Kako naučiti dijete na tutu – nošu

Vaše beba ubrzano raste i spremna je na svakodnevne promjene, tako da ukoliko je napunilo između 18 i 24 mjeseca vrijeme je da naučite dijete kako da stekne naviku obavljanja nuždi na noši. Još jedna pozitivna stvar ove navike, koje će vaše dijete steći, jeste i smanjenje troškova pelena, koje su u današnje vrijeme drastično poskupile.

Koji su to znaci koji jasno pokazuju da je dijete spremno za upotrebu noše?

Prvenstveno najbolji pokazatelj jeste ta činjenica da dijete ima redovnu stolicu, da može samostalno povući komad donje odjeće gore i dolje, da imitira kako se drugi ukućani pokašaju u kupatilu. Pored tih osnovnih pokazatelja obratite pažnju da li je vaše maleno je u stanju da koristi svoje nazive za stolicu i urin, daje fizičke znakove kada treba da obavlja nuždu tj. razumije tjelesne signale, ne voli biti u morkoj i prljavoj peleni tj. punoj peleni, nije u fazi kada sve odbija, zna pospremiti svoje stvari i ima razdoblja kada je suvo od 3 do 4 sata.

Kako razviti naviku odlaska na nošu?

Vaše dijete pokazuje želju za nezavisnošću po pitanju obavljanja fiziološkim procesa, stoga je na vama da mu pomognete da to što ranije ostvari, ali za sada na noši. Prateći navike obavljanja nužde po pitanju kada i gdje to najčešće radi, uspjećete da najbolje iskoristite to znanje i pomognete djetetu u vezi za upotrebom noše.

Drugi roditelj, dadilje, te bake i deke moraju biti upućeni u naum koji ste isplanirali kako se ne bi prekidala započeta rutina. Prije no što počnete da sprovodite ove zamisli sa klincima, trebate donijeti još jednu odluku koja se tiče paralelne upotrebe pelena. Da li se odlučiti na ovaj poduhvat ili ne? Da li izmjenjivati period gaćica s pelenama ili koristiti višekratne gaćice u kojima će vaše dijete osjećati kada je mokro (tzv. gaćice za učenje)? Najbolje bi bilo da se odmah odluči za drastične promjene, ali ste vi ti koji najbolje poznaju osobine i mogućnosti svoga djeteta.Dijete će biti sretnije, higijena je mnogo bolja. Vi ćete imati manje obaveza.

Pri izboru noše uvijek pazite da izaberete nošu koja funkcioniše kao stolica, koja će imati poklopac, odgovarajuću visinu i , naravno, nosiće na sebi crtež iz omiljenog crtanog filma vašeg djeteta. Ono što je najbitnije u životu vašeg klinca je ta činjenica da dijete ne smije biti isključeno iz donošenja nekih odluka, te da treba da shvati po vašem ponašanju da i ono učestvuje u velikoj promjeni. Možda je najbolje da mališanu objasnite kuda sve proces ide, npr. crtežom mu možete pokazati šta se dešava u njegovom stomaku, onda odglumite odlazak na nošu, pa ispraznite sadržaj iz pelene ispred njega u nošu. To će mu svakako pokazati šta se dešava sa rezultatom.

Ohrabrivanje je vaša naredna obaveza u ovom procesu, neka dijete zna da svaki put kada treba da obavi nuždu može da vam se obrati i da ćete ga odvesti do kupatila ili mjesta gdje koje ste odredili za nošu. Ponekad ga pustite bez pelena i odjeće niže od struka, ali da je u blizini noše. Posebna motivacija može se ostvariti time što ćete razgovarati o tome da odete zajedno u kupovinu donjeg rublja, jer se tako može veoma zainteresovati. Taj samostalni odabir gaćica značiće nagradu za to što koristi nošu.

Ono čime se vi trebate „ naoružati” je strpljenje pošto se mogu dešavati u početku neuspjesi, jer se dječji mišići nisu dovoljno razvili da bi mu stalno dozvolili da stišće mjehur ili rektum. Nemojte odmah primjenjivati kaznu!

Šta učinite povodom noćnog odvikavanja od pelena?

Noćno korišćenje noše, čak i za klince koji su se veoma dobro izvježbali za upotrebu preko dana, može da predstavlja problem. To se dešava jer njihov maleni organizam još nije navikao da ih pouzdano probudi kada se javi fiziološka potreba. Djetetu možete pomoći tako da mu ne dajete mnogo tekućine poslije 18 časova ili da ga naviknete na odlazak na nošu pred spavanje. P

ravi pokazatelj da je dijete spremno na noćno spavanje bez pelena jeste ta činjenica da je tokom dnevnog spavanja gaćice ostaju suve. Svi roditelji koji imaju žensko dijete treba da uzmu na sebe ispunjenje bitnog zadatka a to je da ih nauče osnovnim stvarima higijene, u ovom slučaju kako se pravilno obrisati nakon obavljene nužde. Objasnite joj da se treba brisati od naprijed ka nazad, te da nakon obavljanja kraće nužde utapkava dok ne postane suva.

Upala mjehura se često dešava kod djevojčica koje se navikavaju na nošu, tako da obratite pažnju na higijenske mjere, da im nogice nisu na hladnim pločicama, da smanje boravak na noši.

Nakon što ste uočili da je dijete uspješno savladalo korišćenje noše, neka samostalno odluči šta će učiniti sa ostaktom pelena, predložite mu da pokloni mladjim drugarima i na taj način ostavi iza sebe jednu bitnu odluku.