Kako ostati smiren kada vas neko naljuti?

Bez obzira da li ste mirna ili tempramentna osoba svako od nas ima trenutke kada burno reagujemo. Ovaj vodič vam može pomoći da mirno reagujete I ostanete smireni.

Zatvorite oči i prestanite razmišljati o situaciji koja vas je naljutila. Ukoliko se vaš bijes ne smanjuje, pokušajte misliti o drugim, lijepim situacijama. Dakle, važno je preusmjeriti razmišljane sa tog ružnog momenta, čak vam I brojanje može pomoći da se smirite. Dišite kroz nos. Udahnite duboko i polako i pokušajte ne razmišljati o situaciji koja vas je naljutila.

Stisnite svoje šake, ne suviše jako da ne ozlijedite sebe. Ukoliko mislite da će se to dogoditi uzmite neki predmet, na primjer malu lopticu, i jako je stisnite. Možete imati svoju “ stres loptu” na koju se možete iskaliti bez ikakvih problema. Nakon toga osjećat ćete se smirenije.

Žvačite žvakaću gumu. Ovo je jedan veoma zahvalan i efikasan način da smanjite svoj bijes. On svakako neće riješiti vaše probleme ali će vas smiriti. Žvaćite žvaku onako kako želite i usmjerite misli na pozitivne stvari.

Šetanje je također savršen način za rješavanje stresa. Ukoliko vas šef ili kolega naljute na radom vremenu, recite im da trebate ići na pauzu. Uzmite vrijeme samo za sebe, izađite na svjež vazduh koji će na vas djelovati umirujuće. Ovo zaista pomaže da odete od svega, relaksirate se I oslobodite se stresa.

Uđite unutra I izvinite se. Sigurno je da uvijek nećete vi biti osoba koja se treba izviniti, ali ukoliko ste upravo vi zaslužni za neku situaciju iz koje je proizašao konflikt, svađa ili nesporazum, onda biste se trebali izviniti.

Savjeti:

  • Nemojte se razmišljati o situaciji. Razmišljajte o nečem drugom
  • Šetajte, kada god da se osjećate uzmenireno ili ste ljuti. Za vrijeme šetnji duboko udahnite na nos. Šetnje će vam pomoći da se riješite strenutnog stresa ali će također pozitivno uticati na vaše zdravlje. Ona se preporučuje uvijek, bez obriza da li ste ljuti ili ne.
  • Udobno se smjestite, sjednite ili lezite i odmarajte se.
  • Dajte sve od sebe da se ne derete na ljude, posebno ako je riječ o ljudima koje ne poznajete ili su veoma važni, kao što je vaš šef. Oni prije svega vas ne poznaju i to će vam jako zamjeriti, posebno kada je riječ o šefu. Tada biste mogli imati dugotraje poslijedice.
  • Nemojte se uzmeniravati ako se odmah ne smirite nakon neke svadje ili rasprave. Vi se osjećate kao većina ljudi, i po tome se ne razlikujete od drugih. Međutim, definitivno se razlikujete od načina na koji ćete reagovati. Nakon neke rasprave treba vremena da se osoba smiri i da sve bude kao prije.