Kako održavati kanarinca kao kućnog ljubimca

U današnje vrijeme sve više ljudi ima kućne ljubimce. Kućni ljubimci su psi, mačke, ribice, ptice, kornjače i itd. a najčešći ljubimci su psi, mačke, ribe i ptice. Jedan od najzanimljivih i najomiljenijih jeste kanarinac.

Kanarinac koji je često ljubimac naših domova, naprosto oživi dom svojim pjevanjem, vedrinom i živahnošću. Kanarinac  je sa Kanarskih ostrva, a u Evropu su ga donijeli Španci 1478. god. Kanarinci su inače zelenkaste boje ali križanjem kod nas su: zlatno-zelene, zlatno-žute, sive, brončano-zelene, žute,bijele, crvene, plave, narandžasto-crvene, brončano-crvene. Mnogi su pokušavali da ih nauče pričati, ali na tom polju nisu imali uspjeha.

Da li je kanarinac pravi ljubimac za vas?

Treba imati na umu da svaki kućni ljubimac zahtjeva mnogo uslova. Ptice nisu kao psi i mačke ali i za njih isto treba mnogo toga da se učini da bi bio zadovoljan ljubimac a i vi sami.  Kanarinac je pravi ljubimac za vas ukoliko imate slobodnog vremena da odvojite da bi se družili sa njim, da ga njegujete, da mu priuštite  pravi smještaj, imate  strpljenja a od ljubimca očekujete da vas oraspoloži svojim pjevanjem i živahnošću. Da vam pjevuši i cvrkuće i kad niste raspoloženi. Ukoliko vam da to ne predstavlja problem onda ste potpuno sigurni da za kućnog ljubimca želite upravo kanarinca.

Kako se brinuti  kanarincima

Za njih vam je potreban malo veći kavez i u kavezu malo pijeska na dnu. Kavez se ne smije držati u kuhinji gdje su isparavanja, na propuhu ili blizu klima-uredjaja. Da bi ugodili vašem kanarincu kad je zalazak sunca pokrijte mu kavez da bi i on imao mir. U kavezu bi trebao da ima pojilicu,hranilicu i tanke prečkice, ljulječke, zvonca.

Trebali bi mu 3-4 puta sedmično ubaciti kadu sa mlakom vodom da se malo okupa. Da bi vam kanarinac bio zdrav i dugo živeo, morate mu svaki dan mijenjati vodu i davati svaki dan svježu hranu. Hrana mu je inače mješavina sastojaka:  15% konoplje, 2% lana, 3% bijelog prosa, 5% crnog sjemena, 15% ljuštene zobi i 30 % ugrušice. Jedu i špinat, blitvu, ponekad i kuvano jaje.

Kada ga puštate uvijek provjerite da li je sve zatvoreno. Ne voli da ga neko dira, ali ne voli ni da je sam. Veoma brzo se zbližavaju sa drugim pticama.  Ukoliko primjetite da sjedi u kavezu a pritom ima i smanjen apetit i gubi težinu odnesite ga veterinaru.

Koju vrstu kanarinca odabrati?

U  suštini nije mnogo važno koju ćete vrstu izabrati. Svi su zanimljivi , imaju prelijepe boje na sebi, pjevuše lijepo. Ni sa jednom vrstom nećete napraviti grešku. Samo trebate imati slobodnog vremena da posvetite pažnju samo njima.