Kako odabrati sport za vaše dijete


Svjedoci smo smo da u posljednje vrijeme, koje je u znaku tehnologije 3D tehnike, interneta, virtuelnih igara, djeca se sve manje igraju napolju, ili se bave nekim sportom. To je ozbiljan problem u koji bi možda trebao da se uključe i neke zvanične organizacije. Međutim prvo treba krenuti od sebe. Naime, šta mi možemo učiniti za svoju djecu kako bi ih privolili na neki sport ili neku rekreativnu aktivnost koja se odvija vani.

Odabrati sport za vaše dijete i nije toliko lagan zadatak koliko se na prvi pogled čini. Vjerovatno smo i sami kao djeca pokušavali da se oprobamo u različitim sportovima, pa smo se predomišljali, mijenjali sportove, što je i normalno za taj uzrast. To sve možeete očekivati i od vaše djece. Da se predomišljaju, da danas žele jedan sport, sutra drugi i sl. Ono čega se trba držati kao principa jeste da dijete ne treba prisiljavati na neki sport koji mu ne odgovara. Tako samo možemo prouzrokovati neželjeni stres koji će kasnije ostati kao trauma iz djetinjstva i odraziti se kao potpuna averzija prema sportu. Koliko je sport važan za pravilan razvoj djece, ne treba ni govoriti jer se o tome već naširoko pisalo i govorilo.

Koraci za odabir sporta za vaše dijete

Individualni sportovi – Da li su za vaše dijete?

Nismo svi isti. Tako je i sa djecom. Neka djeca su više naklonjena sportu, neka manje. Neka su više za timske sportove, dok drugi za one individualne. Zbog toga prvo je potrebno otkriti koji sport najvise odgovara vasem djetetu i po njegovim interesovanjima, karakternim osobinama, ali i tjelesnim predispozicijama. Pa evo nekih koraka koji vam u tome mogu pomoći:

  1. Prvo zajedno sa djetetom gledajte različite sportove, na televiziji, ili ih izvedite na neku utakmicu, takmičenje u borilačkim vještinama, da posmatraju školu plesa i sl. Potrudite se da zajedno gledate i komentarišete što više različitih sportova. Pitajte ih šta im se dopada, a šta ne u svakom sportu koji ste posmatrali.
  2. Nakon ovoga posmatrajte i slušajte dijete tražeći znake entuzijazma koje ono može pokazati kada budete razgovarali o nekom sportu. Moguće je da će to dijete najprije sa oduševljenjem prenijeti svojim prijateljima. Zbog toga slušajte malo o čemu vaše dijete zbori.
  3. Težite da otkrijete da li je vaše dijete više raspoloženo za timski sport ili više uživa u individualnim uspjesima i sportovima.
  4. Sada bi već trebalo da znate da li je vaše dijete timski ili individualni igrač, i potrebno je da nađete sport koji se djetetu dopao, ali i da pazite da sport odgovara i tjelesnoj konkstituciji djeteta – visina, težina itd.
  5. Sada je red da isporbate nekoliko sportva koje ste izabrali. Ukjlučite se zajedno sa djetetetom i probajte da se igrate sa njim učeći ih neke tehnike pokrete itd.
  6. Prije nego što se odlučite da dijete uključite u neki klub, obavite i rutinski pregled i posavjetujte se sa vašim ljekarom.

To bi bile neke osnovne smjernice koje vam mogu pomoći da otkrijete pravi sport za vaše dijete. Na prvim preprekama nemojte odustati i reći kako vaše dijete nije talentovano. Učestvujte u svim aktivnostima vašeg djeteta što je i zadatak svakog odgovornog roditelja. Bilo bi nam drago da u komentarima podijelite sva vaša zapažanja.