Kako odabrati dom za stare i nemoćne

Svakom čovjeku na svijetu potrebna je ljubav i pažnja ljudi oko sebe. Svi mi imamo pravo da uživamo u društvu i slobodi, ali nažalost, s vremenom, starost dolazi i kod najvitalnijih i onemogućuje im da žive onako kako su do sada živjeli.

Suočeni sa starošću i bolesti, vaši najdraži moraju imati veću pažnju i njegu nego ikada. Oni zaslužuju pozornost koju im često, usljed sve bržeg načina žiota, nismo u mogućnosti da pružimo. Zato je moguća opcija mjesto gde će imati konstantnu negu njihovog zdravlja, fizičkog i psihičkog,  kao i pažnju u obliku razgovora i druženja sa drugim ljudima.

Dom za stare i nemoćne je jako napredovao od svog postanka, te danas, pored lekarskog nadzora, vašim najdražima pružaju sigurnost, kao i druženje i učestvovanje u razljičitim programima, uprkos možda slabijem zdravstvenom stanju koje bi ih sprečavalo da u tome uživaju sami kod kuće, pa samim tim i bolji kvalitet života. U trenutku kada potreba za pomoći i negom postane tolika da zahteva promenu vaše dosadašnje sredine i načina života, dom je često jedna od najboljih opcija. Naravno pre donošenja takve odluke, treba da se što bolje uputite i raspitate oko detalja, kako biste vašim najbližima pružili što bolju negu i pomoć. Evo par stvari koje treba da proverite.

Smještaj.

Danas se obiteljski dom sastoji iz jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba koje osoba bira po želji, ili u zavisnosti od težine bolesti. Zatim tu su i odvojena kupatila za svaku sobu, zajednički dnevni boravak, trpezarija i soba za radionice. Ako su sobe na spratu, mnogi domovi znaju da poseduju ugrađen lift, kao i medicinske krevete sa posebnom opremom i ostala invalidska pomagala koji se nalaze u ambulanti za medicinsko osoblje sa lijekovima i terapijom. U dvorištu je parkić sa  klupama, baštom, i stazama za šetnju, mada neki luksuzniji domovi imaju bazen sa toplom vodom kao i mesta za kućne ljubimce.Kad je ljubav najpotrebnija

Medicinsko osoblje.

Mnogo domova za stare i nemoćne otvaraju upravo ljekari, uspješni ljekari, pa njihov odabir stručnog osoblja obično ne ostavlja mesta za sumnju. Ipak, pored znanja, stručnosti i obuke za rad sa starijim oboljelim licima, svaki član personala doma mora da poseduje ljubaznost, strpljenje i brigu prema svakom stanovniku doma. Ljestvica stručnog kadra svake ustanove ovakvog tipa treba da se sastoji od tima ljekara specijalista, fizioterapeuta, medicinskih sestara/ tehničara, socijalnog radnika, osoblja u kuhinji, i osoblja zaduženog za čistoću i higijenu. Pre useljenja, dobro bi bilo da potražite preporuke od nekih stanovnika koji su tu duže vreme, te na osnovu njih načinite procenu.

Cijena.

Smještaj u domovima plaća se mesečno, na principu stanarine. Cijene se kreću između 300 i 500 eura za period od mjesec dana. Ono na šta treba da obratite posebnu pažnju je šta jeste, odnosno šta nije uračunato u cijenu. Na primer, u cijenu može biti uračunat transport do ustanove, redovne kontrole ljekara, sve neophodne konsultacije lekara specijaliste u toku boravka, rad sa fizioterapeutom i ishrana, a da ne budu uračunati lijekovi koje korisnik upotrebljava i pelene ukoliko ih koristi. Bitna stavka je da se cena koju dogovorite ne povećava  bez obzira na promenu zdravstvenog stanja u toku boravka.

Društveni život.

Jako bitna stavka, koju osmišljava socijalni radnik, su raznovrsne aktivnosti korisnika tj. druženje. Društveni život ne smije biti prenapadan, naporan, ili sadržati bilo kakve aktivnosti koje ne odgovaraju stanovnicima doma. Obično su to proslave rođendana, značajnih kalendarskih datuma (slave, godišnjice… ) , kreativne tematske radionice (pletenje, izrađivanje goblena, pisanje poezije… ) , i ako to zdravstveno stanje dozvoljava, uključivanje u kulturna zbivanja grada (izložbe, koncerti, izleti… ) .

Eto nadam se da će vam ove smjernice koliko- toliko pomoći u odabiru najboljeg smeštaja za vaše najdraže. Budite pomoć i podrška, jer kada čovek nije sam sve je lakše. Sve najbolje!