Kako očistiti srebro

Nakit napravljen od srebra, sa oznakom 925, zbog svoje pristupačne cijene jedan je od najučestalijih izbora prilikom kupovine poklona, kako drugima tako i poneko čašćenje sebe. Ogrlice, prstenje ili naušnice napravljene od ovog plemenitog metala imaju jednu lošu odliku, a to je da vremenom gube svoj prvobitni sjaj. Upravo zbog stalnog nošenja i kroz različite vremenske uslove, srebrni nakit dolazi u dodir sa znojem, izložen je jakom suncu i hladnoći, morskoj soli, a i zbog svakodnevnog tuširanja stalno je u dodiru sa vodom i kozmetičkim sredstvima. Zbog svih tih uticaja nakit poprimi tamni sloj srebro-sulfida.

Pošto samo nekolicina ljudi uspijeva da nakon svake upotrebe odlaže nakit u odgovarajuću kutiju i time omogući sjaju da se što duže zadrži, predstaviću nekoliko savjeta za sve one koji se ne odvajaju ni po koju cijenu od svojih ukrasa. Ako se već ne želite disciplinovati po pitanju učestalog skidanja i stavljanja nakita, prvo što biste trebali učiniti je da kupite najjeftiniju četkicu za zube kojom ćete polirati vaš nakit. Bar mjesečno jednom mogli biste vašem nakitu pripremiti posebnu kupku, osvježenje i povratak starog sjaja.

Očistite srebro pomoću namirnica koje vjerovatno imate u kući

Donosim vam 8 namirnica, za veliku većinu smatram da imate stalno u kući, kojima možete spirati tamni sloj sa vašeg nakita. Osim nakita, srebrni novčići ili posudje, takodje, može se ispirati ovim sredstvima. Pošto se nakon korišćenja svakog od ovih sredstava ispiranje odvija na identičan način, prvo ću vam skrenuti pažnju na ispiranje. Uglavnom, najbolje bi bilo kada biste uspjeli polagano ispirati hladnom vodom pomoću mekanije krpe ili komada vate.

  1. Prvi prijedlog, najčešći savjet koji ćete dobiti od svakoga ako mu spomete čišćenje srebra, jeste upotreba zubne paste bogate fluoridom. Na četkicu nanesete pastu, trljate jedan dio nakita dok ne primjetite razliku. Tako učinite i sa preostalim dijelom srebrog nakita.
  2. Blagi deterdžent bez fosfata, za ručno pranje ili za pranje sudja, može vam pomoći i pri čišćenju srebra. Na čestkicu nanosite po manje količine praška i ribajte nekoliko minuta.Vratite svom nakitu stari sjaj!
  3. Za sve one koji su strastveni pušači cigareta, ili neko od ukućana odgovara ovom opisu, evo razloga zašto ne čistiti pepeljare. Sakupite pepeo koji će odgovarati veličini vašeg nakita, posudja i novčića i izribajte četkicom. Pepeo od cigarete sa vodom u hemijskom spoju odlično čisti srebro od svih naslaga.
  4. Naredna namirnica, koja vam treba, obavezni je dio u ispijanju tekile. Pa naravno, u pitanju je limun. Narežite limun na malo deblje kriške, zatim protrljajte nakon u nekoliko navrata. Ova metoda daje bolje rezultate ako se umjesto običnog ispiranja nakit potopi u vodu u kojoj je razmućena kašika sode bikarbone. Limun i soda bikarbona još se mogu koristiti u domaćinstvu prilikom generalnih čišćenja, jer nisu toliko jaki i štetni poput nekih sredstava, a poslije ostave prijatan miris.
  5. Umjesto u salatu, sirćetom namočite komad vate i prionite na trljanje nakita. Kako biste se što prije riješili ovog jačeg mirisa, u vodu sa par kapi limunovog soka ostavite nakit na neko vrijeme.
  6. Srebrni nočići ili posudje najbolje se može očistiti ukoliko se kombinuje alkohol, rakija koje uvijek bar malo imate u domaćinstvu, i puder, onaj za bebe na vašoj stalaži za kozmetiku. Novčić i nakit možete preko noći ostaviti u alkoholu, a ujutru će vas dočekati iznenadjujući rezultati.

Ovo su sve namirnice i potrepštine koje su vam svakodnevno pri ruci, a na vama je koliko ćete pažnje i truda pridavati nakitu. Jasna je jedna stvar, ne treba robovati stvarima, ali nakit je u vašoj službi i ne možete biti samo robovlasnik njemu. Osvježite ga i vratiće vam duplo.

Evo još jedan metod prikazan na videu ispod. Potrebno je obezbijediti sodu bikarbonu, aluminijsku foliju i posudu sa ključalom vodom. Nakit ili bilo koji objekt od srebra treba da  bude u kontaktu sa aluminijskom folijom. U vodu naravno ubacimo sodu-bikarbonu. Pogledajte i uvjerite se sami kako ovo radi.