjem ukrštenih riječi, učenjem napamet tekstova (uključite i svoje emocije u ovu vježbu: izaberite par omiljenih pjesama i potrudite se da ih naučite za zaista kratko vrijeme), slušanjem klasične muzike, prisjećanjem, tj. Izlistavanjem pred spavanje svih događaja koji su se desili tokom dana kao da pravite kratki pregled itd.

Osim navedenih, postoji i niz drugih, manje ili više složenih aktivnosti kojima možemo povećati svoju mentalnu kondiciju i sposobnosti, ali to sve dalje zavisi od vas: koliko ste voljni uložiti dodatnog truda, napora i vremena! Koliko vam je zapravo stalo do napretka u tom pravcu! Upamtite, sve je moguće i što je uloženi trud veći, takav mora biti i uspjeh!