Kako organizovati život

Čini li vam se ponekad kako dani ne traju dovoljno dugo? Da li vam je gorivo stalno na rezervi, a kanta za bacanje otpada uvek prepuna? Ukoliko su vaši odgovori potvrdni, onda spadate u kategoriju onih koji su prezauzeti obavezama. Dobra vest jeste da postoji rešenje – organizacija vremena. Sledite jednostavne korake, kako biste naučili organizovati svoje vreme i svoj život.

Suočite se sa činjenicom

Budite realni. Pogledajte oko sebe i obratite pažnju na očite primere loše organizacije.Možda je to nesložena odeća, prljavo posuđe, neplaćeni računi ili školska predstava vašeg deteta. Činjenica je da ste svesni da su stvari izmakle kontroli. Pitanje koje se nameće jeste, „Zašto je tako“, i „Šta da uradim da popravim stvari?“.

Razmislite zašto ste neorganizirani. Evo nekih od najčešćih razloga loše organizacije i saveta kako vratiti kontrolu nad svojim vremenom i životom.

Razlog jedan – Nedovoljno vremena

Stanite! Ukoliko nemate vremena da uradite sve, nemojte raditi sve. Možda zvuči nemoguće, ali najčešće nije tako. Uvek postoje prioriteti i odredite ih. Zapišite u kalendar sve vaše sedmične planove, planirane sastanke, obaveze i slobodno vreme. Budite realistični kada pravite kalendar, nemojte sebi nametati obaveze koje ne možete i ne morate da izvršite. Jednom kada budete napravili plan vaših aktivnosti, pridržavajte ga se koliko možete. Na kraju svakog dana, otvorite vaš kalendar i proverite koje ste obaveze ispunili.

Razlog dva – Zaboravljanje

Neretko se dešava da odemo u market po namirnice i zaboravimo što smo trebali kupiti. Nije smak sveta ukoliko zaboravite kupiti mleko, ali da se ovo ne bi dešavalo, uvek nosite bilješke sa sobom. Zapisivanje obaveza na papir zaista pomaže da bolje zapamtimo. Na kraju krajeva, ako zaboravite, uvek imate bilješke koje su tu da vas podsete.

Na početku svake sedmice napravite listu onoga što morate uraditi. Ne brinite ako niste u stanju ispuniti sve sedmične obaveze, kako sam već rekla, uvek postoje prioriteti.

Razlog tri – Lenjost

Pokrenite se – često smo leni da se pokrenemo i često je upravo lenost najveći krivac neispunjenih obaveza. Neretko nam treba više vremena da se pokrenemo, nego da ispunimo obavezu.

Izdvojite određeno vreme svakog dana. Na primer, recite sebi kako ćete svako jutro odvojiti sat vremena da pospremite vaš dom.

Razlog četiri – Loša organizacija

Bez obzira da li planirate novi projekat na poslu ili porodični odmor, ukoliko ih ne isplanirate na vreme, veoma lako se može desiti da imate probleme sa organizacijom. Što više detalja stavite u vaš plan, bićete efektivniji. Neka vam postane navika da organizujete planove, aktivnosti i obaveze svaki mesec. Možda će vam prvi mesec biti neobično, posle ćete se navići. Nemojte odustati. Možda zvuči naporno, ali verujte, organizacijom vašeg vremena smanjićete stres i mnogo lakše ćete upravljati vašim obavezama i životom općenito.

Dodatni saveti

  • Ukoliko često gubite stvari, stavljajte ih u kutije sa oznakama.
  • Slušajte muziku – klasišna muzika, pop, dance– bilo šta što vas opušta. Muzika dokazano deluje relaksirajuće.
  • Nemojte pokušavati uraditi više stvari odjednom.
  • Razmišljati o stvarima sa liste nije isto kao zaista ih uraditi. Ukoliko previše razmišljate o određenoj obavezi, verovatno je nećete ispuniti, jer ćete se umoriti od razmišljanja.