Kako odabrati sigurnu i lako pamtljivu lozinku

Svi mi koristimo jako puno interent servisa na kojima imamo otvorene naloge koji zahtijevaju da odaberete vlastiti password tj lozinku. Već i ptice na grani, a možda i mravi, te razni ostali insekti koje možemo vidjeti u našim kućama znaju dva osnovna pravila 1. lozinka treba da sadrži kombinaciju dva velikih i malih slova, brojeva, te po mogucnosti i ostalih znakova, 2. nikada ne treba koristiti istu lozinku na različitim sajtovima. Evo jednog kratkog vodiča koji nam može pomoći da ispoštujemo dva osnovna pravila, a da lozinka i dalje bude lako pamtljiva.

Svi mi imamo mnoštvo profila: facebook, email, profile na forumima, blogovima, interent stranicama, paypal i slicno. Na svim ovim stranicama bi trebalo da imamo različit pasword i da se potrudimo da poštujemo pravilo broj jedan. E, sada problem je kako sve te pasworde zapamtiti, a u pamćenju su oni najsigurniji.

Kako memorisati komplikovane lozinke

1. način je da izaberemo neku frazu iz svakodnevnog života npr. “Svako jutro počinjem sa kafom”. Iz ove fraze uzmemo samo prva slova i dobijemo Sjpsk. Kako bi dodali i znak to može da bude znak interpunkcije na kraju, pa imamo Sjpsk! Nedostaje nam samo broj da bi imali potpuno sigurnu lozinku, pa tako slovo s mozemo zamijeniti sa brojem 8, jer broj 8 vizuelno podsjeća na slovo S, broj 3 na slovo E itd. Time dobijamo 8jpsk! I eto jedne lozinke koju mozemo korisiti na svim nalozima samo jednostavno dodamo ispred ili poslije lozinke neko slovo i znak npr za facebook: fb:8jpsk!, gmail: g-8jpsk! i eto vec imamo razlicite lozinke na raznim profilima koje su sigurne, a lako pamtljive.

2. način jeste da koristimo usluge sajta Title Case. Na tom sajtu možemo da upišemo bilo koju riječ i dobićemo u jednom od polja kako bi ta riječ izgledala ispisana kroz razne znakove. Recimo za upisanu riječ lozinka dobijamo razne rezultate među kojima i ovaj l0Zin|<@, koji vizuelno podsjeća na riječ lozinka. Iskombinujmo sa metodom iz prvog načina i dobijamo različite lozinke za razne sajtove.

Ovo su dva osnovna načina za razvijanje lako pamtljivih lozinki. Sretno u vašem odabiru. I naravno nemojte reći: “Ma ko će meni ukrasti lozinku.” Ta izreka vrijedi samo dok vam se to ne desi.