Kako pobijediti mučninu – bolest kretanja

Trenutno je sezona godišnjih odmora i većina ljudi negdje putuje. Neki putuju autom, neki avionom, autobusom, brodom. Mnoge prati mučnina a uz mučninu glavobolja i umor. Razlog svemu tome je tzv “bolest kretanja” ili “morska bolest” a stručni naziv bolesti  je kinetoza. Bolest kretanja u većini slučajeva pogadja djecu ali i odrasle osobe. Istraživanja su pokazala da su muškarci 20-30 % skloniji mučnini tokom vožnje.

Šta je bolest kretanja?

Bolest kretanja ili kinetoza (na eng Motion Sickness) je čest poremećaj koji je izazvan kretanjem, kretanjem automobila, aviona, autobusa, broda. Bolest kretanja utiče na osjećaj za ravnotežu. Simptomi osim uopštene slabosti mogu biti: vrtoglavica, mučnina, glavobolja, nedostatak daha, znojenje, pad krvnog pritiska.

Šta prouzrokuje bolest kretanja?

Poznato nam je da je deo uha zadužen za tjelesnu ravnotežu. U unutrašnjosti srednjeg uha nalazi se “lavirint”. U lavirintu se nalaze kanali koji su ispunjeni tečnošću. Pomjeranjem glave, pomjera se i tečnost u kanalima i šalje mozgu informaciju koliko brzo, daleko i u kom pravcu se glava pomjera. Mozak takođe prima informacije o kretanju iz očiju i mišića. Na primjer, kad putujete , dio uha registruje kretanje,  mišići šalju informaciju da mirujete, a oči šalju informaciju gdje gledate (čitate ili pratite put ). Kao posledica svega toga javlja se bolest kretanja i simptomi mučnine. Mnogim osobama, koje su već imale problema u vožnji, praćene mučninom i ostalim simptomima, bolest se javi na psihičkoj bazi ( anksioznost ) i prije same vožnje od straha da se opet ne ponovi.

Pripremili smo vam korisne savjete da izbjegnete mučninu tokom putovanja a neke od njih su vam možda i poznate.

Kako izbjeći mučninu u putu

 • prije nego krenete na put, automobil treba držati u hladu i provjetriti
 • prije vožnje izbjegavajte jaku hranu
 • dok se vozite otvoriti malo prozore (u slučaju da nema klime)
 • uvijek sjedite na prednja sjedišta ili vozite
 • dok putujute uvijek gledajte ispred sebe, nemojte se okretati, nemojte čitati
 • nemojte pušiti u autu
 • nemojte koristiti jake parfeme jer jaki mirisi mogu izazvati mučninu (parfemi, miris hrane, znoj)
 • pokušajte da ne mislite na mučninu
 • ukoliko se vozite avionom pokušajte kupiti mjesto iznad krila
 • ukoliko ste na brodu uvijek budite nazad jer se nazad najmanje njiše
 • ukoliko putujete vozom sjedite na sjedište u smjeru kretanja voza
 • pravite pauze

Dobro će vam doći i uzmanje Magnezija, smiriće vam živce a pri tom i sprečiti mučninu. Koriste se akupresurne narukvice a ukoliko ih nemate pritisnite prstom na unutrašnju stranu podlaktice tj. dvije širine palca od nabora na zglobu. Pritisnite i brojite do 10. Ponavljati dok mučnina ne prestane.

Ukoliko vam ništa od ovog ne pomogne tokom putovanja uzmite tablete protiv mučnine jer one će vam sigurno pomoći. Uzimaju se 30 min prije putovanja. Mada te tablete i uspavaju pa ćete se osjećati pomalo omamljeno ali sprečiće vam mučninu, glavobolju i osjećaj uznemirenosti. U svakom slučaju, sretno vam putovanje.