Kako očistiti kuhinjski sudoper

Kuhinjski sudoper trebao bi biti uvijek čist i bez mrlja. U njemu gulimo voće i povrće, pripremamo ribu i meso. U sudoperu kiselimo tave i lonce i peremo posuđe. Nažalost, u većini domaćinstva, kuhinjski sudoperi puni su bakcila i mikroba. Da bi vaš sudoper bio zaista čist, a ne samo čist na oko, potrebno ga je redovno čistiti i sterilizirati. Različiti sudoperi se čiste na različite načine. U nastavku pročitajte kako čistiti sudopere u zavisnosti od tipova čišćenja i materijala od kojeg su sudoperi napravljeni.

3 načina čišćenja kuhinjskog sudopera

Postoje tri osnovna načina na koja možete očistiti vaš kuhinjski sudoper.

  • Kupovina komercijalnih dezinfekcijskih sredstava za čišćenje

Ovo je najčešći način na koji se održava čistoća sudopera u domaćinstvima. Raznorazna sredstva za čišćenje dostupna su u skoro svim obližnjim marketima. Vodite računa da pratite uputstva sa naljepnice proizvoda.

  • Izbjeljivač na bazi hlora

Preporučuje se čišćenje keramičkih i sudopera od lijevanog željeza izbjeljivačem na bazi hlora. Izbjeljivač na bazi hlora nemojte koristiti za čišćenje sudopera od nehrđajućeg čelika. Morate biti oprezni pri korištenju izbjeljivača.  

  • Bijeli ocat (sirće) kao dezinfekcijsko sredstvo

Bijelo sirće je odlična pomoć u kućanstvu i učinkovito će otkloniti štetne bakterije iz vašeg sudopera. Za najbolje rezultate, nanesite bijelo sirće na pamučnu krpu i očistite cijeli sudoper.

Čišćenje različitih tipova sudopera

  • Čišćenje sudopera od nehrđajućeg čelika

Nakon čišćenja sudopera od nehrđajućeg čelika morate dobro isprati sudoper vodom, kako ne bi došlo do koroziranja čelika. Sol i kiseline oštećuju nehrđajući čelik, pa morate obratiti pažnju da ne dolaze u dodir sa sudoperom.

Blagi sapuni i spužvice od najlona možete koristiti za svakodnevno čišćenje ovih sudopera. Također, možete koristiti univerzalno sredstvo za čišćenje, kao i proizvode za čiščenje stakla. Važno je da potom sudoper detaljno isperete vodom i posušite suhom krpom.

Ukoliko se po sudoperu pojavljuju sitne mrlje, možete ih očistiti pomoću krpe koju ste prethodno umočili u sirće. Izbjegavajte izbjeljivače, amonijak i abrazivna sredstva za čišćenje. Nemojte čistiti sudopere od nehrđajućeg čelika čeličnim žicama, kako ih ne biste oštetili.

Drugi način da očistite mrlje sa površine sudopera je da poprskate sudoper sodom bikarbonom. Uzmite najlonsku spužvicu i očisite sudoper, a zatim je isperite vodom.

  • Čišćenje sudopera od lijevanog željeza

Što se tiče čišćenja ovog tipa sudopera, osnovno pravilo je da ga nakon čišćenja treba pažljivo isprati vodom, a potom posušiti suhom krpom. Za najbolje rezultate, pokvasite cijelu površinu sudopera vodom, te poprskajte sodu bokarbonu po njoj. Nakon toga, najlonskom spužvicom očistite sudoperu a zatim je isperite i posušite. Najbolji način da tretirate mrlje na sudoperu od lijevanog željeza jeste da spriječite njihov nastanak. Izbjegavajte na sudoper stavljati predmete koji bi mogli ostaviti mrlje – prljavo posuđe, tave i lonce, kesice čaja, zrna kafe i konzerve.

  • Čišćenje keramičkih sudopera

Najbolji način da očistite keramičke sudopere jeste da ih tretirate sredstvima za čišćenje na bazi gela ili kreme. Na ovaj način ćete izbjeći ogrebotine na sudoperu. Ni slučajno nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva za čišćenje. Za uklanjanje mrlja, ponovite klasični postupak čišćenja nekoliko puta.

  • Čiščenje slavina i ručki

Blagim sapunima možete očistiti slavine i ručke na sudoperu. Umočite čistu krpu u bijelo sirće, kako biste uklonili tragove prstiju ili mrlje od vode na slavinama.