Kako pobijediti – liječiti mamurluk

Mamurluk je znak da vas tijelo kažnjava za štetu koju ste mu nanijeli noć prije. Imate neugodan mamurluk i ne znate kako da se vratite u normalno stanje? Evo pa savjeta kako se nositi sa mamurlukom.

Pripremite se

Najbolje je djelovati preventivno. Ako znate da ćete piti alkohol u velikim količinama, onda pripremite tijelo za to. Pojedite veliki hamburger ili pomfrit, koji će pomoći u apsorpciji alkohola. Jedite dosta hljeba i konzumirajte što više vode. Na svaku čašu alkoholnog pića, preporučuje se jedna čaša vode.

Konzumirajte što više tečnosti

Probudili ste se sa glavoboljom, osjećate da su vam usta suha i smeta vam svjetlost. Šteta je već napravljena. Ono što možete uraditi je pomoći vašem tijelu da ne dehidrira i nadoknaditi tečnost koju ste izgubili. Alkohol uzrokuje dehidraciju ćelija u organizmu. Stoga, prije spavanja i kada se probudite popijte što više vode i konzumirajte voćne sokove. Voćni sokovi sadrže šećer fruktozu, koja brže sagorijeva alkohol u organizmu.Sokovi od narandže i brusnice su dobra ideja. Cilj je da nahranite oganizam sa što više vitamina.

Jedite med

Med također sadrži fruktozu, i pomoći će da alkohol brže sagori u organizmu. Pojedite kašiku meda kada ste mamurni.

Uzmite tabletu protiv bolova

Glavobolja je jedan od osnovnih simptoma mamurluka. Osobe u mamurnom stanju najčešće se žale na nesnosne glavobolje. Kako biste ublažili glavobolje, možete popiti tabletu protiv bolova. Savjetuju se tablete koje sadrže ibuprofen.

Jedite prepečeni hljeb

Prepečeni hljeb neće apsorbirati alkohol u vašem oganizmu, kao što većina misli. Prepečeni hljebom ćete stimulisati apsorpciju šećera u krvi. Alkohol sprečava normalnu koncentraciju šećera a nizak šećer dovodi do opće slabosti i glavobolja.

Uzmite kompleks vitamina B

Kompleks vitamina B će skratiti mamurluk.

Popijte dvije šoljice kafe

Dvije šoljice, ne više od toga. Kafa smanjuje glavobolju uzrokoau mamurlukom.

Najedite se

Dobro jelo će vam pomoći da prije pobijedite mamurluk. Međutm, izbjegavajte brzu hranu i masnoće.

Odmorite se

Najbolji lijek za mamurluk je prespavati ga. Isključite vaš telefon, zamračite prostoriju i spavajte. Ukoliko ne možete podnijeti glavobolju, možete svezati maramu oko glave prije nego što legnete. Vrijeme liječi sve, pa i loš mamurluk.

Upozorenja:

  • U prosjeku, 20 000 ljudi godišnje umire od posljedica trovanja alkoholom.
  • Ukoliko se nakon pijanstva osjećate bolesno, konzumirajte što više vode.
  • Nemojte miješati svijetla i tamna alkoholna pića
  • Halucinacije i vrtoglavice mogu biti znak dehidracije.

Za kraj, donosimo vam video o tome kako preživjeti mamurluk. Sretno