Kako ukloniti perut

Dosadilo vam je kada vam prijatelji ili poznanici u prolazu ili razgovoru sa odjeće otresaju bijele ljuspice. To zaista može da prouzrokuje neugodan osjećaj. Neugodan nije samo osjećaj u društvu zbog nehotično neurednog izgleda, već i svrab vlasišta koji prati tu pojavu. Naime riječ je o peruti. Brojne reklame nude rješenja u vidu nekih magičnih preparata i šampona, međutim svi smo se uvjerili da nema magičnog preparata koji to odnese zauvijek. Da bi smo se trajno riješili problema peruti, prvo moramo da razumijemo šta perut zapravo jeste i šta je uzrokuje.

Šta je perut? 

Perut se definiše kao problem kože na glavi. Tačnije, do peruti dolazi zbog prevelikog perutanja mrtvog tkiva. Perut  (pityriasis sicca capitis)  se može javiti i kao hroničan oblik.  Javlja se u obliku bijelih ljuspica na koži glave, praćene svrabom. Postoje dvije vrste peruti: suva i masna perut. Ukoliko imate masnu perut onda imate

previše aktivne masne žlijezde u korijenu dlake. Prekomjerna aktivnost te žlijezde dovodi do toga da se prirodni proces perutanja ubrza.  Kod suve kose problem perutanja dolazi jer su tada žlijezde zatvorene i dovodi do pojave suvih ljuspi mrtve kože.

Uzrok peruti

Perut se ne smatra kao zdravstveni problem ali glavnim uzročnikom  peruti smatra se  stres. Uzrok peruta može biti izazvan i preteranim rastom gljivice Pityrosporum orbicu-lare, pretjerana aktivnost lojne žlijezde,ukoliko šampone često mijenjate i to može da izazove perut.  Od ostalih uzroka tu su: masna koža, pretjerana znoj, slab imunitet, imate hronično oboljenje ili gljivično oboljenje.

Prirodni preparati protiv peruti

Mnogi su koristili i razne šampone protiv peruti ali i dalje imaju problem. U ovom tekstu otkrivamo  kako da  se kućnim lijekovima riješite peruti.

Jedan od lijekova je da namažete jogurt na glavu i ostavite nekih 30 min, a zatim isperite. Jogurt je inače lijek za infekcije gljivica jer  sam po sebi sadrži prijateljske bakterije koje bi držale gljivice pod kontrolom.

Za liječenje peruti koristi se i kanadska žutika. Kanadska žutika je lijekovita biljka. Sadrži u sebi sastojke koji djeluju antibakterijski i antigljivično. Priprema: Isjeckajte  korijen biljke za dvije kafene kašicice i ubacite to u šolju ključale vode. Ostavite tako i sacekajte dok se ne ohladi. Poslije pranja kose šamponom isperite sa tim.

Jabukovo sirće je isto dobro za rješavanje peruti jer ubija bakterije i gljivice. Priprema: Pomješati vodu sa jabukovim sirćem u manjim količinama i koristiti poslije šamponiranja. Uzimanje korisnih masnih kiselina kao što je uzimanje lanenog ulja. Dnevno uzimati 1 ili 2 kašike lanenog ulja ali to bi trebali koristiti 3 mjeseca da bi se video uspjeh.

Pomaže i ulje australijskog čajevca. Priprema: 7 kapi ulja u 1 supenu kašiku maslinovog ulja. Nanijeti na glavu i ostaviti da prenoći. Ima šampona koji u sebi sadrže ulje australijskog cajevca pa možete i sa šamponom probati. Probajte i sa šamponima koji u sebi sadrže ketokonazol.

Ukoliko vam se pojavi svrab i crvena koža javite se doktoru.  Ako i poslije ovih svih savjeta budete imali problema i ne uspijete ukloniti perut javite se doktoru jer može biti i od promjene hormona, stresa i ostalih uticaja.