Kako oprostiti prevaru

Zaista nije lako oprostiti prevaru. Oprost je veliki korak i veoma važan korak u ljubavnom životu. Poslušajte svoje srce i odlučite da li je vrijeme da prekinete vezu ili da oprostite. Da li tu osobu još uvijek volite? I ono najvažnije, da li vas ta osoba još uvijek zaslužuje?

Nemojte miješati vašu porodicu ili prijatelje. Oni vam mogu biti podrška, ali ne mogu da razumiju u potpunosti kako je vama i zbog toga neće biti u mogućnosti da daju pravi sud. Samo vi znate da li ta osoba zaslužuje drugu šansu. Da li je to prvi put da vas prevari? Da li osjećate da vas usitinu voli? Da li se kaje zbog toga što je uradila? Ako ste u potpunosti sigurni, dajte joj drugu šansu. Pročitajte nekoliko, nadamo se, korisnih savjeta, kako da to uradite.

  • Osobi koja vas je prevarila morate dati do znanja da je pogrešno to što je uradila, ali nemojte pretjerivati. Obratite pažnju na njenu reakciju – da li je postiđena i da li se iskreno kaje radi prevare?
  • Dajte mu/njoj do znanja kako se osjećate. Ako ste ljuti, povrijeđeni, tužni, bijesni ili zbunjeni – naglasite to. Neka vam vaša osjećanja budu na prvom mjestu.
  • Pitajte, iskreno i smireno: Zašto si me prevario/la? Nemojte galamiti i derati se, jer pogrešnim pristupom ne možete očekivati pravi odgovor. Morate znati da svaka medalja ima dvije strane. Saslušajte osobu pažljivo i vidite zašto je imala razloga pravariti vas. Ukoliko zaista iskreno žali zbog onog što je uradila, onda ste na pravom putu da spasite vezu. Međutim, ukoliko vam ne zna reći pravi razlog, onda vjerovatno nema smisla pokušavati ponovo.
  • Natjerajte onoga ko vas je prevario da vam obeća da to više nikada neće ponoviti. Ukoliko ne želite sa njim/njom ostati u vezi, objasnite mu/njoj kako je prevara loše uticala na vašu vezu. Ukoliko se pak odlučite da mu/joj date drugu šansu, naglasite kako je to posljednja koju će dobiti.
  • Smirite se! Pustite da gnjev i frustracija prođu.
  • Dajte mu/njoj do znanja da ste oprostili ali ne i zaboravili. Trebaju znati da ste još uvijek ljuti i povrijeđeni.
  • Dogovorite se! Morate znati da svi pravimo greške. To što vas je osoba prevarila, ne znači da vas ne voli, da se ne kaje i da ne želi dati sve od sebe kako bi se iskupila. Ali, najvažnije je da slušate svoje srce. Vi najbolje poznajete sebe i osobu sa kojom ste u vezi.

Na žalost i prevara je dio naših života i sastavni je dio čovjekovog postojanja i postoji otkako postoje veze i monogamni način života koji se u našem društvu naziva brakom. No, kako čovjek ima pravo na grešku, tako i isto čovjek ima pravo na oprost. O oprostu je mnogo lakše pričati i pisati, ali teško se preko nekih stvari realno prelazi u životu. Nekada su potrebne godine i mjeseci dok se čovjek konačno ne izbori i ne preboli i zapravo oprosti.