Kako odabrati psa

Već dugo sanjate o tome da imate psa. Priželjkujete to još od djetinjstva. Zamišljate kako dolazite umorni kući a vaš četvoronožni prijatelj vas čeka i veselo vam maše repom. I sve izgleda idealno, kao sa reklama, da nije tog malog problema koji vas muči. Alergični ste na pse. Konačno možete da odahnete, jer mi ćemo vam pomoći da izaberete svog kućnog ljubimca a da vam njegovo pristutvo neće izazvati kijavicu.

Predstavićemo vam sedam veličanstvenih rasa, pogodne za one koji su alergični na pseću dlaku, koje je odabrao američki klub ljubitelja pasa.

 Kako da znate kada ste alergični

Produkti koji izazivaju alergiju kod čovjeka nalazi se u krvi pasa koji ono luče kroz kožu a nalaze se i u njihovoj pljuvačci te urinu. Irelevantno je da li vaš pas ima dugu ili kratku dlaku, važna je količina alergenata koju ispušta i način na koji se ona raspršuje u vašem domu. Svi psi imaju ove alergene samo su kod nekih manje izraženi.

Simptomi alergije na psa su isti kao za svaku drugu alergiju. Odražavaju se najprije na disajne puteve. Mogu se manifestovati kao kihanje, curenje iz nosa, suzenje i svrab očiju, kašalj te kao reakcije na koži.

Najboji način da utvrdite da li ste alergični na nekog od ovih pasa jeste da posjetite najbližu odgajivačnicu ili izložbu i uvjerite se sami u interakciji sa psom. Simtpome znate. Samo naprijed, uz naše savjete sigurno ćete izabrati odgovarajućet ljubimca za vas i vašu porodicu.

 Badlington terijer

Badlington terijer

Njegova domovina smatra se Škotska što pokazuje i njegovo ime koje je dobio po gradu Bedlingtonu. Ovaj terijer je jedan veseo i razdragan psić što ga čini odličnim ljubimcem u vašem domu. Njegov izgled podsjeća na izgled jagnjeta. Dlaka mu je gusta, ostra, glatka i elastična. Osobina njegove dlake omogćava da alergeni ostaju u dlaci tako da ne lete u naokolo i izazivaju alergiske reakcije. Varijante boja u kojima se može pojaviti ovaj pas su pješčana i plavičasta. Glava mu je uskla, uši trouglaste i padaju ka zemlji. Ima snažnu i zaobljenu njušku te karakteristične bademaste oči. Grudi su mu udubljene a leđa izgledaju pomalo pognuta. Zadnje noge su duže od prednjih što mu omogućava da se brzo kreće. Iako ima zavidnu energiju, ovaj pas je izuzetno mirne i blage prirode. Pametan je, pažljiv i pouzdan.

Ako se odlučite za ovu vrstu psa morate znati da njegovu pažnju, vjernost, odanost cijenite te mu uzvratite istom mjerom. Zapuštanjem ovog psića po povratku u stan mogli bi zateći poderane jastuke i izgrebane tepihe. Morate voditi računa da ga redovno vodite u šetnju kako bi ispraznio veliku količinu energije koju posjeduje zbog svoje prirode i građe. Ovaj pas zahtjeva i redovno četkanje i pranje, svakih 4 do 8 nedelja.

Zivotni vijek ovog psa procjenjuje se u prosjeku na 13, 5 godina.

 Kovrdžavi bišon ( Bichon a poil fries)

Kovrdžavi bišon

Zemlja porijekla ovog psa je Francuska a negdje se pominje i Belgija. Bio je omiljeni ljubimac Francuskih dama u doba Napoleona. Promjenom režima u zemlji, zahvaljujući svojoj inteligenciji i sposobnosti da brzo uči, svoj dom pronalazi kao cirkusa zvijezda. Danas svoje utočište ima u toplim porodičnim domovima kao drag ljubimac. Njegova dlaka je mekana, tanka, a poddlaka gusta što mu daje zaobljen izgled. Ono što će obradovati svaku domaćicu je da se ovaj pas jako malo linja te da se njegova dlaka ne zadržava na namještaju. Njega ovog psa sastoji se u redovnom četkanju i kupanju, barem jednom mjesečno a savjetuje se i povremena posjeta profisionalnom frizeru.

Što se tiče izgleda, ovaj pas je mali ali snažan. Može biti bijele, krem, sive boje ili boje kajsije. Oči ovog psića odišu toplinom. Mogu biti tamno smeđe ili crne boje, okruglog oblika. Uši padaj niz tijelo i prekrivene su dlakom, tako da izgledaju kao da se stapaju sa glavom. Ovog paperjastog psa svi žele pomilovati već na prvi pogled ali za to nije zaslužan samo njegov izgled već i njegova narav. Možemo ga opisati kao društvenog, veselog, inteligentnog i privrženog psa koji voli ljude. Za njegovu sreću nije potrebno mnogo. Osjetiće se voljenim kada je u ljudskom društvu. Ono što mu je potrebno su pravila i ograničenja koja treba da slijedi pa se dresura preporučuje za ovog psa. Njegov životni vijek iznosi 15 godina. Naravno, ne zaboravite da se igrate sa njim i vodite ga u šetnju.

 Kineski golokoži ćubasti pas

Ukoliko želite jednu čistu kucu, koja gotovo da nema pseći miris onda je ovo pravi izbor za vas.

Kineski golokoži ćubasti pas

Sam naziv ovog psa ukazuje na njegovo porijeklo mada se nalazi pod patronatom Britanije. I ako je priroda ovom psu uskratila dlaku na tijelu, dala mu je prekrasnu ćubu na glavi i rep u obliku perjanice, te dlake na šapama. Njegov ukras su i razne varijante boja njegove kože. Zbog nedostatka dlake ovaj pas se jako malo linja, zbog toga je i pogodan za ljude sklone alergiji.

Njuška ovog psa je izdužena i sužava se ali nije zašiljena. Oči su tamne, čeljusti snažne, uši velike i uspravne. Golišavo tijelo je dosta gipko i izduženo. Koža je glatka, topla i meka. Noge su duge i tanke. Ovaj pas svoj rep nosi ponosno visoko i uzdignuto. U svom hodu pokazuje izuzetnu gipkost, poletnost i eleganciju.

Kineski ćubasti psi su temperamentni, razdragani, živahni i puni ljubavi za svoje gazde. Mnogo vole da se maze zato osmjeha i zagrljaja ovom psu nikada neće nedostajati. Obratite pažnju na ishranu jer ovaj pas je sklon debljanju.

Važno je istaći da je njihova koža zbog nedostatka dlake dosta nježna i osjetljiva, te se savjetuje da je mažete kremom, naročito pri izlaganju suncu. Dijelove pokrivene dlakom (glava, rep, šape) trebate povremeno četkati mekanim četkama. Ukoliko se odlučite za ovog psa morate znati da će biti jako vezan za vas i teško bi mu palo svako vezivanje za novog vlasnika.

 

4. Irski vodeni španijel (Irish Water Spaniel)

Irski vodeni španijel

 

Ovaj pas nam dolazi iz Irske. Pogodan je kao kućni ljubimac ali i kao lovački pas.

Dlaka mu je gusta, kovrdzava, prirodno zamašćena. Može biti smeđe ili tamno crvenkaste boje. Potrebno je redovno češljanje jer se na taj način odbacuje odumrla dlaka a zajedno sa njom i mrtvi povrsinski sloj kože u kojem se kriju potencijalni alergeni. Kao što mu i ime govori ovaj pas voli vodu, na nogama ima plivaće kožice što mu omogućava da se lako kreće u vodi. Vodeni španijel je snažan pas, krupne glave i visokim stražnjim dijelom. Zahtjeva dosta aktivnosti i zato ga je najpogodnije držati u dvorištu gdje će moći nesmetano da se kreće.

Ukoliko se odlučite za ovog ljubimca dobićete jednog dobrodušnog, veselog, inteligentnog i nesebičnog psa. Ono na šta morate obratiti pažnju je čvrst i strog odgoj jer ovaj pas zna da bude dosta tvrdoglav. Priušite mu duge šetnje i naravno, redovno plivanje.

 

 

Keri blu terijer

Keri blu terijer

Za ljubitelje terijera evo još jednog zanimljivog terijera koji nam dolazi iz centralne Irske. U ranijem periodu ovaj pas je služio za hvatanje štetočina a zatim kao čuvar stada i goveda. Danas, u većini slučajeva, ima ulogu kućnog ljubimca.

Ovaj pas ima jaku glavu i izduženu njušku. Dlaka mu je mekana, bujna i talasasta bez poddlake. Može biti plavičaste ili sive boje. Ne odbacuje dlaku zbog toga je potrebno da ga redovno četkate te na taj način odstranjujete i dlaku i alergene.

Dosta je živahan i nježan prema djeci tako da je idealan za igru sa vašim mališanima. Lojalan je svojim vlasnicima, poslušan i inteligentan.Maltezer

Maltezer

Porijeklo ovoga psa vodi sa Malte. Danas se ovaj pas nalazi pod pokroviteljstvom Italije. Na izgled ponašanje ovoga psa djeluje hladno i nezaniteresovano ali u dubini duše krije se pravi srdačni psić. Svoje obožavatelje ovaj pas uglavnom ima među ženskom populacijom, naročito zbog mogućnosti uljepšavanja. Ovaj pas ima gornji sloj duge dlake, svilenkaste bijele boje. Neophodno je svakodnevna njega, pranje i četkanje kako se ne bi stvarali jastučići od dlaka. Posebnu pažnju treba obratiti na njegove oči koje su sklone suzenju usljed čega se stvaraju smeđkaste nakupine isod očiju. Potrebno je da mu obrišete suze i tamne mrlje svakodnevnim čišćenjem mlakom vodom. Takođe, obavezno je sječenje dlaka koje mu rastu iz ušiju. Zapuštanje dlaka iz ušiju moglo bi dovesti do infekcije uha. Preporučuje se i čišćenje zuba, četkicom za zube. Ovaj pravi mali pomodarski pas zahtjeva veliku pažnju i njegu baš kao prava dama, ali sigurno će te biti ponosni na njegvo elegantan izgled i veseli izdraz njuške.

Dovoljno je da vas samo pogleda svojim krupnim tamnim očima i sigurno nećete ostati ravnodušni.

Pudla

Pudla

Pudle nam dolaze iz Francuske i ako samo ime pudla potiče od Njemačke riječi puddle. Smara se jednim od najinteligentnijih pasa. U početku ovaj pas imao je ulogu lovačkog psa a danas se drži u domovima kao porodični pas.

Ova vrsta psa se ne linja te svaka dlaka ostaje na tijelu zbog toga je potrebno redovno šišanje kako bi se sprečilo gomilanje dlake. Građa dlake je vunasta, elastična i dobro ukovrdžana. Šišanjem i oblikovanjem možemo dobiti raznoliko “izfrizirane” pudle, ako tome i dodate raznolike boje koje ova vrsta pasa može imati, dobićete pudlu kakvu želite. Pravilno šišanje je od sredine tijela prema nazad, dok vunasti dio ostaje naprijed, samo oblikovan. Pudle se kreću ponosno, elegantno visoko podignutog repa. Oči su im tamne braon boje. Sa ovim psom nećete pogriješiti, imaćete vjernog i odanog ljubimca kojim se možete ponositi na svakom koraku.

 

Mjere koje možete preduzeti

Koliko god voljeli vašeg ljubimca važno je da znate da njegovo mjesto nije u vašoj spavaćoj sobi, kuhinji ili za stolom. Izvodite ga redovno u šetnju a vrijeme provedeno napolju možete iskorisiti i da iščešljate svog psa. Poturdite se da ga barem jednom sedmično okupate a obavezno perite ruke nakon kontakta sa psom. Redovno čistite prostor u kome boravi pas, važno je da odstranite dlake sa tepiha i staza. Ukoliko su vaši simptomi alergije jako izraženi jedino što vam preostaje je da uklonite psa iz prostora u kome živite.

Najteži problem može prestavljati kada je vaše dijete alergično. Tada rodieljima može biti teško da objasne svojoj djeci da ne smiju da se igraju sa svojim ljubimcem. Vodite računa da to učinite pažljivo tako da djeca razumiju i shvate. Možete pokušati odabrati neku od ponuđenih vrsta a ako su alergije izražene savjetujemo vam da skupa sa svojim mališanom izaberete adekvatniju životinju za ljubimca. Naravno kada već donesete odluku na redu je pripremanje kuće za vašeg ljubimca. Vjerovatno ćete morati i dati neko ime vašem psu stoga pogledajte i naše prijedloge imena za pse.