Kako naučiti dijete da spava

{loadposition ad2}

Buđenje bebe starije od šest mjeseci koja nije bolesna nije samo faza koja će brzo proći. Poneka djeca su zaista takva da sama nauče da prespavaju noć. Roditelji te djece zaista jesu sretnici. To ipak, ne znači da i vaše dijete ne može da to isto nauči. Razlika je samo u tome što ćete ga vi tome naučiti, znači vi ćete mu tome pomoći jer ono ne zna samo da uspostavi svoj ritam spavanja. Metod koji ćemo opisati može se primjeniti kod beba starijih od 6 mjeseci (jer tada bebama nije potreban noćni obrok) i svoj dječici koja nisu naučila tu važnu lekciju dobrog spavanja.

Kod dobrog cjelonoćnog spavanja glavni problem leži na samom početku – načinu uspavljivanja. Svako uspavljivanje uz pomoć roditelja znači da je dijete naučilo da zaspe u vašoj blizini i ako se probudi u toku noći i na tren, ne može zaspati bez vas. Krilatica: mirno spava kao beba i nije baš tačna. Posmatrajte vaše dijete dok spava. Primjetićete da se često meškolji i u tom meškoljenju nekad i probudi. Sjetite se da i vi sami isto radite.

Možda niste svjesni toga ali u toku noći se često budimo. To je tzv. provjeravanje i osluškivanje sigurnosti okoline. Vi nastavite dalje sami spavati kada nesvjesno provjerite da je sve redu, ali vaša beba tada traži vas jer je uz vas i zaspala. Kada vidi da nije sve na svom mjestu ona se probudi. Uvidjela je da nije u naručju u kojem je zaspala, nema mame ili tate, tv-a, cucle ili nečeg drugog što je bilo tu kada se uspavljivala. Ona će tada vjerovatno zaspati samo ako joj dadnete ili flašicu, cuclu, medu, dekicu, mamu ili tatu, prebacite je u krevet kod sebe ili je ljujate. To znači da dijete ne može prespavati cijelu noć ukoliko nema dok spava sve uslove u kojima se uspavljivala. Dekicu, medu, cuclu možete lako dobaviti i beba će se brzo bez vas ponovo uspavati kada ih sama pronađe. Dakle, ukoliko vi stvarate uslove za san onda vaše dijete bez vas i neće moći da se uspava. Ako ono samo stvori uslove za spavanje onda su to poželjne navike uspavljivanja.

Naučiti bebu da se uspava bez vaše pomoći nije nimalo lak posao.Bitno je da se te navike mogu promijeniti. Važno je da budete uporni, dosljedni i posebno strpljivi.

Poslije večernjeg pripremanja za spavanje: kupanje, presvlačenje i hranjenje i ostalo vašoj bebi je potrebna rutina na koju će se naviknuti i tako znati da slijedi spavanje. Zbog toga je bitno da dijete pripremate za spavanje uvijek u isto vrijeme koje vama i vašem djetetu odgovara. Ta večernja rutina treba da se odvija u mirnijem okruženju, bez tv-a, buke ili puno ljudi. To je period od 10 minuta do pola sata. Bebu možete tada ljuljati, maziti, nosati, pjevati joj, pričati, Igrati se sa njom. Šta god ona voli. Bitno je da ona u timtrenucima ne zaspe, nego da zaspe sama bez vaše pomoći. U toku te večernje rutine ono može imati kraj sebe igračku sa kojom se uspavljuje, dekicu, cuclu.

Nakon maženja slijedi spavanje. To vaša beba treba da nauči. Kada se sprovede sav ritual oko priprema za spavanje stavite bebu u njen krevetac , poljubite je, pokažite joj nekim znakom da je sada vrijeme za spavanje. Nakon toga se udaljite, otiđite iz sobe. Beba će vjovatno zaplakati kada ostane sama u krevecu jer je to nešto novo za nju. Pustite je 3 minute da plače. Imajte uz sebe sat jer ako se budete vodili samo po osjećaju i minuta će vam izgledati kao vječnost. Nakon tog perioda uđite u sobu i utješite bebu. Smirite je, objasnite joj da je vrijeme za spavanje,da je puno volite ali da ona sada treba sama spavati. Nakon dvije minute otiđite iz sobe, bez obzira da li se beba umirila. Pokušajte da nađete mjesto gdje ćete čekati tako da vi vidite bebu ali ne i ona vas. Ostanite sada 5 minuta i ponovo se vratite da je utješite. Sljedeći put neka to bude 7 minuta, pa ponovo 7 min, i kasnije po 9 min. Svaki put kada se budete vraćali budite smireni, nemojte se ljutiti jer će to beba osjetiti. Polako i strpljivo joj objasnite da je vijeme da spava u svom krevecu. Svaki naredni dan produžavajte ove periode kada beba ostaje sama u krevecu. Sljedeći dan prvi ulazak može da traje i 5min, a treći i svaki naredni dan 7 minuta.

Vjerovatno će veće bebe kada ih ostavite u krevecu ustajati i držati se uz ogradicu. Tada iz sigurnosnih razloga namjestite krevetac tako da dijete ne može ispasti iz njega. Moguća je i varijanta da malo češće ulazite u sobu da bi provjerili da dijete nije pokušalo da izađe iz kreveca. Možete malo produžiti vrijeme maženja i rutine prije spavanja ne bi li se dijete dobro izmorilo. Tako će se prije umoriti, i manje puta samo ustati i brže zaspati. Ovo je malo teža varijnta jer će sporije teći učenje spavanja.

Prva tri dana će biti najteže. Međutim, ukoliko budete dosljedni nakon ta tri dana beba će sve brže i brže zaspivati sama. Važno je da budete smireni i da vam na umu bude to da pomažete svojoj bebi. Biće mnogo raspoloženija u toku dana ukoliko bude prespavala cijelu noć. Čak ćete i vi imati više energije preko dana ukoliko budete spavali bez buđenja. Time , takođe, pomažete svojoj bebi. Moći ćete joj više pažnje posvetiti kada ste odmorni i naspavani.

Ova metoda uspavljivanja je dosta efikasna jer dijete zna da ste tu, da ćete doći kada je ono uznemireno. Efikasnost ove metode je bolja ako uspostavite dobar svakodnevni ritam bebinih aktivnosti. Posmatrajte svoje dijete, razmislite o tome šta bi se moglo promijeniti u vašem rasporedu da bi se popravio i ritam spavanja. Ukoliko je dijete bolesno nemojte primjenjivati ovaj metod. Pričekajte da ozdravi i onda unosite promjene. Moguća su i djelimična odstupanja od navedenih pravila ukoliko vam nešto od navedenog ne odgovara. Pri eventualnim izmjenama trebate paziti na efiikasnost djelovanja ove metode učenja spavanja. Ukoliko vaše dijete spava cijelu noć i kada se uspava sa vašom pomoći, nemate potrebe ništa mijenjati. Na kraju zapamtite da to što ste roditelj ne znači da ste zavrsili sa spavanjem. Naprotiv, sada vam itekako treba san da bi bili bolji roditelj. Ako imate problema i sa hranjenjem vašeg djeteta pročitajte kako naučiti dijete da jede.

{loadposition ad2}