Kako natjerati dijete da ide spavati

Vrijeme je za spavanje, umorni ste i zadnja stvar koju želite je konflikt sa vašim djetetom oko odlaska na spavanje. Nažalost, mnoga djeca odbijaju otići na spavanje i roditelji znaju provesti sate u pokušavanju da smjeste dijete u krevet.

Naravno sve je to veoma razumljivo. Kada je svaki dan zabavan i svaki trenutak otkrivate nešto novo sasvim je logično da dijete ne želi ići spavati. Budimo iskreni prema sebi, ni mi ne bi željeli da se taj dan završi. Ukoliko imate slične probleme sa vašim djetetom, pokušajte neke od preporučenih tehnika koje vam donosimo u nastavku.

Odredite vrijeme odlaska u krevet

Prvo što morate uraditi jeste striktno odrediti kada vaše dijete treba ići na spavanje. Koliko god ovo jednostavno zvučalo, mnogi roditelji ne znaju argumentovano reći zašto dijete šalju na spavanje u određeno vrijeme. Morate razmisliti kada je najbolje vrijeme da vaše dijete smjestite u krevet. Morate da znate koliko sna je potrebno vašem djetetu, kao i da uskladite popodnevno spavanje sa onim noćnim tj. da razmak između njih bude veći. Uzmite u obzir sve faktore, vi najbolje znate kada je vrijeme za spavanje.

Isplanirajte postepenu rutinu spavanja

Isplanirajte postepenu rutinu koja će završiti sa odlaskom djeteta na spavanje. Na primjer, ukoliko se vaše dijete sada protivi odlasku u krevet u deset sati navečer, moraćete mijenjati njegovu rutinu postepeno i mijenjati vrijeme njegovog odlaska u krevet za trideset minuta, svake sedmice, dok ne postignete željeni cilj.

Učinite odlazak na spavanje zabavnim za dijete

Potrudite se da odlazak na spavanje bude zabavn djetetu. Ipak, vodite računa da ne pretjerate sa igrom i zabavom kako ga ne biste razbudili i previše uzbudili. Pročitajte mu priču, ispričajte mu omiljenu anegdotu ili mu otpjevajte uspavanku, ali ukoliko se dijete bude budilo usred noći, bez puno pompe ga vratite u krevet i umirite ga, kako bi ponovo zaspalo.

Očekujte otpor od strane djeteta

Naravno da možete očekivati otpor od strane djeteta. Djeca koja odbijaju otići na spavanje obično to rade jer se uznemire i postanu nervozna. Uvjerite svoje dijete kako ćete biti uz njega i podsjetite ga na sutrašnje planove, kako bi mirnije i lakše zaspalo.

Budite dijete svako jutro u istom periodu

Ukoliko budete dopustili djetetu da spava dokasno i da nema rutinu ustajanja u isto vrijeme, svaki dan, možete očekivati probleme prilikom pokušaja da ga smjestite u krevet. Stoga, preporočuje se da dijete budite svako jutro u istom periodu.

Napravite mali ugovor sa djetetom

Čak i mala djeca razumiju kada im kažete da će biti nagrađeni odlaskom u park ujutro, ukoliko legnu u krevet na vrijeme. Obećajte djetetu da će biti nagrađeno – obećanje da će dobiti omiljenu poslasticu poslije doručka vjerovatno će biti dovoljno da ode na spavanje bez otpora. Naglasite mu da nagrada slijedi samo u slučaju da ispoštuje vaš mali dogovor i legne na vrijeme.

Mi smo o problemu spavanja i uspavljivanja već pisali. Za krivce uvijek moramo proglasiti sebe kao rodilje jer mi smo ti koji su te navike i prenijeli djetetu. Spavanje se uči kao i sve ostalo, i ako je dijete naučilo da spava uz konstatnu blizinu nekoga, to može da bude problem onda kada se probudi.