Kako naučiti svirati gitaru

Još od antičkog doba muzička edukacija je jako bitan segmetn u obrazovanju, kako djece tako i odraslih.  Ako se može reći: “Što više jezika znaš više vrijediš”, onda se sigurno to može prenijeti i na muziku: “Što više instrumenta sviraš više vrijediš”. Nije bitno da li ste ovdje zbog svog djeteta kome ne možete priuštiti skupe časove gitare, ili ste ovdje zbog sebe tražeći način da kvalitetnije provedete svoje slobodno vrijeme, naći ćete korisne smjernice koje vam mogu pomoći da samostalno naučite svirati gitaru.

Šta nam je potrebno za sviranje gitare

 1. Gitara – Naravno prije nego što se uopšte upustimo u ovu avanturu potreban nam je adekvatan instrument. Ukoliko nemate neku staru, prašnjavu, zaboravljenu gitaru, moraćete da izdvojite neki novac kako bi je kupili. Postoje dvije varijante u kupuini gitare. Možete da odete do najbliže prodavnice muzičkih instrumenata i da tamo potražite instrument za sebe. Pobrinite se da izaberete bogato opskrbljene prodavnice u kojima imaju više modela. Porazgovarajte sa prodavcem i naglasite da ste početnik koji traži akustičnu gitaru pristojnu za početak  sviranja. Ne uzimajte skup instrument, ukoliko ne znate da li ste sigurni u istrajnost svoje nove ideje. Pristojnu počeničku gitaru možete naći u rangu od 100-200e. Druga varijanta je kupovina polovne gitare. Na ovo se najviše usuđuju gitaristi sa određenim iskustvom, koji znaju procijeniti da li je gitara ispravna. Ukoliko ne znate ništa o gitari i tome kako je građena pokušajte da nađete nekog prijatelja ili poznanika  koji je gitarista sa određenim iskustvom i zamolite ga da zajedno sa vama  odluči o kupovini novog instrumenta. Ukoliko imate neku staru prašnjavu gitaru, onda je potrebno da je odnesete kod nekoga da vam promijeni žice i da vam naštima gitaru. Ako nemate poznanika, onda odnesite gitaru do muzičke prodavnice i oni će to da urade za vas.
 2. Gitar-štimer – sprava koja je potrebna kako profesionalcima, tako više i početnicima. Zaista je mučno ukoliko svaki put morate da molite nekoga da vam naštima gitaru.

  Guitar štimer – veoma korisna spravica za početnike

  Tako prije nego što naučite da sami uštimate svoj instrument ova sprava će vam spasiti dosta vremena, a i strpljenja. Gitar-štimeri su sprave koje je lako koristiti i zapravo vam govore do kojeg tona ste zategli ili opustili žicu. Za prvi put tražite savjet u prodavnici muzičkih instrumenta i tamo će vam pokazati kako se ta napravica koristi. Zapišite sve što vam prodavac bude govorio kao podsjetnik ukoliko nešto zaboravite. Cjenovni rang gitar štimera je od 25e do 50e. I ovi najjeftiniji će da poskuže svojoj svrsi.

 3. Volja – kao i u svemu, tako i u sviranju gitare je potrebna volja, želja i strpljenje. Stoga naoružajte se dobro sa svim tim prije nego što počnete. Ako zbog jednog ili dva bezuspješna pokušaja odustanete onda bolje i da niste pokušavali. Zbog toga je bitno da prije samog početka jasno odlučite i postavite neki cilj koga ćete se i držati.

Savjeti za uspješno, samostalno učenje gitare

Ukoliko želite da svirate gitaru kao profesionalac, najbolje je onda da krenete ispočetka kod nekog majstora gitare kod koga ćete uzeti časove, te ćete pored časova sviranja učiti i muzičku teoriju. Ako ste jedni od onih koji bi svirali za svoju dušu i za društvo, onda možete preskočiti sve oko učenja muzičke teorije, nota i početi odmah sa sviranjem. Sve ovo možete i sami lagano da kasnije usvajate kako vaša vještina bue veća. Gitara i jeste zgodan instrument upravo zbog toga što možete solidno da svirate, a da ne znate nacrtati niti jednu jedinu notu. Sjetimo se samo da ni sam Hendrix nije znao note, a Vlatko Stefanovski je naučio svirati gitaru kako sam kaže za jedno ljeto. Osnovni načini učenja svode se na:

Važno je naučiti dijelove gitare
 • Učenje sviranja gitare preko interneta. Da, interent može da se koristi i u ove svrhe, tako da pored facebooka, smijesnih i glupavih video klipova na youtube-u možete da nađete i mnoštvo veoma korisnih stvari. Mnoštvo je sajtova koji pružaju besplatno lekcije za početnike npr http://www.justinguitar.com/ ili recimo najveća zajednica gitarista na našem jeziku gdje možete da tražite savjete, tekstove sa akordima jeste http://2akordi.net.
 • Kada naučite osnove o gitari, tj koja žica odgovara kojem tonu, kako su raspoređeni tonovi na gitari i kako se proizvodi ton, te osnovne dijelove gitare, spremni ste da pređete na učenje neke pjesme. Izaberie neku pjesmu koju bi željeli znati svirati, mi vam savjetujemo da to bude neka lagana pjesma. Vazno je da ucite svirati i pjesmu jer tako imate osjećaj da ste nešto konkretno naučili.
 • Gitaru možete a svirate kao ritmički instrument, a možete na njoj da svirate i melodiju, solo dionicu, ili neku improvizaciju. Za one koji sviraju za sebe i društvo biće dovoljno da nauče svirati gitaru samo kao ritmički instrument. Uz ritam i vježbajuću uvijek i to obavezno pjevajte. To je jako bitno. Pokušajte da pjevate u istoj intonaciji u kojoj svirate.
 • Sluh – ako niste nešto obdareni sluhom nemojte da se sikirate. I sluh kao i sve ostalo može da se istrenira. Pokušajte da pjevate tonove koje svirate i prije sve naučite se da slušate. Uvijek pjesmu koju želite naučiti nekoliko puta pažljivo preslušajte slušajući instrument koji treba da svirate.
 • To je sve za sada. O nekim detaljnijim uputstvima ćemo govoriti nešto kasnije u nekim novim tekstovima jer bi ovaj bio preopširan. Ukoliko imate neka pitanja ili trebate savjet., ili samo želite da prokometarišete slobodno se javite kroz komentare ispod teksta. Sretno sviranje gitare.